Τι δεν μας είπαν…

Κοινοποίηση στα Social Media

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πήραν μέτρα σε βάρος των δυνάμεων της εργασίας. Στο όνομα της «εθνικής οικονομίας», μας είπαν ότι «όλοι φταίμε» και γι’ αυτό πρέπει να βοηθήσουμε για να μειωθούν τα ελλείμματα, ώστε να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική.

Υπήρχαν, όμως, ορισμένα πράγματα που δεν μας είπαν.

Δεν μας είπαν ποιοι θα παίξουν με αυτούς τους όρους.

– Δεν μας είπαν ότι μεταξύ 2012-13 οι πεντακόσιες πλουσιότερες ελληνικές οικογένειες αύξησαν τον πλούτο τους από 50 σε 60 δις. ευρώ, ο ιδιωτικός τομέας υγείας διπλασίασε τα κέρδη του και ο λόγος κερδών προς τις αμοιβές αυξήθηκε κατά 40%.

– Δεν μας είπαν ότι τα βάσανά μας θα είναι η χαρά τους.

Δεν μας είπαν ότι θα έχουμε χιλιάδες συνανθρώπους μας που θα αυτοκτονήσουν, που θα πάθει ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία τους, που δεν θα έχουν φάρμακα και περίθαλψη, που δεν θα μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, που θα τους πάρουν τα σπίτια τους, που δεν θα έχουν θέρμανση.

– Δεν μας είπαν ότι χιλιάδες νέοι/-ες θα φύγουν στην ξενιτιά μετανάστες.

– Δεν μας είπαν ότι θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας, ότι θα ταπεινωθούμε και ότι θα τσακιστούν οι ζωές μας.

– Δεν μας είπαν ότι στο όνομα της «εθνικής οικονομίας» θα πρέπει να υποφέρουμε εμείς για να ευημερήσουν οι αριθμοί.

Δεν μας είπαν ότι το οκτάωρο θα γίνει λάστιχο και ότι θα δουλεύουμε δέκα ώρες την ημέρα χωρίς να πληρωνόμαστε.

– Δεν μας είπαν ότι θα πρέπει να χτυπήσουν την κοινωνική ασφάλιση επειδή δεν την αντέχουν τα αφεντικά.

– Δεν μας είπαν ότι θα παίρνουμε χαμηλούς μισθούς και ότι για να καλύπτουμε τις ανάγκες μας θα πρέπει να είμαστε χρεωμένοι στις  τράπεζες.

– Δεν μας είπαν ότι θα μας φωνάζουν για δουλειά και θα μας διώχνουν όποτε θέλουν.

– Δεν μας είπαν πως ούτε αποζημίωση θα μας δίνουν.

Δεν μας είπαν ότι τα ατυχήματα που μπορεί να πάθουμε είτε με το μηχανάκι είτε πάνω στη σκαλωσιά είτε μέσα στις μηχανές είτε οπουδήποτε αλλού θα είναι δική μας ευθύνη.

Δεν μας είπαν ότι πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσές μας θα δουλεύουν σε συνθήκες μαύρης εργασίας, ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι, αυτό που τα αφεντικά με κόσμιο τρόπο ονομάζουν «ελαστική ή ευέλικτη εργασία».

Ξέρουμε ότι για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, όσοι μας κυβέρνησαν, δεν θα πουν κουβέντα. Δεν θα πουν κουβέντα για μας, για την αξιοπρέπεια μας για τη ζωή μας.

Μήπως, τελικά, έχει φτάσει η ώρα να μετρηθούμε και να τους δείξουμε ότι εμείς είμαστε οι πολλοί; Πως ο πλούτος στην κοινωνία παράγεται από εμάς;

Δημήτρης Κατσορίδας