ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ

Κοινοποίηση στα Social Media

του Δημήτρη Κατσορίδα

Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Δύναμη Ζωής»-Ρένα Δούρου, στον Κεντρικό Τομέα Αττικής (Δήμοι: Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνος, Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού)

Είναι γεγονός ότι η ζωή στις πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, συμβάλλει, όλο και περισσότερο, στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, το οποίο οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες, υπονομεύει την υγεία και καταργεί τους δεσμούς αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αυτού του αφόρητου περιβάλλοντος (νέφος, κρίση στέγης, φτώχεια, κυκλοφοριακό χάος, καταστροφή δασών, ελεύθερων χώρων κλπ.), το οποίο θίγει, πρώτα από όλους, τις πιο αδύναμες ομάδες ανθρώπων (άνεργους, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες, φτωχούς, μειονότητες, μετανάστες).

Σε όλα αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις και συνταγές, ούτε αρκεί μόνο το Δημοτικό, Διαμερισματικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια. Αντίθετα, μόνη διέξοδος σήμερα για τους πολίτες, οι οποίοι καθημερινά ταλαιπωρούνται με τις αστικές συγκοινωνίες, ζουν απομονωμένοι στα διαμερίσματά τους, υπομένουν την ανεργία ή εξαντλούνται ψυχοσωματικά στους χώρους εργασίας (όσοι/-ες έχουν ακόμη δουλειά), είναι να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την λύση των προβλημάτων τους.

Η αλλαγή της πόλης συνδέεται άρρηκτα με την αλλαγή του τρόπου ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης των κατοίκων της. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκομμένη από τη συνολική στρατηγική μετάβασης σε μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία. Γιατί συστατικό στοιχείο της αυτοδιαχείρισης είναι η περιφερειακή αποκέντρωση και η γενικευμένη κοινωνική αυτοδιαχείριση (εργοστασιακή, δημοτική, συνοικιακή κτλ.), η οποία αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά το νόημά της.

Η Αυτοοργάνωση των πολιτών μέσα από τη δημιουργία Επιτροπών Πρωτοβουλίας, και θεματικά συμβούλια πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα (εργασία, ανεργία, εκπαίδευση, διατροφή, πολιτισμός, συνθήκες ζωής, δίκτυα αλληλεγγύης και άλλα που ο ίδιοι θα επιλέξουν) είναι τα απαραίτητα λαϊκά όργανα εξουσίας, τα οποία μαζί με τις λαϊκές συνελεύσεις, τα συνοικιακά συμβούλια, τα τοπικά δημοψηφίσματα και τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, τα οποία θα πρέπει να έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες στα θέματα που τους αφορούν (π.χ. εργασία, πολεοδομικές ρυθμίσεις, ύψος ενοικίων, δημοτικοί φόροι, λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων, διεύθυνση χώρων πολιτιστικού χαρακτήρα κτλ.), μπορούν να λύσουν πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία, πολλές φορές, μας φαίνονται άλυτα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ μας χρειάζεται μαχητές

ΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ εμπνέονται από ΙΔΑΝΙΚΑ, και

Τα ΙΔΑΝΙΚΑ απαιτούν ΟΡΑΜΑ, το οποίο μόνο από τις ανεξάντλητες δυνάμεις του λαού και της νεολαίας μπορεί να υλοποιηθεί.

http://www.rednotebook.gr/details.php?id=12554