Ποτέ την Κυριακή και απο τη Λιβαδειά

Κοινοποίηση στα Social Media

Έντονες είναι οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου για την πρόθεση της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αφού σημειώνει ότι το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς «συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού των «γενίτσαρων» της Τρόικα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης» τονίζει μεταξύ άλλων πως «η απόφαση αυτή σπρώχνει στο κενό την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί ζωντανή μέσα στην κρίση».

Σύμφωνα με τους εμπόρους το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και μάλιστα σε περίοδο βαθειάς ύφεσης δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων, απλά θα τον αναδιανείμει, προς όφελος εκείνων, που έχουν και τον τρόπο και την ρευστότητα για να αναλάβουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας την Κυριακή.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι καταναλωτές δεν έχουν χρόνο για αγορές αλλά ότι δεν έχουν χρήματα ούτε για τα απολύτως απαραίτητα», υπογραμμίζει το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ και πρόεδρος του Ε.Σ. Λιβαδειάς Κώστας Παπασπύρου.

Όπως λέει ο κ. Παπασπύρου το πρόβλημα είναι βαθύτερο όπως και οι προθέσεις της κυβέρνησης. «Έφεραν το θέμα με τις Κυριακές για να περάσουν το φορολογικό και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα», ενώ το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι «το μέτρο για το άνοιγμα των καταστημάτων και την Κυριακή να επεκταθεί στα πολυκαταστήματα που έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν συνεχώς όλες τις ημέρες και όλες τις ώρες σε αντίθεση με τον μικρομεσαίο έμπορο».

Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο μικροεργοδότης και ο αυτοαπασχολούμενος θα προσπαθήσει με τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος να ακολουθήσει «αλλά είναι φύσει και θέσει αδύνατο να τα καταφέρει».

Η πάγια θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι καθαρή και σαφής: «Το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς δεν αλλάζει με ανακοινώσεις – γονατογραφήματα, που εξυπηρετούν μόνο τους λίγους. Οι μέρες και οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες εργοδοτών και εργαζομένων, που συνιστούν το σύνολο των καταναλωτών με την προσθήκη βεβαίως των 1,5 εκ. ανέργων. Το παράδοξο είναι ότι ενώ συμφωνεί μαζί μας και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που δεν επέτρεψε πέρυσι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, κάποιοι εκμεταλλεύονται τις έκτακτες συνθήκες και με κάθε ευκαιρία  επιμένουν σε μια περίεργη υπόθεση».

Τέλος η ΕΣΕΕ τονίζει ότι «η πλήρης κατεδάφιση οποιασδήποτε έννοιας θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά, θα αυξήσει τα λουκέτα και θα αποδομήσει πλήρως την αγορά εργασίας».

Την αντίθεση στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές εκφράζει και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς

«Ως ντήλερ των πολυεθνικών, η τρικομματική κυβέρνηση αφού σάρωσε με νόμο στη Βουλή ότι εργατικό δικαίωμα είχε κατακτηθεί μέχρι τώρα με αγώνες και αίμα, προχωράει στην εφαρμογή της εργάσιμης εβδομάδας των 7 ημερών και 67 ωρών», επισημαίνει μεταξύ άλλων το Σωματείο.

Και συμπληρώνει: «Τα αίολα επιχειρήματα περί εξυπηρέτησης των καταναλωτών έχουν καταρριφθεί εδώ και χρόνια από την ίδια τη ζωή, εφόσον και η ίδια η κυβέρνηση έχει στοιχεία ότι το 31% του λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, αποτέλεσμα βέβαια των χρόνιων πολιτικών σκληρής λιτότητας και ξεζουμίσματος του Ελληνικού λαού.

Καταλήγοντας το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει «σε όλες τις μορφές δράσης για να μην εφαρμοστεί η κατάργηση της Κυριακής αργίας» και καλεί «σε επαγρύπνηση» για άμεση απάντηση  στις αποφάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης.