Παρασκευή η κεντρική ομιλία της κας Γιώτας Πούλου στο Δήμο Λεβαδεών

Κοινοποίηση στα Social Media

Κεντρική ομιλία της“δυναμικής συνεργασίας”, στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014 και ώρα 20:30 μ.μ. Υποψήφια Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου.

Ανανέωση

Η ομιλία της Γ. Πούλου την Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Φίλες και φίλοι, Σας καλωσορίζω στην δυναμική συγκέντρωση της ¨δυναμικής συνεργασίας¨, συνεργασία νίκης για το Δήμο Λεβαδέων, συνεργασία νίκης για τη  Λιβαδειά και τα χωριά μας. Η ¨δυναμική συνεργασία¨ είσαστε εσείς! poyl1

Ήμασταν και είμαστε παρόντες, χωρίς διακοπές, από το 2010. Ασκήσαμε ολοκληρωμένο και υπεύθυνο έλεγχο στη Δημοτική Αρχή, με προτάσεις και εποικοδομητική κριτική όπως ο θεσμικός μας ρόλος ορίζει. Οι προτάσεις, οι ιδέες μας και ο δημοκρατικός έλεγχος που ασκήσαμε αναβάθμισαν τη λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου και έκαναν γνωστά τα προβλήματα στους δημότες.

Με άλλα λόγια, παρόλο που είμαστε ελάσσων μειοψηφία, δείξαμε πολύ σημαντικό έργο στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων.

Θυμηθείτε:

– Ζητήσαμε κινητοποίηση για την αποτροπή της μεταφοράς του Πανεπιστημίου για την οποία η δημοτική αρχή, απομονωμένη από την τοπική κοινωνία, έδειξε μνημειώδη ολιγωρία.

– Κάναμε ολοκληρωμένες προτάσεις για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. – Ζητήσαμε επίμονα σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της ΠΑΕ Λεβαδιακός.

– Συμμετείχαμε σταθερά στον ΣΠΟΑΚ, τον διαδημοτικό Σύνδεσμο Προστασίας του Κορινθιακού κόλπου.

– Καταθέσαμε προτάσεις και ιδέες για τα τεχνικά έργα.

– Καταθέσαμε πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού και παρά το γεγονός ότι αρχικά λοιδορηθήκαμε στο τέλος υιοθετήθηκε.

Δεν μείναμε στα λόγια. Σταθήκαμε δίπλα σας, αγωνιζόμενοι για τα συμφέροντα του Δήμου. Κατά συνέπεια έχουμε δώσει με επιτυχία τις εξετάσεις μας.

Έχουμε δημιουργήσει ένα δυναμικό ρεύμα νίκης στην τοπική κοινωνία  που κατάφερε να σπάσει τις κομματικές περιχαρακώσεις. Επειδή είναι της μόδας η ¨δήλωση¨ ανεξαρτησίας, ας το ξεκαθαρίσουμε: ανεξάρτητοι δεν σημαίνει ουδέτεροι.

Εμείς προσεγγίζουμε όλες τις τοπικές υποθέσεις και τα προβλήματα με προοδευτική και οικολογική οπτική. Η ¨δυναμική συνεργασία¨ δημιουργήθηκε με ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς μυστικά δείπνα και μυστικές συμφωνίες, χωρίς υποσχέσεις, πιέσεις και εκβιασμούς.

Τις αποφάσεις μας τις παίρνουμε, δημοκρατικά, με διαφάνεια, χωρίς παρασκήνιο και χωρίς υπαγορεύσεις. Έχουμε ο καθένας μας την πολιτική του ταυτότητα, αλλά εμείς είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι από Κόμματα και από οικονομικά συμφέροντα.

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον Δήμο, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε.

Η κοινή μας έγνοια είναι να βάλουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας μας, να αντιμετωπίσουμε τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης την υγεία, τη στέγη, το ρεύμα, τη διατροφή, την καθημερινότητα των δημοτών. Ταυτόχρονα να βάλουμε τα θεμέλια της προοπτικής για την πόλη μας και την περιοχή μας. Να επικαιροποιήσουμε και να υποβάλλουμε τις μελέτες για τα αναγκαία έργα για την περιοχή μας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι μετά από 4 χρόνια κρίσης και μνημονίων έχουμε απέναντί μας ένα αποπνικτικό πλαίσιο, τόσο για την κοινωνία, όσο και για την αυτοδιοίκηση.

Η Καλλικρατική Μεταρρύθμιση, είναι προϊόν αυτών των πολιτικών και έχει μετατρέψει τους αιρετούς σε διαχειριστές μιας μίζερης καθημερινότητας.

– Αντιστρατεύεται τον δημόσιο χαρακτήρα των βασικών κοινωνικών αγαθών προς όφελος των οργανωμένων ιδιωτικών συμφερόντων.

– Αντιστρατεύεται την αειφόρο, αυτοτελή τοπική ανάπτυξη, εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, στο βωμό του κέρδους και δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Η αντίθεσή μας στον «Καλλικράτη» είναι αυτονόητη και θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αλλαγή του. Εκτός από τον Καλλικράτη, γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο όγκο προβλημάτων και εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Έχουμε όμως την θέληση, τις ιδέες, που μας κρατούν σε εγρήγορση και τις προτάσεις να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Το πρόγραμμά μας είναι το στοίχημά μας. Σε αυτό σας καλούμε να συστρατευτείτε. poyl3

Στη διακήρυξή μας διατυπώσαμε πέντε άξονες πάνω στους οποίους καλέσαμε όλους τους συνδημότες μας σε διάλογο και δράση. Η αλληλεγγύη αποτελεί τον πρώτο άξονα, τη μεγάλη μας προτεραιότητα. Η αλληλεγγύη δεν είναι συγκυριακή στάση, ούτε φιλανθρωπία, ούτε πελατειακό κόλπο, ούτε ψηφοθηρία. Η αλληλεγγύη είναι πρωταρχική κοινωνική Αξία.

Πρέπει όμως να πούμε σε αυτούς, που συνδέονται με τις μνημονιακές πολιτικές και καθυστερημένα ανακάλυψαν…. την Αμερική, ότι μόνο όποιος έχει στο μυαλό του αυτή την Αξία μπορεί να στήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικής προστασίας και να εφαρμόσει συγκεκριμένο πρόγραμμα προνοιακής πολιτικής, για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα του κοινωνικού διαχωρισμού και της περιθωριοποίησης.

Εμείς θέλουμε να εμπνεύσουμε στην κοινωνία τις αξίες της αλληλεγγύης και της προσφοράς, και να οικοδομήσουμε ένα  δίκτυο εθελοντικής συμμετοχής. Αλλά η δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης δεν σημαίνει ότι θα υποκαταστήσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες. Η αντίδρασή μας στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου της πόλης πρέπει να γίνει θέμα ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών. Με τη Δημοτική Αρχή μπροστά να ξεκαθαρίσουμε στους υπεύθυνους της καταστροφής ότι  «ως εδώ και μη παρέκει»

Ο Δήμος μέχρι τώρα τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τα προβλήματα. Εμείς θέλουμε να  οργανώσουμε τις υπηρεσίες του με νέο πνεύμα, ώστε να γίνει παραγωγικός και αποτελεσματικός. Να αναπτύξουμε και να θεσμοθετήσουμε μηχανισμούς δημοκρατικού ελέγχου και τακτικού δημόσιου απολογισμού. Στόχος μας είναι ένας Δήμος οικονομικά, λειτουργικά και θεσμικά ισχυρός, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Αυτή την αλλαγή θα την κάνουμε μαζί με τους εργαζόμενους στον Δήμο, με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, με αντικειμενική αξιολόγηση κι όχι με οριζόντια μέτρα ή πελατειακές πρακτικές.

Θέλουμε τους εργαζόμενους στον Δήμο συνεργάτες, με δικαιώματα και υποχρεώσεις και ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, της οποίας είναι άλλωστε μέρος. Θέλουμε τη συμμετοχή των δημοτών στη διοίκηση των δημοτικών υποθέσεων. Χωρίς αυτή είναι αδύνατον να πετύχουμε. Γι αυτό την τονίζουμε ιδιαίτερα. Η ενεργή συμμετοχή των πολιτών είναι προϋπόθεση και θεμελιακό συστατικό της οικοδόμησης ενός νέου υγιούς μοντέλου δημοτικής διοίκησης.

