Σάλος με τα exit poll -Ο Μιχελάκης ζητάει εξηγήσεις από τους δημοσκόπους

Κοινοποίηση στα Social Media

Τεράστιος σάλος έχει δημιουργηθεί με τις αστοχίες των exit poll την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων σε περιφέρειες και δήμους, που στη συνέχεια ανατράπηκαν, προκάλεσαν ακόμη και την αντίδραση του Γιάννη Μιχελάκη. 

Ο υπουργός Εσωτερικών, με επιστολή του στην πρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), Χριστίνα Καράμπελα έκανε παρέμβαση για το θέμα των μεγάλων αποκλίσεων που παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα exit poll και το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. 

Οπως σημειώνει ο κ. Μιχελάκης, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ αναφέρει ότι εξαιτίας αυτού του φαινομένου δημιουργούνται αβάσιμες εντυπώσεις και σύγχυση στην κοινή γνώμη. Για αυτό το λόγο ζητά από τους δημοσκόπους να λάβουν μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, καθώς σημειώνει ότι τέτοια λάθη ενδεχομένως να επηρεάζουν και το εκλογικό σώμα. 


Αναλυτικά η επιστολή του κ. Μιχελάκη 

«Κυρία πρόεδρε,

Όπως καλά γνωρίζετε τα αποτελέσματα των exit polls, που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες της 18ης Μαΐου, είχαν μεγάλη απόκλιση σε σχέση με το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό μάλιστα δεν συνέβη για πρώτη φορά στον Τόπο μας.

Αποτέλεσμα των ανακοινώσεων αυτών από εταιρείες δημοσκοπήσεων ήταν να δημιουργηθούν παντελώς αβάσιμες εντυπώσεις και να προκληθεί σύγχυση στην κοινή γνώμη κατά την τελική φάση της εκλογικής διαδικασίας.

Ως αρμόδιος υπουργός για την εκλογική διαδικασία θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το θέμα είναι σοβαρό, καθώς εκθέτει όχι μόνο τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά και όσους μετέχουν στο δημόσιο διάλογο, ενώ προκαλεί αναστάτωση στους πολίτες.

Κατόπιν όλων αυτών, θεωρώ αναγκαίο να εξεταστεί άμεσα το ζήτημα, από τα αρμόδια εποπτικά και ελεγκτικά όργανα του ΣΕΔΕΑ (Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς), σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν. 3603/2007 “Ρυθμίσεις θεμάτων δημοσκοπήσεων”), τον Κώδικα Δεοντολογίας – Επαγγελματικής Πρακτικής του ΣΕΔΕΑ και τον Κώδικα Δεοντολογίας των ΙCC -ESOMAR (Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου – Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών Αγοράς).

Έτσι ώστε να εντοπιστούν τα αίτια των σοβαρών αυτών αποκλίσεων και να ληφθούν τα αναγκαία εκείνα μέτρα, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα που προκαλούν αναστάτωση στους πολίτες και ενδεχομένως επηρεασμό του εκλογικού σώματος». 

Πηγή:www.iefimerida.gr