Σε δανεισμό και επιμήκυνση προχωρά ο δήμος Λεβαδέων για την κάλυψη των αναγκών

Κοινοποίηση στα Social Media

Η αξιολόγηση και κατάρτιση όρων σύναψης δανείου 2.974.462 ευρώ  με αναγνωρισμένο πιστωτικό ίδρυμα για εξόφληση υποχρεώσεων του Δήμου και η επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής χορηγηθέντων δανείων από το Τ.Π.και Δανείων για 8 έτη με χορήγηση περιόδου χάριτος 3 ετών εντός της οποίας θα καταβάλλονται μόνο οι τόκοι ήταν τα θέματα που προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς τη Δευτέρα.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής υποστήριξε ότι η λήψη δανείου είναι η μοναδική διέξοδος ενώ η ελάσσων μειοψηφία έκανε λόγο για υποθήκευση του δήμου.

«Για τον προϋπολογισμό του 2011 υπήρχε εντολή που αποτυπωνόταν σε σχετική κοινή υπουργική απόφαση για συμπλήρωση του ελλείμματος και ισοσκέλιση από δάνειο. Έτσι λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση το 2011 εγγράψαμε στον προϋπολογισμό ποσό δανείου 5,25 ευρώ με σκοπό την ισοσκέλιση ενόψει του μεγάλου ανοίγματος που βρήκαμε στις αρχές της θητείας. Στην πορεία είχαμε και μείωση των πόρων για το 2011 από τους ΚΑΠ κατά 60%. Παρόλα αυτά καταφέραμε και ανταπεξήλθαμε το 2011 και μειώσαμε αυτό το ποσό παρά την μείωση της επιχορήγησης στο ποσό των περίπου 2,3 εκ ευρώ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγγελής.

Και πρόσθεσε: « Έτσι ο προϋπολογισμός του 2012 συμπληρώθηκε με την λήψη δανείου στο ποσό αυτό. Στην πορεία υπήρξε περεταίρω μείωση στο 29% των πόρων της Τ.Α. και αποφασίστηκε μετά την αναμόρφωση του προϋπολογισμού σε σχέση με  τα πραγματοποιηθέντα έσοδα και έξοδα μέχρι το τρίτο τρίμηνο ένα ποσό δανείου και σήμερα εγκρίναμε τους όρους του».

Καταλήγοντας επεσήμανε πως εκτιμά ότι «το 2013 μετά από αυτή τη διαδικασία θα έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πρωτογενές πλεόνασμα στο δήμο».

Υπέρ της λήψης του δανείου τάχθηκε και ο Γιάννης Αποστόλου από τον συνδυασμό του Δημήτρη Τσιφή.

«Τα οικονομικά του δήμου είναι σε άσχημη κατάσταση και με τις περικοπές που έχουν γίνει θα υπάρξει και πρόβλημα ακόμα και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Πρέπει να γίνει η λήψη του δανείου και η επιμήκυνση ώστε να έχουμε μικρότερες δώσεις γιατί οι υποχρεώσεις είναι πολύ μεγάλες και ιδιαιτέρα προς τους προμηθευτές», τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι πρόκειται για υποχρεώσεις που έρχονται από το μακρινό παρελθόν και κατέληξε: «Με τη λήψη του δανείου μπορεί να λυθεί το πρόβλημα διότι κανείς δημοτικός σύμβουλος της Λιβαδειάς δεν έχει πρόσωπο να κυοφορήσει στην πόλη. Χρωστάμε σε όποιον μιλάει ελληνικά .Ωστόσο η ιστορία αυτή πρέπει να λήξει και στο εξής να μην υπάρξουν άλλα δάνεια»

Σύμφωνα με την Γιώτα Πούλου όμως η δημοτική αρχή το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει για το μέλλον το πρόβλημα.

«Η σύναψη δανείου περίπου 3 εκ. ευρώ εμάς μας βρήκε αντίθετους όχι μόνο σήμερα που συζητήθηκαν οι όροι αλλά και όταν ελήφθη η απόφαση για την σύναψή του», είπε η κ. Πούλου και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση δεν είναι ξεκάθαρη αφού ακόμα δεν έχει γίνει η εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων που έκλεισαν «με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστό  ποιες οφειλές θα εξυπηρετηθούν»

Όπως είπε ο δανεισμός δεν αποτελεί λύση αφού το μόνο που θα γίνει είναι να μετακυληστούν τα προβλήματα  σε βάρος των πολιτών.

«Εμείς έχουμε την άποψη ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικήσει από το κεντρικό κράτος τα οφειλόμενα» σημείωσε σχετικά με τον δανεισμό ενώ σε ότι αφορά την επιμήκυνση είπε: «Η δημοτική αρχή επιχειρεί να μεταφέρει την καυτή πατάτα στις επόμενες δημοτικές αρχές και στους δημότες».

Τέλος κατά του δανείου τάχθηκε και ο Νώντας Κοτσικώνας ο οποίος αφού επεσήμανε τις σημαντικές μειώσεις των κρατικών εσόδων προς τους δήμους υπογράμμισε: «Αποδεικνύεται  ότι η πολιτική έτσι όπως εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις έχει φέρει τους δήμους σε δεινή οικονομική κατάσταση. Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση έχουμε τη ΚΕΔΕ η οποία αντί να διεκδικήσει  από την κεντρική διοίκηση παρουσιάζει ως μεγάλο επίτευγμα της ότι δίνεται η δυνατότατα για επιμήκυνση των δανείων και μάλιστα αυτό γίνεται με  όρους δυσβάστακτους με επιτόκιο πάνω από 5%»

Πρόσθεσε δεν ότι όλα αυτά επιβαρύνουν τους δημότες και οδηγούν τους δήμους σε αδιέξοδο. «Μπορεί πρόσκαιρα  αυτές οι κινήσεις να λύνουν τα χέρια των δημάρχων  όμως υποθηκεύουν το μέλλον όλων», είπε ο κ. Κοτσικώνας και κατέληξε: «Πόσο θα αντέξει να πληρώνει ο δημότης; όταν η κάθε δημοτική αρχή παίρνει δάνεια για να πληρώσει τα προηγούμενα; Η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να ανατρέψει αυτή τη κυρίαρχη πολιτική».