Η ¨δυναμική συνεργασία¨ ως Δημοτική Αρχή δεσμεύεται ότι: – θα ενισχύσει την υπόσταση  της γειτονιάς και του χωριού, που αποτελούν τα  ζωντανά κύτταρα της τοπικής μας κοινωνίας. – θα αναβαθμίσει τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων του Δήμου και θα εκχωρήσει άμεσα αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια. – θα δώσει, εν τέλει, πραγματική υπόσταση στην κοινωνία των πολιτών, στην ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση των αποφάσεων, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ο Δήμος μας μπορεί να αναδειχθεί μέσα από την ιστορία του, την πολιτιστική του ταυτότητα και την φυσική του ομορφιά.

Η οικοδόμηση νέας ταυτότητας για την πόλη και την περιοχή μας,  δεν γίνεται με απλοϊκές ιδέες προβολής και τουριστικής διαφήμισης. Είναι μια διαδικασία γνώσης, διαλόγου, και ενεργοποίησης ιδεών. Έχουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αναβαθμίσουμε την εικόνα της περιοχής μας στον χάρτη της ελληνικής επικράτειας.

Η στρατηγική μας είναι, μέσα από την ισόρροπη κι αειφόρο ανάπτυξη κάθε περιοχής του Δήμου, να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σε προστιθέμενη κοινωνική αξία, σε κοινωνικό πλούτο, σε εισοδήματα και απασχόληση, σε ποιότητα ζωής για τους πολίτες. Περισσότερο όμως γνωρίζουμε ότι ο Δήμος μας θα αναδειχθεί μέσα από την οικοδόμηση μιας ιδιαίτερης και αναγνωρίσιμης πολιτιστικής ταυτότητας.

Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν προσεγγίσουμε τον πολιτισμό σαν καθολικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει, εκτός από την πολιτιστική δράση, τη σκέψη και τη συζήτηση πάνω στην κοινωνία και τη ζωή που θέλουμε. poyl4

Εμείς όταν μιλάμε για πολιτισμό εννοούμε την καθημερινότητά μας.

Η βιώσιμη, αισθητικά αναβαθμισμένη πόλη, η εκπαίδευση, η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, η πρόνοια, οι δημοκρατικοί θεσμοί, η υγεία, εν τέλει όλες οι εκδηλώσεις της ζωής μας είναι ο πολιτισμός που οραματιζόμαστε για τον Δήμο. Αυτά λέμε στη διακήρυξή μας. Δεν είναι εκθέσεις ιδεών, είναι προγραμματικές προτάσεις που μαζί με σας αναπτύξαμε και εξειδικεύσαμε σε πέντε θεματικές συζητήσεις τον Μάρτιο. Αυτές οι διεργασίες ξεκαθάρισαν το πρόγραμμά μας και το έκαναν πιο εμπεριστατωμένο. Αυτή είναι η διαφορά μας από την καταγραφή ιδεών στο χαρτί,ιδεών που είναι ωραίες στο άκουσμα αλλά δεν έχουν πραγματικό αντίκρισμα.

Φίλες και φίλοι

Η διαφορά μας από τους άλλους είναι ότι εμείς δεν εκφωνούμε καταλόγους έργων και υποσχέσεων. Προσεγγίζουμε την περιοχή ως σύνολο. Η λύση κάθε προβλήματος, θέλουμε να γίνει η άσκηση της τοπικής κοινωνίας για να αλλάξουμε, να κάνουμε πλούσια τη ζωή μας.

Η λύση κάθε προβλήματος απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με ιεράρχηση. Ο σχεδιασμός υπάρχει, αναλυτικά αναφέρεται στο πρόγραμμά μας και διακρίνεται σε έργα τοπικής, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας.

Επιγραμματικά,  σε επίπεδο βελτίωσης της καθημερινότητάς μας:

– Είναι η συντήρηση των μικρών έργων και του κτιριακού αποθέματος του Δήμου,

– Είναι η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και ο ηλεκτροφωτισμός που συνδέεται με την ασφάλειά μας

– Είναι η συντήρηση και η συμπλήρωση της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας

– Είναι τα απλά και καθημερινά πράγματα που εσείς μας ζητήσατε στα χωριά και στην πόλη.

