Οι αγρότες πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους τονίζει ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Γ. Ανέστης

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής από τη Βοιωτία Γιώργος Ανέστης (Γραμματέας του Τομέα Αγροτικού της Ν.Δ. και πρόεδρος της ΕΑΣ Λιβαδειάς) σε συνέντευξή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο διακύβευμα των Ερυωεκλογών  αλλά και στους στόχους που ο ίδιος θέτει ενώ τονίζει ότι ο αγρότης γνωρίζει την πραγματικότητα.   

anestis5

 

Πόσο πολιτικές είναι αυτές οι ευρωεκλογές και αν είναι ικανές να δρομολογήσουν εξελίξεις  με το διακύβευμα των εκλογών;

–   Οι ευρωεκλογές του Μαΐου έχουν χαρακτήρα Εθνικών εκλογών, πρώτον γιατί θα μπορούσε μια χαλαρή ψήφος να δημιουργούσε κραδασμούς στην κυβερνητική σταθερότητα και δεύτερον διότι τα όσα διακυβεύονται στην Ε.Ε στο παρόν και στο μέλλον, έχουν άμεση σχέση με τις κοινές Ευρωπαϊκές πολιτικές, όπως και την ίδια Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 

Γιατί επιλέξατε την Ευρωβουλή, να περάσετε από το χωράφι στο σαλόνι;

– Η Ευρωβουλή για μένα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, γιατί συμμετέχω στα όργανα της μέσα από τη συμβουλευτική επιτροπή βάμβακος, στην όποια είμαι μέλος από το 2012. Η αλλαγή της εκλογικής διαδικασίας(που ισχύει στη χωρά μας για πρώτη φορά)με την καθιέρωση της σταυροδοσίας, με έκανε να δεχθώ την πρόταση-πρόκληση του πρόεδρου και πρωθυπουργού μας κ. Σαμαρά, να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, πρώτα, γιατί μέσα από την προτίμηση του σταυρού θα μπορούν να δείξουν τη δύναμη τους οι συνάδελφοι μου γεωργοί, οι εμπλεκόμενοι γενικότερα με τον πρωτογενή τομέα ,όπως και οι συνειδητοποιημένοι πολίτες καταναλωτές που πιστεύουν ότι ευημερούσα αγροτική τάξη διασφαλίζει  την ανεξαρτησία της χώρας και ότι μέσα από την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας έρχεται η ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Εάν λάβουμε υπόψη μας, ότι σχεδόν όλες οι θέσεις που υπηρέτησα έως σήμερα τις κατέκτησα ως «αιρετός», είναι ξεκάθαρο ότι εγώ επέλεξα την πρόκληση να συμμετάσχω και οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν εάν θα με στείλουν στην ευρωβουλή ή όχι.

 

Κύριε Ανέστη, οι αγρότες είναι στα «κάγκελα» με το θέμα της φορολογίας, το κόστος παράγωγης και μια σειρά αλλά ζητήματα. Πως είναι δυνατόν σήμερα με αυτή τη κατάσταση μέσα σε ύφεση ο αγρότης να ελπίζει;

-Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μέσα σε κλίμα ζοφερό, λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις, υποβάλλοντας όλους μας σε θυσίες, ακριβώς επειδή υπήρχαν πολλά κακώς κείμενα στη λειτουργία του κράτους, της οικονομίας και γενικότερα  σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Όλα αυτά δεν αντιμετωπίστηκαν τις εποχές που μας δόθηκε η δυνατότητα όπως ήταν αυτονόητο, διότι δεν επέτρεπε ο λαϊκισμός και η έλλειψη συνεννόησης και συναίνεσης  μεταξύ των κάματων. Υπήρχαν πολλές στρεβλώσεις σε ότι αφορά την αγροτική οικονομία. Με τη φορολογική μεταρρύθμιση επιχειρείται η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού θεσμικού  πλαισίου που από τη μια να διορθώνει τις στρεβλώσεις(όπως οι ελληνοποιήσεις-υπερτιμολογήσεις και η έκδοση πλαστών-εικονικών τιμολογίων)που είχαν δημιουργήσει μια ανεξέλεγκτη αγορά που ευημερούσε στους αριθμούς αλλά στη πραγματικότητα, παρά του ότι τα χρήματα που έρχονταν στη χώρα από ενισχύσεις και προγράμματα ήταν πολλά, οι δείκτες του  εμπορικού ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων ήταν αρνητικοί. Από την άλλη δημιουργήθηκαν συνθήκες για πρώτη φορά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ώστε να αντιμετωπίζονται οι αγρότες σαν ισότιμες επιχειρήσεις, έχοντας τη δυνατότητα να κάνουν αποσβέσεις παγίων, να μεταφέρουν τις ζημίες τους από τη μια χρονιά στην άλλη, να εισπράττουν το Φ.Π.Α  απευθείας από τον έμπορο ή τον συνεταιρισμό τους, όπως και να παίρνουν απαλλακτικά για να μην πληρώνουν Φ.Π.Α σε αγορές μηχανολογικού εξοπλισμού.

