Στον «αέρα» τα νοσοκομεία Λιβαδειάς και Θήβας

Κοινοποίηση στα Social Media

Σύσκεψη φορέων για το μέλλον των νοσοκομείων Λιβαδειάς και Θήβας θα πραγματοποιηθεί την με πρωτοβουλία των δύο κατά τόπους Εργατικών Κέντρων ενώ ειδική συνεδρίαση προγραμματίζει και ο δήμος Λεβαδέων

Η σύσκεψη των φορέων θα διεξαχθεί την Πέμπτη στις επτά το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο «Χ. Παλαιολόγος» στην Κρύα της Λιβαδειάς προκειμένου να ληφθούν πρωτοβουλίες για να σταματήσει η υποβάθμιση των δύο νοσοκομείων δεδομένου ότι η σημερινή κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών της Βοιωτίας.

Να σημειωθεί ότι οι ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού είναι τεράστιες και στα δύο νοσοκομεία ενώ πρόσφατα καταχωρήθηκαν και στον κατάλογο με τα χαμηλής αποδοτικότητας σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τις καταγραφές που γίνονται στο σύστημα ESY-NET στο οποίο αναφέρεται λεπτομερώς  κάθε κίνηση που σχετίζεται με εισαγωγές, αγορές αλλά και προϋπολογισμούς.

Εκείνα με τη χειρότερη βαθμολογία θεωρούνται όσα δεν έχουν αποδώσει τα μέγιστα σύμφωνα με τις κλίνες που διαθέτουν αλλά και τα κονδύλια που έχουν ξοδευτεί.

Τα αποτελέσματα όμως σε ότι αφορά τα νοσοκομεία του νομού επιδέχονται διαφορετικής ερμηνείας δεδομένου ότι το προσωπικό καταβάλλει τεράστια προσπάθεια ώστε παρά τα προβλήματα που δεν συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία τους να καλυφθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι ανάγκες τις ευρύτερης περιοχής που εξυπηρετούν ωστόσο οι ελλείψεις αποτελούν ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Το θέμα της υποβάθμισης του νοσοκομείου Λιβαδειάς συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ο δημοτικός σύμβουλος και εργαζόμενος στο νοσοκομείο της πόλης Νίκος Ζορμπάς ανέδειξε για άλλη μια φορά την κατάσταση που επικρατεί.

Επίσης η νέα δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου σε δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν πρέπει και αυτή τη φορά να ολιγωρήσουμε, δεν πρέπει να καθυστερήσουμε στην διεκδίκηση της άρτιας λειτουργίας του νοσοκομείου, πρέπει να αντιδράσει και η τοπική κοινωνία. Με το συγκεκριμένο ζήτημα επιβάλλεται να ασχοληθεί άμεσα και η παρούσα δημοτική αρχή αλλά και εμείς. Άρα πρέπει να γίνουν σοβαρές κινητοποιήσεις με φορείς και δημότες για να διεκδικήσουμε την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου που έχει απαξιωθεί και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Με το θέμα ασχολήθηκε και ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας ο οποίος αφού ενημερώθηκε λεπτομερώς για την κατάσταση θα θέσει το ζήτημα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

 

Τεράστιες οι ελλείψεις

Τέλος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς κατέθεσε ερώτηση για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς και του Γενικού Νοσοκομείου Θηβών.

Όπως αναφέρει στη παθολογική κλινική του Γ.Ν.Λ. υφίσταται μεγάλο πρόβλημα καθώς υπηρετούν τρεις ιατροί παθολόγοι οι οποίοι καλύπτουν μόνο τις 20 περίπου μέρες του μήνα. Τις υπόλοιπες μέρες, εφημερεύουν γενικοί ιατροί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία των επειγόντων και τη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και όχι για την εισαγωγή ασθενών στην παθολογική κλινική . Το αναισθησιολογικό τμήμα έχει 4 ιατρούς οι οποίοι δε καλύπτουν το μήνα, ενώ 8 μέρες περίπου μένουν ακάλυπτες, το παιδιατρικό τμήμα έχει 3 ιατρούς  που και αυτοί δεν καλύπτουν όλο το μήνα (18 από τις 30 ήμερες), η ορθοπεδική κλινική έχει 4 ιατρούς και δεν εφημερεύον κάθε μέρα( 8 μέρες κενές), η μαιευτική κλινική δεν έχει παρά τρεις γυναικολόγους χωρίς βοηθούς ειδικευόμενους, οι ιατροί που είτε απεβίωσαν είτε αποχώρισαν δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ.

Επίσης ο αξονικός τομογράφος λειτούργει λίγες μέρες το μήνα λόγω έλλειψης ακτινοδιαγνώστη, το ακτινολογικό εργαστήριο δε μπορεί να κάνει εξετάσεις όπως μέτρηση οστικής πυκνότητας λόγο βλάβης του μηχανήματος ενώ εμφανής είναι η έλλειψη προσωπικού και η υποστελέχωση στη τεχνική υπηρεσία του Γ.Ν.Λ.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στο Γ.Ν.Θ. Μεταξύ άλλων υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων Παθολόγων, οι εφημερίες δεν έχουν πληρωθεί για τα έτη 2011, 2012 και 2013, ενώ για το 2014 δεν έχουν πληρωθεί οι επιπρόσθετες εφημερίες για τον μήνα Ιανουάριο. Παράλληλα, έχουν μειωθεί και οι πιστώσεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Καταλήγοντας ο κ. Σταθάς ρωτά τον κ. Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα οι προσλήψεις του απαραίτητου  ιατρικού, νοσηλευτικού,  διοικητικού και τεχνικού προσωπικού ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία  του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς και του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας και σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αυξηθούν οι πιστώσεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό  προκειμένου τα δύο νοσοκομεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια για τους ασθενείς  και τους νοσηλευόμενους.