Σειρά προβλημάτων στο δήμο Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ της δημοτικής αρχής Λιβαδειάς και της αντιπολίτευσης αποτέλεσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το ζήτημα που έχει προκύψει με τα χρέη αγροτών σε ότι αφορά στα τέλη άρδευσης. Το θέμα έθεσε η Γιώτα Πούλου ωστόσο ο δήμαρχος με την ευκαιρία για άλλη μια φορά φρόντισε να… συμβουλεύσει τους δημοσιογράφους πώς να κάνουν τη δουλειά τους.

Ακόμα ο κ. Παπαγγελής δεν παρέλειψε να κάνει αντιπολίτευση σε ενέργειες της… προηγούμενης δημοτικής αρχής του Δ. Τσιφή και στον Παναγιώτη Ψυχογιό.

Έμφαση επίσης δόθηκε και στο θέμα της απογραφής των παιδιών των μεταναστών που είναι στους παιδικούς και τα νηπιαγωγεία καθώς και στην ενημέρωση για τους πρόσφατα προσληφθέντες στην κοινωφελή εργασία στα γνωστά πεντάμηνα.

 

Γ. Πούλου: Δημότες δύο ταχυτήτων

Το θέμα σχετικά με τα αρδευτικά τέλη στην περιοχή του πρώην δήμου Χαιρώνειας έθεσε για άλλη μια φορά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Γιώτα Πούλου.

«Έχουμε κατ επανάληψη θέσει στο Δ.,Σ. σχετικό ερώτημα διότι έχουμε καταγγελίες από δημότες της περιοχής ότι δεν πληρώνουν όλοι οι αγρότες με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να παρακρατείται από την ΔΕΗ ποσό 200.000 ευρώ και γνωρίζετε ότι η ΔΕΗ τα προεισπράττει από τους δήμους ενώ παράλληλα έχουμε ένα οικονομικό άνοιγμα σε ότι αφορά τα αρδευτικά τέλη», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Πούλου.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να έχουμε πολίτες δύο ταχυτήτων. Όλοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά επιτέλους ας ληφθεί μια πολιτική απόφαση ή τα χαρίζουμε ή εισπράττουμε απ΄ όλους. Δεν γίνεται να εισπράττουμε  από μερικούς και από άλλους όχι. Αυτό αποτελεί διάκριση σε βάρος των δημοτών».

 

Ν. Παπαγγελής: Πρόκειται για λαϊκισμό

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής σχετικά με τις καταγγελίες ότι λειτουργεί μεροληπτικά υπέρ των αγροτών της Χαιρώνειας που χρωστούν αρκετές χιλιάδες ευρώ ως τέλη άρδευσης στο δήμο τα οποία δεν εισπράττονται με συνέπεια να βαρύνουν το σύνολο των δημοτών ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής είπε ότι πρόκειται για συκοφαντία που στρέφεται καρά του προσώπου του λόγω της καταγωγής του από την Χαιρώνεια.

«Υπάρχουν βεβαιωμένοι φορολογική κατάλογοι. Εκτός από τους αγρότες της Χαιρώνειας στο σύνολο των αγροτών υπάρχει μια υστέρηση στις πληρωμές», είπε και συνέχισε: «Αν με κατηγορεί η αντιπολίτευση γιατί υπάρχουν 70.000 ευρώ ανείσπρακτα χρήματα από την περιοχή της Χαιρώνειας για τα αρδευτικά τότε τι μπορώ να πω εγώ για τα 4 εκατομμύρια ανείσπρακτα που παραλάβαμε από τον δήμο Λεβαδέων για άλλες δραστηριότητες».

Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση για λαϊκισμό λέγοντας ότι πρέπει «να αφήσουμε τους αγρότες στην δουλειά τους, στον αγώνα που δίνουν ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο που έχει μειωθεί σε μέγιστο βαθμό το εισόδημά τους και να προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε με παρεμβάσεις και έργα»

Έκανε γνωστό επίσης ότι «ο φορολογικός κατάλογος πρέπει να βεβαιωθεί στο τέλος Οκτωβρίου με λήξη τέλος Δεκεμβρίου» λέγοντας πως «όλα τα άλλα είναι και άγνοια των διαδικασιών και του κανονισμού λειτουργίας τη άρδευσης.