Σε επίπεδο περιφερειακού σχεδιασμού και διεκδικήσεων είναι:

– Η αξιοποίηση του προγράμματος του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης για έργα αναδασμού και άρδευσης στα χωριά του κάμπου, προστατεύοντας τη γη υψηλής παραγωγικότητας

– Η σύνταξη νέας μελέτης ΓΠΣ στα διοικητικά όρια του Καλλικρατικού Δήμου

– Η επίλυση προβλημάτων χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων εντός των ορίων των οικισμών μας

– Η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου

– Η ταχύτατη σύνταξη μελετών έργων που πρέπει να ενταχθούν για χρηματοδότηση και υλοποίηση από το νέο ΕΣΠΑ

– Η αξιοποίηση πολλών τομεακών προγραμμάτων αλλά και ευρωπαϊκών για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Άλλα υπερτοπικής σημασίας έργα είναι:

– Η Διαχείριση απορριμμάτων με προτεραιότητα στην ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή

– Η δημιουργία κέντρου διαχείρισης υδάτων και μεταφορά της διεύθυνσης από τη Λαμία στη Λιβαδειά – Η χωροθέτηση των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την οριοθέτηση των περιοχών προστασίας και Κ.Α.Π.Ε. – Η δημιουργία αστικού δικτύου φυσικού αερίου

– Η ανάδειξη τουριστικών διαδρομών αρχαιολογικών ιστορικών και θρησκευτικών

– Η δημιουργία περιπατητικών διαδρομών εναλλακτικού τουρισμού, ορειβασία αναρρίχηση ποδηλασία στα βουνά μας

– Η δημιουργία υποδομών και η υποστήριξη υποδομών μηχανοκίνητου αθλητισμού (ράλι ακρόπολις – μοτοκρός)

– Η ολοκλήρωση Εθνικής οδού Λιβαδειάς Θήβας και Λιβαδειάς Λαμίας

-Η δημιουργία περιφερειακού σιδηροδρόμου – κόμβος Οινόης

– Η διεκδίκηση σχολής ΟΑΕΔ χειριστών χωματουργικών μηχανημάτων

– Η διεκδίκηση τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος Και εδώ θα σταθώ λίγο.

Το Πανεπιστήμιο χάθηκε. Η απώλεια του ήταν μεγάλο πλήγμα για την πόλη μας. Το Πανεπιστήμιο χάθηκε επειδή η Δημοτική Αρχή πίστεψε ότι θα το σώσει με τις γνωριμίες που είχε, με τις παρασκηνιακές πιέσεις και συναλλαγές, κι όχι κινητοποιώντας την κοινωνία, όπως έγινε αλλού, με επιτυχία. Εμείς θα διεκδικήσουμε την μεταφορά ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λιβαδειά με εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και μελέτες και με τη συμμετοχή της κοινωνίας. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να έρθει πίσω με μανούβρες, με παρασκηνιακές κινήσεις και κολεγιές με ημέτερους. Αυτά το έδιωξαν.

Η Δημοτική Αρχή που στηρίζεται στη συμμετοχή της κοινωνίας μπορεί να κάνει πολλά. Στο ερωτηματολόγιο που έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας, υπάρχει η ερώτηση για το αν ο Δήμος μπορεί να αλλάξει τα πράγματα ή απλώς να τα διαχειριστεί. Η απάντηση που δώσατε εσείς αλλά και οι 100 υποψήφιοι δημοτικοί μας σύμβουλοι είναι ότι μπορούμε, με σωστή στρατηγική, γνώση και θέληση να αλλάξουμε την κατάσταση του Δήμου. Αυτό το φρόνημα των ενεργών πολιτών είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη μας.

Γι αυτό ζητάμε την ψήφο των συμπολιτών μας. Γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Γιατί θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Αυτός, είναι ο πρώτος, άμεσος και αδιαπραγμάτευτος  στόχος. Αλλά θέλουμε επίσης να πάμε παραπέρα, να αντιστρέψουμε την κρίση, να αναβαπτισθούμε σε αξίες που είχαμε ξεχάσει Θέλουμε να ¨στύψουμε¨ το μυαλό μας, να εξαντλήσουμε την επινοητικότητά μας, να δουλέψουμε  και να πετύχουμε το στόχο μας. Υπάρχουν λύσεις και δεν χρειάζονται πάντα χρήματα.

Αυτό είναι το μεγάλο κεφάλαιο της ¨δυναμικής συνεργασίας¨

poyl2 Όλοι μιλούν για ανάπτυξη.

Εμείς βλέπουμε την ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον, με σχεδιασμό των έργων και των παρεμβάσεων.

