Άνοιξε τις «πύλες» του το Κέντρο Πρόληψης στη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Άνοιξε τις «πύλες» του το Κέντρο Πρόληψης και διάγνωσης καρκίνου του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας στη Λιβαδειά.

«Έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Λουκά Δέδε ο οποίος μας δώρισε το κτήριο σήμερα 31 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος ανοίξαμε τις πόρτες για να χαρεί η Λιβαδειά ένα έργο πολύ σπουδαίο και πρωτοποριακό. Τέτοιο Κέντρο πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου δεν υπάρχει σε άλλη επαρχιακή πόλη της Ελλάδας», τόνισε η πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΕ Στέλλα Ταπανλή.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το Κέντρο θα εξοπλιστεί με ένα ψηφιακό δερματοσκόπιο και ένα σύγχρονο 3D υπερηχοτομογράφο.

Η βοήθεια που θα παρέχει το Κέντρο και οι εθελοντές γιατροί είναι δωρεάν.  «Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία δεν παίρνει χρήματα για τη δράση και το έργο που προσφέρει», επεσήμανε η κ. Ταπανλή η οποία αφού για ακόμα μια φορά ευχαρίστησε όλους όσοι βρίσκονται στο πλευρό της ΕΑΕ, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης του Κέντρου από την τοπική κοινωνία.

«Μόνοι μας δεν μπορούμε να στηρίξουμε το Κέντρο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την βοήθεια των συμπολιτών μας, τον κόσμο για τον οποίο το δημιουργήσαμε», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Θέλουμε επίσης τη βοήθεια του δήμου, της νέας δημάρχου Γιώτας Πούλου καθώς και της Περιφέρειας. Να σταθούν δίπλα μας να προσχωρήσει και να λειτουργήσει το Κέντρο».

Οι εργασίες στο κτήριο όπως είπε πραγματοποιήθηκαν με εθελοντική εργασία αλλά και ότι πληρώθηκε ήταν σε ειδικές τιμές.

«Οι συμπολίτες μας μπορούν πλέον να έρχονται στο Κέντρο Πρόληψης στην οδό Δημάρχου Ανδρεαδακη 47 να ενημερώνεται», σημείωσε η Σ. Ταπανλή και αναφερόμενη στα εμπόδια που τελικά ξεπεράστηκαν και το Κέντρο έγινε πραγματικότητα κατέληξε: «Ένα πράγμα  δεν μπορεί κανείς να μας πάρει την ελπίδα για δημιουργία».

Σε ότι αφορά τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος η Στέλλα Ταπανλή δήλωσε σχετικά: «Όσοι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα μπορούν να έρθουν εδώ. Έχουμε «γέφυρα» με το Χάρβαρντ, διαθέτουμε πνευμονολόγο και κοινωνική λειτουργό οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στον συγκεκριμένο τομέα. Όλοι πρέπει να κόψουμε το κάπνισμα και να στοιχηματίσουμε σε μια ζωή ελεύθερη χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς να έχουμε κάτι να μας τραβάει, χωρίς ένα καταστροφικό πάθος».

Στο χώρο του Κέντρου έγινε ενημέρωση για την ανάγκη διακοπής του καπνίσματος, όσοι ήθελαν υποβλήθηκαν σε σχετικό τεστ ενώ μοιράστηκε και σχετικό έντυπο υλικό.