Απαντώντας ωστόσο αν πράγματι η ΔΕΗ έχει παρακρατήσει χρήματα αν και δεν ανέφερε το ακριβές ποσό σημείωσε: «Και βέβαια. Η ΔΕΗ κάνει τι δουλειά της, αυτό γίνεται πάντα. Δεν έγινε αυτό πρώτη φορά. Η ΔΕΗ κάθε φορά συμψηφίζει τις καταναλώσεις με τα ανταποδιδόμενα και μέσα σε αυτά που έχει παρακρατήσει δεν είναι μόνο τα αρδευτικά αλλά όλε οι διαδικασίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».

 

Κοινωφελής εργασία

Όσον αφορά στη κοινωφελή εργασία η Γιώτα Πούλου μεταξύ άλλων κατήγγειλε ότι αν και έχει ζητήσει ενημέρωση κανείς δεν της απάντησε.

«Θέλουμε να μάθουμε ποιοι προσελήφθησαν στο δήμο και που χρησιμοποιούνται», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δύο εβδομάδες τώρα έχω ζητήσει τη λίστα και αρνείται η υπηρεσία, ο γενικός γραμματέας ή ο δήμαρχος να μας τις δώσει. Τέτοιες αντιλήψεις είναι που δημιουργούν αντιδημοκρατικά φαινόμενα».

Σχετικά με την ανταπόκριση του δήμου στο έγγραφο Στυλιανίδη για τον έλεγχο των αλλοδαπών νηπίων και παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς «δυστυχώς η δική μας δημοτική αρχή βιάστηκε υπηρεσιακά να απαντήσει», είπε ο κ. Πούλου και κατέληξε: «Υπήρξαν άλλες δημοτικές αρχές στην Ελλάδα οι οποίες αρνήθηκαν να δώσουν τέτοια στοιχεία καταδικάζοντας όσους παίζουν το ρόλο του σύγχρονου Ηρώδη».

Όσον αφορά στον έλεγχο των αλλοδαπών νηπίων ο δήμαρχος Ν. Παπαγγελής σημείωσε: «Σε καμία περίπτωση δεν ενημερώθηκα για την απάντηση. Η απάντηση δόθηκε υπηρεσιακά και από την αρμόδια αντιδήμαρχο. Όμως όπως έχουμε δείξει στον δήμο μας δεν υπολογίζουμε ρατσιστικές δράσεις που προσπαθεί να αναδείξει ο συγκεκριμένος χώρος. Για μας όλα τα παιδιά είναι ίδια δεν υπάρχει καμία διάκριση και πιστεύω ότι ο υπουργός έπρεπε να είχε δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία και να μην ασχοληθεί με θέματα που είναι επουσιώδη και εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού».

Τέλος για την κοινωφελή εργασία υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αίτηση από κανένα σύμβουλο για ενημέρωση» και ότι «οι λίστες είναι δημοσιοποιημένες από την αρχή του προγράμματος υπάρχουν στο διαδίκτυο» και «όποιος σύμβουλος θέλει μπορεί με μια αίτηση στο δήμο να τις ζητήσει».

 

Εκπτώσεις στα έργα

Με την ευκαιρία ο κ. Παπαγγελής απάντησε και στον Παναγιώτη Ψυχογιό ο οποίος σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε κατηγορήσει την δημοτική αρχή ότι δίνει έργα με πολύ χαμηλά ποσοστά έκπτωσης.

