Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη

Κοινοποίηση στα Social Media

Το 2ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη που διοργάνωσαν την Παρασκευή η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και το Επιμελητήριο Βοιωτίας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στέφθηκε με επιτυχία.

Το πρώτο μέρος με τις θεματικές ενότητες παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον και σίγουρα τα όποια συμπεράσματα πρέπει να αξιοποιηθούν. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις τόσο για την ανάπτυξη όσο και για το μέλλον του ασφαλιστικού αρκετές φορές αντίθετες αλλά πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον.

Όσον αφορά την εκδήλωση για τα 60 χρόνια του επιμελητηρίου Βοιωτίας δεν θα παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον αν δεν ήταν η ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου που για μια ακόμα φορά τόλμησε να πει αλήθειες, να πει τα πράγματα με το όνομά τους όσο και αυτό αν ενόχλησε ορισμένους.

 

Το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητηρίου Βοιωτίας υπό τον συντονισμό του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά που ήταν και ομιλητής πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων με θέμα «Η περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα της κρίσης» με εισηγητές τους ευρωβουλευτές  Μαριέττα Γιαννάκου,  Νίκο Χουντή  και Νίκο Χρυσόγελο, τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Γιάννη Σγουρό.

 

«Η πρωτοβουλία της Περιφέρεις Στερεάς Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο δεν έχει μόνο μια συμβολική σημασία έχει και ουσιαστική με την έννοια ότι πλέον η Ελλάδα είναι σαφές ότι πρέπει να περάσει σε ανάπτυξη», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Κλ. Περγαντάς και συνέχισε: «Η συσσωρευμένη ύφεση είναι στο 20%, αν δούμε και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας που μιλάει για ύφεση και το 2013 τότε μπορεί να φτάσουμε στο 25%. Κάτι που δεν έχει συμβεί πουθενά στο κόσμο».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Εμείς οι αιρετοί σε συνεργασία με τα επιμελήτρια πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για υπάρξουν δουλειές και εισοδήματα. Από την στιγμή που η Ελλάδα εν μέρη έλυσε το δημοσιονομικό της πρόβλημα με την δόση θα πρέπει και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πλέον να πέσει χρήμα στην πραγματική οικονομία, στην αγορά ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να ελαχιστοποιηθούν οι σοβαρές συνέπειες της ύφεσης».

Αναφερόμενος επίσης στη σημασία του συνεδρίου επεσήμανε ότι από την Βοιωτία ξεκίνησε μια προσπάθεια «μια διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις διαφορετικές για τον τόπο μας».

Και κατέληξε: «Η περιφέρεια Στερεάς είναι γνωστό ότι έχει το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης απ όλες τις περιφέρειες τις χώρας. Αυτό δείχνει ότι κάνουμε καλά την δουλειά μας και ότι τουλάχιστον στο επίπεδο που εμείς μπορούμε ρίχνουμε χρήμα στην αγορά και δημιουργούμε συνθήκες ρευστότητας.

Τέλος έκανε γνωστό ότι θα υπάρχουν ανάλογες πρωτοβουλίες σε όλες τις περιφέρειες της Περιφέρειας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Στερεά θα αποτελέσει την ατμομηχανή για να κινηθεί σε άλλους ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Αγνιάδης αναφερόμενος στη θεματολογία και τους ομιλητές του συνεδρίου σημείωσε ότι μέσα από την διαδικασία «θα αναδειχθούν λύσεις και θα δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν τα μελή μας και την κοινωνία λύσεις σε προβλήματα ου μας ταλανίζουν όλους».

Ο κ. Αγνιάδης πιστεύει επίσης ότι «τα συμπεράσματα θα είναι προς όφελος όλων» και ότι «μετά από πιέσεις τόσο της επιχειρηματικότητας όσο και της κοινωνίας θα καταλάβουν και οι διοικούντες να μας βάλουν σε ένα δρόμο σωστό».

 

Ο Γ. Σγουρός αφού συνεχάρει τον Κλ. Περγαντά «για τις πρωτοβουλίες του και το συνέδριο» σημείωσε πως αυτό που έχει σημασία «είναι ότι πρέπει να ανοίξουν δουλειές να δουλέψει ο κόσμο να παραχθεί πλούτος,  για να μπορέσουμε σιγά – σιγά να λύνουμε τα προβλήματα μας».

Από εκεί και πέρα όπως είπε οι περιφέρεις συμβάλουν όσιο μπορούν περισσότερο είτε διά μέσω του ΕΣΠΑ είτε άλλων πρωτοβουλιών.

«Οι περιφέρειες μέχρι στιγμής στέκονται καλά στα πόδια τους και ανοίγουν δρόμους. Το θέμα είναι η κεντρική διοίκηση δηλαδή η κυβέρνηση να μπορέσει να αφουγκραστεί το τι πρέπει να κάνει και να μη μείνει μόνο στις διαπιστώσεις ή στις περικοπές και να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Σγουρός.

 

Η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι «η ανάπτυξη είναι το μέλλον αλλά «πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή». Όπως είπε χαρακτηριστικά «όχι μόνο λόγω των υποχρεώσεων μας στην ΕΕ» αλλά και «για να έχουμε ένα κράτος το οποίο θα έχει μια σειρά και μια λογική στις ενέργειές του».

Σημείωσε δε πως πρέπει «σιγά – σιγά να εξαφανιστεί το έλλειμμα και να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα που θα μας επιτρέψει να πληρώνουμε τα χρέη μόνοι μας χωρίς να μας δανείζουν οι εταίροι».

Η Μαριέττα Γιαννάκου σχολιάζοντας τη μάστιγα της φοροδιαφυγής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι υπέρ της φορολόγησης αυτών που έχουν λέγοντας με έμφαση «Όποιο κεφάλαιο υπάρχει πρέπει και να φορολογηθεί και να μη φοροδιαφεύγει. Είμαι οπαδός του πόθεν έσχες με απόλυτη εποπτεία από την δεκαετία του 80».

 

Σε διαφορετική βάση έθεσε το ζήτημα της ανάπτυξης ο κ. Χουντής. «Χωρίς ενισχυμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη όμως οι απαιτήσεις της τρόικας και του μνημονίου είναι περικοπή των δημοσίων επενδύσεων», είπε και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Για να υπάρξει και η περιφερειακή ανάπτυξη πρέπει να μπορέσει η χώρα να απαλλαγεί από τα μνημόνια, να παλέψει και με άλλες χώρες για να μην υπάρξει αυτή η προσαρμογή της πολιτικής συνοχής στη δημοσιονομική πειθαρχία» αφού αυτά που μπορούν να γίνουν σε διαφορετική περίπτωση «είναι ελάχιστα».

Σύμφωνα με τον κ. Χουντή η ανάπτυξη για την οποία μιλάει η κυβέρνηση αναφέρεται « σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή ελεύθερες οικονομικές ζώνες που όμως είναι με αποικιοκρατικούς όρους, χωρίς προστιθέμενη αξία στη ελληνική οικονομία και με όρους ληστρικής εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και των εργαζομένων».

 

Ο κ. Χρυσόγελος υποστήριξε με έμφαση ότι «το μοντέλο που έχουμε στην Ελλάδα έχει φτάσει στο όριό του» κάτι που σημαίνει ότι «πρέπει να αλλάξουμε» αλλά πρέπει να αλλάξουμε «με ένα κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο». Όπως είπε όμως αυτό δεν γίνεται σήμερα.

«Όλη η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στα θέματα των περικοπών συντάξεων και κοινωνικού κράτους και από την άλλη μεριά δεν υπάρχει αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η περιφερειακή ανάπτυξη σήμερα πρέπει να συνδυάζεται με κοινωνική συνοχή και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξανασχεδιάσουμε, και να γίνει επαναπροσδιορισμός του ΕΣΠΑ ώστε οι πόροι που είναι αδιάθετοι σήμερα γύρω στα 11 δις ευρώ να πάνε στοχευμένα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον δημιουργία συνεταιριστικών κοινωνικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για νέους».

 

Στον δεύτερο κύκλο με θέμα «Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα – Εναλλακτικοί δρόμοι ανάπτυξης» συντόνισε ο πρόεδρος του ΕΠ.Β. Παναγιώτης Αγνιάδης.