Να αντιμετωπίσουμε το επώδυνο πρόβλημα της ανεργίας.

– Με την δημιουργία δημοτικού γραφείου απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.

– Με την αναζωογόνηση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας

– Με την υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, για να ανοίξουν πάλι τα μαγαζιά μας.

– Με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων. Να δώσουμε στους νέους μας ιδέες και εργαλεία για επιχειρήσεις μικρής κλίμακας, για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, να τους δώσουμε τις ευκαιρίες να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Είναι υποχρέωσή μας να τους επιστρέψουμε το μέλλον. Για τους νέους μας που τους θέλουμε ενεργούς, να μας κρίνουν και να μας αμφισβητούν, για να μην εφησυχάσουμε, να παραμείνουμε κι εμείς νέοι στη σκέψη, την όρεξη και την αντοχή.

Φίλες και φίλοι

, Ο Δήμος μας περιλαμβάνει πεδιάδα, βουνά και θάλασσα,είναι πλούσιος σε μυθολογία ιστορία και φυσικό κάλος, έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή του. Η Λιβαδειά έχει την Έρκυνα, που είναι ο πνεύμονας της ανάπτυξης της πόλης και της περιοχής μας.

Το σύνθημά μας είναι: ¨Η Λιβαδειά αναδύεται από τα νερά της Έρκυνας¨ Συγκεκριμένα: Από το Τρίχινο γεφύρι μέχρι την εκβολή της στον Μακρισαίο η Έρκυνα πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί:

– Με τη σύνδεση του Τρίχινου γεφυριού με τις πηγές της Κρύας

– Με την δημιουργία υποδομών επισκεψιμότητας του Κάστρου

– Με την δημιουργία πινακοθήκης Λαζαρή στη Νεροτριβή

– Με την δημιουργία μουσείου υδροκίνησης και βάμβακος στο μύλο Παπαϊωάννου – Με την αποπεράτωση των έργων της ανατολικής όχθης στο Διοικητήριο

– Με την ανάπλαση των όψεων των κτιρίων με κίνητρα και

– Με την δημιουργία ενιαίου δικτύου παρόχθιας διαδρομής Αυτά της αξίζουν και μας αξίζουν !

Με αυτόν τον τρόπο σκέφτεται και σχεδιάζει η ¨δυναμική συνεργασία¨ όλα τα έργα που αναλυτικά περιέχονται στο πρόγραμμά μας.   Θέλουμε -όλοι θέλουν- να κάνουμε την περιοχή μας ελκυστική, να έρχονται επισκέπτες. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν γίνεται μόνο με… φτιασιδώματα και προβολή των αξιοθέατών μας.

Εμείς λέμε ότι για να γίνει ο τόπος μας ελκυστικός στους ξένους, πρέπει πρώτα απ όλα να γίνει ενδιαφέρων, αγαπητός και θελκτικός σε εμάς τους ίδιους. Τότε θα δημιουργήσει την επιθυμία να τον επισκεφθούν κι άλλοι. Αυτό δείχνει η διεθνής εμπειρία και πάμπολλα παραδείγματα πετυχημένων πόλεων και τόπων.

Αυτό σημαίνει να αποκτήσει ο τόπος μας ισχυρή ταυτότητα. Και την ισχυρή ταυτότητα την δημιουργεί η κοινωνία η ίδια, οι κάτοικοι και ο καθημερινός πολιτισμός τους, η πρωτοτυπία, η δημιουργία ριζωμένων στην κοινωνία πολιτιστικών εκδηλώσεων και παραδόσεων. Το Πάσχα της Λιβαδειάς πρέπει να ξαναγίνει η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση στη Στερεά Ελλάδα Δεν θέλουμε μια πόλη καρτ-ποστάλ. Θέλουμε μια περιοχή ζωντανή, ευφάνταστη και ανοιχτή, για την οποία θα είμαστε περήφανοι που ζούμε σε αυτή, θα είμαστε περήφανοι που τη φτιάξαμε έτσι.

Ξεκινήσαμε λοιπόν. Αυτή την Κυριακή ψηφίζουμε ¨δυναμική συνεργασία¨ και την πρώτη Σεπτεμβρίου αρχίζουμε δουλειά!!! Την Κυριακή δεν υπάρχουν για κανέναν… άλλοθι και δικαιολογίες.

Συμμετέχουμε, ψηφίζουμε και αλλάζουμε! poyl5