Νέα δημοσκόπηση: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την προεκλογική πόλωση

Κοινοποίηση στα Social Media

Με τις εκλογές πλέον να είναι προ των πυλών, καθώς απομένει μία εβδομάδα για τις αυτοδιοικητικές και δύο για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ωφελούνται από την πόλωση του πολιτικού σκηνικού, αλλά δεν είναι οι μοναδικοί με κέρδη. 

Νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής» δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το προβάδισμά του, αλλά την ίδια ώρα και η Νέα Δημοκρατία έχει ανακάμψει, με την πόλωση να ωφελεί και τις δύο πλευρές. Σε σχέση με δημοσκόπηση της εταιρείας τον Απρίλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να διευρύνει τη διαφορά του από τη ΝΔ- από το 0,7% στο 1,3%- και δημιουργεί συνθήκες κατοχύρωσης της πρώτης θέσης. Ομως, την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ενισχυμένη σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες και παραμένει σε απόσταση που δεν υπερβαίνει τα όρια του στατιστικού λάθος. 

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Κάπα Research, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συγκεντρώνει 23% έναντι του 21,7% της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν το Ποτάμι 9%, η Χρυσή Αυγή 7,6%, το ΚΚΕ 6,4%, η Ελιά 5,5%, οι ΑΝΕΛ 4,1%, η ΔΗΜΑΡ 2,1%, άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7,7% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 12,9%.

Οπως προκύπτει από τη νέα έρευνα, έπειτα από ελαφρά κάμψη, το Ποτάμι «φλερτάρει» ξανά με διψήφιο ποσοστό, ενώ όπως φαίνεται οι χαμένοι των εκλογών είναι πιθανότατα οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η ΔΗΜΑΡ. 

Το Ποτάμι όπως φαίνεται ωφελήθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και τις αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή παραμένει στην τέταρτη θέση και εμφανίζεται ελαφρά ενισχυμένη σε σχέση με τον Απρίλιο, σε ανοδική πορεία παραμένει το ΚΚΕ, ενώ σταθερή είναι η Ελιά. 

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να επικρατεί του Αλέξη Τσίπρα, με 42,5%, έναντι 34%, με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει αμετάβλητη.  

Ενδιαφέρον έχουν πάντως και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων για το γιατί επιλέγει το κάθε κόμμα. Από όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία (41,9%) δηλώνει ότι το αποφάσισε για να πέσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και μόλις το 22,7% για το πρόγραμμά του και για τις θέσεις που προτείνει. Οσοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΔ θα το κάνουν για τη σταθερότητα της χώρας (29,2%), το πρόγραμμα και τις θέσεις (25,8%) και γιατί παραδοσιακά ψηφίζουν ΝΔ (17,1%). 

Ξεκάθαρο μήνυμα κατά των πρόωρων εκλογών στέλνουν οι ερωτηθέντες, καθώς το 54,6% θέλει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση, σε αντίθεση με το 38,1% που προτιμά να προχωρήσουμε με  πρόωρες εκλογές. Τέλος, οι ερωτηθέντες προτιμούν συμμαχική κυβέρνηση με κορμό από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά (39,1%), αντί για κυβέρνηση συνεργασίας με  κορμό ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα (36,3%). 

Πηγή: //www.iefimerida.gr