Ομιλητές ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ Γεώργιος, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος του τμήματος Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Χαράλαμπος Μπότσαρης ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας Νικόλαος Κουδούνης ενώ τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη που ήταν ομιλητής αλλά λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Ε.Σ. Λιβαδειάς και μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ Κώστας Παπασπύρου.

 

Οι εργασίες συνεχίστηκαν και το απόγευμα στο Επιμελητήριο Βοιωτίας με θέμα το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα που συντόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του STAR Κεντρικής Ελλάδας Γιώργος Σιμόπουλος 

Ομιλητές ήταν ο βουλευτής και καθηγητής εργατικού δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, ο διοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο τ. διοικητής του ΟΑΕΕ Κωνσταντίνος Παπαθανασίου και ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ Ιωάννης Γαμβρίλης.

 

Συγκλονιστικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μητρόπουλος τα οποία καθιστούν το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης αβέβαιο.

«Από τα μέσα του 2010 με βάση τις ρυθμίσεις είχαμε υπολογίσει ποια θα είναι η σύνταξη μετά το 2020» είπε ο κ. Μητρόπουλος και συνέχισε: «είπαμε τότε ότι η σύνταξη ενός μηχανικού, δικηγόρου, ιδιωτικού υπαλλήλου δεν θα υπερβαίνει τα 380 – 400 ευρώ, όλες οι συντάξεις όλων των ιδιοκτήτων ανεξαρτήτου χρόνου ασφάλισης και ύψους εισφορών».

Αναφερόμενος στο νόμο 3863 στα άρθρα 3 και 5, το πρώτο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη σημείωσε «Είχαμε τότε ανιχνεύσει ότι το μοναδικό ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο δίνει μια αξιοπρεπή σύνταξη συναρτάτε με 45 χρόνια ασφάλισης» και πρόσθεσε: «Στο άρθρο 3 το αντίστοιχο ποσοστό αναπλήρωσης που οδηγεί σε αξιοπρεπή σύνταξη για δεικτικούς σαλιασμένους προϋποθέτει από 12.000 έως 15.000 μέρες ασφάλισης. Αυτό αποκλείει την πλειοψηφία των ασφαλισμένων από αξιοπρεπή σύνταξη αφού στην ιστορία του ΙΚΑ από το 1937 δυο μόνο έχουν βρεθεί με 15.000 ένσημα και λίγοι με 12000 έως 15000 ημέρες ασφάλισης».

Για τον τελευταίο νόμο 4093 είπε ότι «προϋποθέτει δύο βασικούς κανόνες συνταξιοδότησης, ή με 40 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και στο 62 έτος ή με τουλάχιστον 15χρόνια ασφάλισης, 4500 ένσημα και στο 67 έτος».

Μιλώντας για τις τεράστιες απώλειες αποθεματικών των τελευταίο χρόνο κυρίως μέσα από το κούρεμα παρουσίασε και μελέτες σύμφωνα με τις οποίες μεγάλες απώλειες προκύπτουν από την αύξηση της ανεργίας και την μείωση των μισθών που με συγκρατημένους υπολογισμούς το τελευταίο έτος φτάνουν τα 4 δις ευρώ.

«Σύμφωνα με υπολογισμούς του αρμόδιου υπουργείου για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας τα ταμεία χάνουν 320 εκ. ευρώ. Όταν μπήκαμε στο μνημόνιο η ανεργία περίπου στο 9% και τώρα είναι στο 26%. Υπολογίστε πόσα χάνονται. Το ίδιο ισχύει και για κάθε μονάδα μείωσης των μισθών που τα ταμεία χάνουν 150 εκατομμύρια. Μια μονάδα αύξησης της ανεργίας και μία μείωσης στους μισθούς χάνει το ΙΚΑ μισό δις ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Μητρόπουλος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επίσης τεράστιες απώλειες από την εισφοροδιαφυγή.

Αντίθετα με τον Αλ. Μητρόπουλο ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος (υπό προϋποθέσεις όμως) γα το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης ενώ για την σημερινή κατάσταση έκανε λόγο για γενεσιουργές αιτίες τις οποίες τις τοποθέτησε στο παρελθόν ενώ παράλληλα σημείωσε: «Αυτό που με τρομάζει είναι η αδυναμία να κάνουμε υπεύθυνο διάλογο μεταξύ μας. Με φοβίζει η τρομοκρατία των ακραίων θέσεων».