«Ο κ. Ψυχογιός που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος του δημάρχου Λεβαδέων (Δ. Τσιφή) σε έργα κατασκευές και μάλιστα όπως έχει δηλώσει άμισθος μας κατηγόρησε γιατί ένα έργο προϋπολογισμού 30.000 ευρώ την ασφαλτόστρωση της αυλής του ΕΠΑΛ που έπρεπε να γίνει σύντομα να μη μας προλάβει ο χειμώνας το κατοχυρώσαμε με ποσοστό έκτοπης 5%.  Όμως τα ποσοστά εκπτώσεων της προηγούμενης δημοτική αρχής ήταν από 1,5% ως 3% και μιλάμε για πολύ μεγάλους προϋπολογισμούς. Σήμερα οι εκπτώσεις στους μεγάλους προϋπολογισμούς ξεπερνάνε το 50%».

 

Απάντηση Π. Ψυχογιού

Τις καταγγελίες του δημάρχου δεν άφησε αναπάντητες ο Παναγιώτης Ψυχογιός ο οποίος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

«Με μεγάλη έκπληξη πληροφορήθηκα επίθεση στο πρόσωπο μου, από τον κ. Δήμαρχο, ενώ απουσίαζα στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Ο κ. Δήμαρχος όμως, ενώ ήταν παρών και με άκουσε όταν έκανα την καταγγελία μου, σιώπησε. Περίμενε να απουσιάζω και τότε ρου επιτέθηκε, απαντώντας σε άσχετη ερώτηση, δίνοντας τάχα απάντηση, που με «έβαζε στη θέση μου». Χωρίς να είμαι παρών και να μπορώ να του απαντήσω!»

Ο κ. Παπαγγελής θεωρεί, ότι στο Δημοτικό συμβούλιο και στις Δημοτικές Επιτροπές πρέπει να ασπαζόμαστε ασμένως τις απόψεις του και να τις ψηφίζουμε ασυζητητί, διότι ως «Αυτοδιοικητικός» τα ξέρει όλα και έχει πάντα δίκιο. Οποιαδήποτε διαφορετική γνώμη ή επιστημονική άποψη εκφέρεται, είναι κατ’ αυτόν στείρα αντιπολίτευση. Δύο χρόνια τώρα όμως υφιστάμεθα την «Αυτοδιοικητική Γραφειοκρατία» του, στην οποία έχει αναγάγει τον Καλλικράτη», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ψυχογιός.

Και προσθέτει: «Είπε ο κ. Δήμαρχος με «καθηγητικό» ύφος ότι υποσκάπτω το έργο του επειδή ψηφίζω αρνητικά στις Δημοπρασίες που έχουν μικρή έκπτωση ή συμμετέχει μόνο ένας μειοδότης. Δεν ανέφερε όμως ότι ψηφίζω θετικά τις Δημοπρασίες που υπάρχει ανταγωνισμός και ως εκ τούτου σημαντικές εκπτώσεις».

Όσο για το αν είχε ευθύνη ο ίδιος επί θητείας Δ. Τσιφή σημειώνει: «Από πότε οι ειδικοί σύμβουλοι  έμμισθοι ή  άμισθοι,   είναι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ή των δημαρχιακών επιτροπών;

Δηλαδή μας λέει ο δήμαρχος ότι η κ. Σπανούδη  ή  κάποιος άλλος από  τους συμβούλους του,  θα απολογηθεί για τις αποφάσεις Του και τις αποφάσεις τον Δημοτικού συμβουλίου;

Ποιος του είπε ότι εγώ συμφώνησα ποτέ με τις αναθέσεις αυτές, και ότι δεν ήλθα σε σύγκρουση με συμφέροντα;

Από  πότε ένας Δημοτικός Σύμβουλος είναι κατακριτέος και ελέγχεται όταν προστατεύει το συμφέρον των πολιτών και του δήμου;»

Και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καταλήγει: «Ο κ. Παπαγγελής αφού με «κατακεραύνωσε», προχώρησε στην ψήφιση του επομένου θέματος του Δημοτικού Συμβουλίου: «Απ ευθείας Ανάθεση του έργου Διαμόρφωση – Κατασκευή Παραγκών για το Παζάρι 2012». Έκπτωση επί του προϋπολογισμού Μηδέν (0,00%)!».

 

 Και λίγο χιούμορ…

Έτσι είδε ο “φακός” τη στάση του δημάρχου απέναντι στα ΜΜΕ