Καταγγελία για «ρυθμιζόμενες» χρεώσεις της ΔΕΗ στους λογαριασμούς των καταναλωτών

Κοινοποίηση στα Social Media

Αγωγή προς την ΔΕΗ κατέθεσε ο δικηγόρος , Ταξιάρχης Γαλανός, στο Ειρηνοδικείο Λιβαδειάς καταγγέλλοντας την , ότι χρεώνει στους καταναλωτές, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ποσά που δεν υποχρεούνται να πληρώσουν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαλανός εντόπισε ότι στους ανά δίμηνο αποστελλόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μεταξύ των άλλων ενδείξεων είναι και η ένδειξη «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» όπου του είχε χρεωθεί το ποσό των 121,53 ευρώ .
Στις χρεώσεις αυτές , όπως αναφέρει στην αγωγή του, το ποσό αυτό, όπου υποχρεώνονται να καταβάλλει ο ίδιος αλλά και όλοι οι καταναλωτές, καλύπτει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ προς τις συμβάσεις που έχει συνάψει η ίδια με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κυρίως φωτοβολταΐκά πάρκα και ανεμογεννήτριες.
Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το ποσό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της ΔΕΗ και των επενδυτών είναι αρκετό υψηλό σε σχέση με την τιμή ανά κιλαβατόρα που διέθετε η ΔΕΗ για ηλεκτρικό ρεύμα σε αγροτικούς και αστικούς οικισμούς.
Συνεπώς, καταγγέλλει ότι οι καταναλωτές δεν είναι υπόλογοι και αναγκασμένοι να επιβαρύνονται με επιπλέον ποσά στους λογαριασμούς τους, εξαιτίας αλόγιστων επιχειρηματικών πράξεων της ΔΕΗ, από την στιγμή μάλιστα που η ΔΕΗ είχε την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσει η ίδια μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οπότε ο καταναλωτής δεν θα επιβαρυνόταν όπως επιβαρύνεται τώρα για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις της.
Σκοπός της αγωγής του είναι να αποφανθεί το δικαστήριο ότι ο ίδιος ως καταναλωτής δεν έχει καμία υποχρέωση πλέον να καταβάλλει στην ΔΕΗ οποιοδήποτε ποσό που αφορά την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Επιπλέον, ζητάει να επιστραφεί στον ίδιο το ποσό των 121,53 ευρώ που αναγκάστηκε να καταβάλλει υπό την απειλή της διακοπής του ρεύματος, συνυπολογίζοντας τον νόμιμο τόκο από την ημερομηνία καταβολής της αγωγής μέχρι την εξόφληση του ποσού αυτού.