 

Υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα τι γίνεται με αυτά;

-Όσο για τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία εννοείτε έχουν αναστατώσει τους αγρότες, οι οποίοι δικαίως τα ανέδειξαν και διεκδικήσαν, για ορισμένα από αυτά είχαμε θετικές εξελίξεις, όπως ο φόρος για τα αγροτεμάχια, τα προβλήματα με τους βοσκοτόπους, τα «κόκκινα» δάνεια της πρώην Α.Τ.Ε, τη νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, τα φωτοβολταικά του αγρότη έως 100kw,τη ρευστότητα που ξεκινά δειλά δειλά  και ευελπιστούμε εντός του 2014 να νομοθετηθούν και τα υπόλοιπα που αναμένονται, δηλαδή η θέσπιση δίκαιης επιστροφής του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου, του αγροτικού ρεύματος ,όπως και η ομαλοποίηση των πληρωμών των προγραμμάτων που αδικαιολόγητα καθυστερούν. Έχουμε φωτεινά και αξιόλογα παραδείγματα αγροτικών εκμεταλλεύσεων στη πατρίδα μας που μας δίνουν δύναμη να επανασχεδιάσουμε την αγροτική πολιτική της χώρας, αξιοποιώντας την Κ.Α.Π. με παράλληλη εθνικοκεντρική προσέγγιση, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα όλες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να γίνουν ανταγωνιστικές (άσχετα με το μέγεθος τους). Αυτό από μόνο του δίνει προοπτική κι ελπίδα.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας  αν εκλεγείτε Ευρωβουλευτής;

-Πρώτος στόχος μου είναι να συμβάλλω κι εγώ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στηρίζοντας την ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ένωση, διασφαλίζοντας να παραμείνει κοινή η ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική.

-Δεύτερος στόχος μου να διασφαλιστεί η πορεία των κονδυλίων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη και να δαπανώνται στοχευμένα, μόνο σε ότι αφορά τις υποδομές της γεωργίας.

-Τρίτος, τα κονδύλια που προβλέπονται για την καινοτομία να φτάσουν τελικά και στον αγρότη-κτηνοτρόφο-αλιέα, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού κλάδου ώστε η καινοτομία να πάρει «σάρκα και οστά». Βεβαία όλοι οι στόχοι μου συγκλίνουν στη μετάβαση σε ένα ισχυρό, αειφόρο, αγροτοδιατροφικό σύστημα που θα διατρέχει το σύνολο της οικονομίας.

 

Πως ένας αγρότης μπορεί να βοηθήσει από την Ευρώπη τους αγρότες αλλά και γενικότερα τους πολίτες;

-Ένας αγρότης γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Γνωρίζει σε ποιες συνθήκες είναι αναγκασμένος να παράγει, όποτε μπορεί και να συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων ώστε να είναι εφαρμόσιμες ευκολότερα και στη χώρα μας. Σίγουρα ένας αγρότης μπορεί να επικοινωνήσει καλυτέρα από τον καθένα τα θέματα του τομέα του με τους συναδέλφους του ακριβώς γιατί μιλάνε την ιδία γλωσσά. Το όραμα το οποίο έχω και θέλω να υπηρετήσω περιλαμβάνει την αυτάρκεια της χώρας, την επάρκεια των αγαθών ώστε να αμβλυνθούν οι αρνητικοί δείκτες, την διάθεση ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές μέσω συλλογικών δράσεων, την δυνατότητα όλων των υφιστάμενων αγροτικών εκμεταλλεύσεων να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές και την ανάπτυξη των αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια νέων ανθρώπων( μέσω των νέων ευκαιριών) με νέες θέσεις εργασίας αλλά και την απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας.

anestis4

anestis3

anestis2