Με μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση ήταν η ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου (στον εορτασμό για τα 60 χρόνια του Επιμελητηρίου Βοιωτίας) ο οποίος αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση άσκησε κριτική στους πάντες ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις υποχρεώσεις της πολιτείας αλλά και της εκκλησίας.
Ξεκινώντας της ομιλία του ο κ. Ιερώνυμος λαμβάνοντας αφορμή από την παρουσίαση της δράσης των 60 χρόνων του Επιμελητηρίου Βοιωτίας τόνισε ότι «δεν πρέπει να σταματάμε σε αυτά τα τόσο ωραία που παρακολουθήσαμε αλλά να δείχνουμε και την εικόνα που είμαστε σήμερα». Όπως είπε στα 60 χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλά, έγιναν αγώνες αλλά όμως «γιατί φτάσαμε εδώ» είπε ο Μακαριότατος και πρόσθεσε: «Να επαινέσουμε κάθε καλό αλλά να πούμε και τι πρέπει να κάνουμε. Να επαινέσουμε τα καλά που έγιναν και έγιναν πολλά αλλά να ψέξουμε όμως και εκείνα που δεν έγιναν καλά, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να τα διορθώσουμε».
Μιλώντας για την κρίση και την εξάρτηση της χώρας μας από τους δανειστές είπε με νόημα: «Όλοι μιλάμε για την τρόικα, μα η Ελλάδα από το 1821 μέχρι σήμερα ζει με τρόικες περιμένοντας βοήθεια από τους ξένους», και συμπλήρωσε: «οι τρόικες πάντα πρώτα θα κοιτάξουν τα συμφέροντα τα δικά τους και μετά θα κοιτάξουν να βοηθήσουν».
Σύμφωνα με τον κ. Ιερώνυμο αυτή τη στιγμή «πρέπει να δούμε αν αυτή η κρίση θα μπορέσει να γίνει εφαλτήριο, να γίνει αφορμή για να προχωρήσουμε πιο μπροστά»
Αναλύοντας καταστάσεις έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία και είπε μεταξύ άλλων ότι ο κόσμος που είχε μεταφερθεί στην Αθήνα πρέπει να γυρίσει στα χωρά. «Καλούμε τον κόσμο πίσω στα χωριά με ποιες προϋποθέσεις όμως; Με αυτές που υπήρχαν πριν; Όχι, πρέπει να βάλουμε όλοι προϋποθέσεις και δεν βγάζω την εκκλησία από την ευθύνη της.
Καυτηρίασε επίσης την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις στη γεωργία που οδήγησαν σε λάθος δρόμο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει διαπραχθεί έγκλημα» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει και το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας που «για να δοθεί μια άδεια για ένα στάβλο χρειάζονται τέσσερα χρόνια».
Όπως είπε «Πρέπει η διοίκηση να κάνει μια ερεύνα για να βοηθήσει αυτούς που τους καλούμε στην επαρχία ή τους αγρότες και να τους ρωτήσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» και φυσικά πως αυτά μπορούν να λυθούν.
«Μιλάνε όλοι για την περιουσία της Εκκλησίας. Είναι ένα μπλεγμένο πράγμα. Πείτε μας ποιο είναι της Εκκλησιάς, ποιο είναι της πολιτείας, τόσο δύσκολο είναι να καθίσουμε να το ξεκαθαρίσουμε;», αναρωτήθηκε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί έτσι να αξιοποιηθεί τίποτα, υπάρχει ένα χάος. Δεν ξέρουμε τι έχουμε ούτε το κράτος ούτε εμείς».
Παράλληλα μέσα σε αυτή τη κατάσταση και τα εμπόδια εξέφρασε την αγωνία του για την λειτουργία των υπηρεσιών Εκκλησίας λέγοντας: «Η ρευστότητα της Εκκλησίας τελειώνει, μετά από λίγο καιρό δεν θα έχει να πληρώσει ούτε τους υπαλλήλους της. Θα κλείσει και είναι ντροπή για την πατρίδα μας αυτό».
Ακολούθως έκανε γνωστό ότι απευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού για βοήθεια όμως η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στάθηκε ανασταλτικός παράγοντας.
«Μαζί με συνεργάτες μου πήγαμε σε χώρες που θέλουν να μας βοηθήσουν. Πήγαμε στον Κατάρ και στον Πούτιν. Ευχαρίστως μας είπαν αλλά έχετε κτηματολόγιο; Έχετε χρήσεις γης, έχετε φορολογικό; Τότε πως θα κάνουμε επενδύσεις».
Στη συνέχεια έθιξε το θέμα με την παραχώρηση καλλιεργήσιμης έκτασης η οποία σήμερα παραμένει αναξιοποίητη.
«Θα ρωτήσει η Εκκλησία, το ‘52 σας δώσαμε 750.000 στρέμματα, ποιοι τα πήραν τα χωράφια; Πως τα καλλιέργησαν; Σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα; Αυτοί που δεν τα χρειάζονται, δεν τα καλλιεργούν να τα επιστρέψουν να τα δώσουμε στα νέα παιδιά να τα καλλιεργήσουν», πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος.
Μίλησε επίσης για το πόσο σημαντική είναι η αλήθεια ειδικά σε κρίσιμες στιγμές.
«Στους ανθρώπους –είπε- δεν πρέπει να λέμε μόνο ατά που τους αρέσουν. Πρέπει να λέμε και αυτά που δεν τους αρέσουν. Οι έλληνες έχουν μάθει να λένε σε όλους κοροϊδέψετε μας όσο μπορείτε και εμείς θα σας χειροκροτούμε» ενώ ωστόσο υπάρχουν και άνθρωποι που θυσιάζονται «χωρίς όμως αυτό να εκτιμάται» και αυτή τη συμπεριφορά «την πληρώνουμε σήμερα».
Ο κ. Ιερώνυμος έκανε ακόμα γνωστό ότι πρόσφατα μίλησε με «ένα μεγάλο στέλεχος της Γερμανίας» και στην συζήτηση μαζί του τόνισε ότι σήμερα η Ευρώπη έχει χάσει τον στόχο της.
«Ξεκαθαρίστε τι θέλετε. Αυτό που ήθελαν εκείνοι που οργάνωσαν και έβαλαν τα θεμέλια στην Ευρώπη που είχε μέσα την αλληλεγγύη, τον χριστιανισμό, την αγάπη και την συμπαράσταση ή την σημερινή εκτροπή που φοβόμαστε ότι μάλλον έχουμε πέσει σε παγίδα τοκογλυφίας;», του είπε και έθεσε το μεγάλο ερώτημα; «Τι θέλουμε να κάνουμε μια Ευρώπη γερμανική ή κάνουμε μια Γερμανία ευρωπαϊκή;».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Πρέπει ο καθένας από εμάς όποια θέση και αν έχει να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει χωρίς να σκάφτεται σκοπιμότητες και ωφέλειες άλλης μορφής».