Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών, 22 – 26 Απριλίου 2014

Κοινοποίηση στα Social Media
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών (EIW) έχει ως κεντρικό μήνυμα ότι η ανοσοποίηση κάθε παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ασθενειών και την προστασία της ζωής. Το σύνθημα
  «Πρόληψη. Προστασία. Εμβολιασμός»,
μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος είναι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης μέσω της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία των εμβολιασμών.

Δια βίου Ανοσοποίηση” θα είναι το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμών 2014, που θα πραγματοποιηθεί 22-26 Απριλίου 2014. Οι δραστηριότητες θα επικεντρωθούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες – υπενθυμίζοντας στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αλλά και υπογραμμίζοντας τη σημασία διατήρησης της ατομικής προστασίας από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής.
 
Δια βίου Ανοσοποίηση
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2014 γιορτάζει την ανοσοποίηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής, από τη νηπιακή ηλικία μέχρι το γήρας. Οι δραστηριότητες που διοργανώνονται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων στην υγεία, των φορέων πολιτικής χάραξης, των γονέων, των παππούδων, κ.λπ.  σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού.
Η ανοσοποίηση προλαμβάνει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Χωρίς εμβόλια, η παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς και η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς από πολλές περιοχές του κόσμου θα ήταν αδύνατη. Νέα, βελτιωμένα εμβόλια είναι τώρα διαθέσιμα για να προστατεύσουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους εφήβους και ενήλικες. Ωστόσο, 1 στα 5 παιδιά, και πολλοί ενήλικες, είναι ανεμβολίαστοι. Η έλλειψη γνώσης σχετικά με τον εμβολιασμό είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο μερικοί ενήλικες επιλέγουν συνειδητά να μην εμβολιαστούν οι ίδιοι ή να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Εμβολιασμός για όλους
Οι πρόσφατες επιδημίες λοιμωδών νοσημάτων έχουν δείξει μια ανησυχητική τάση των λεγόμενων ” παιδικών ασθενειών”, που επηρεάζουν επίσης τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες , μερικές φορές με σοβαρές επιπτώσεις. Η διατήρηση της πλήρους προστασίας σε όλη τη διάρκεια του βίου και σε όλο τον πληθυσμό σημαίνει ελαχιστοποίηση των «επίμονων» κενών στην εμβολιαστική κάλυψη, εξασφάλιση ότι οι άνθρωποι θα λάβουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά την ενήλικη ζωή τους και εξασφάλιση ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί θα λάβουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
Η φετινή εκστρατεία της Εβδομάδας Εμβολιασμού ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενημερωθούν και να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια, να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κατάσταση, στη χώρα τους αλλά και πριν ταξιδέψουν, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων και των ειδικών, και να εμβολιαστούν με τα απαιτούμενα εμβόλια.
Ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και προλαμβάνει ετησίως περίπου 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους. Από τη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο,  κοκκύτη, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, πολιομυελίτιδα, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη. Πριν από την εφαρμογή του υποχρεωτικού παιδικού εμβολιασμού,  τα μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούσαν την κύρια αιτία θανάτου κατά την παιδική ηλικία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις μέρες μας, κάθε χρόνο 1,4 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους παγκοσμίως από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό πριν την ηλικία των 5 ετών. Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, ένα εκατομμύριο άτομα δεν πραγματοποιούν τους αναγκαίους εμβολιασμούς, οπότε τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό προκαλούν ασθένεια, αναπηρία, ή ακόμα και απώλεια ζωής.
Η εφαρμογή στρατηγικών εμβολιασμού τα προηγούμενα 30 έτη οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα. Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος  ανακηρύχθηκε το 2002 «ελεύθερη πολιομυελίτιδας».
Στη χώρα μας δεν έχει εμφανιστεί κρούσμα πολιομυελίτιδας οφειλόμενο σε άγριο ιό από το 1997, ενώ από το 2002 ανακηρύχθηκε «ελεύθερη πολιομυελίτιδας» μαζί με την Ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ. Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή ενισχυμένης επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής επιτήρησης της πολιομυελίτιδας (μέσω της επιτήρησης της οξείας χαλαρής παράλυσης) καθώς και στην ευρεία  εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού.
Ένας άλλος στόχος για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο αποτελεί η εξάλειψη της ιλαράς και της ερυθράς έως το 2015. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να φθάσει το 95%. Την περασμένη δεκαετία τα κρούσματα ιλαράς μειώθηκαν πάνω από 90%, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές εμβολιασμού. Ωστόσο το 2010 και το 2011 καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη με περισσότερα από 30.000 κρούσματα ανά έτος, ενώ το 2012 τα κρούσματα μειώθηκαν σε 8.000. Στη χώρα μας, η τελευταία επιδημία ιλαράς καταγράφηκε τα έτη 2010 και 2011, ενώ ελάχιστα σποραδικά κρούσματα δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2012.
Η εφαρμογή των εμβολιασμών είναι καθολικά αποδεκτή και βασική προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας  Υγείας, η οποία έχει αποδεδειγμένα υψηλή σχέση κόστους- αποτελεσματικότητας. Σε όλα τα κράτη συνεχίζουν να υπάρχουν ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Το γεγονός πως ο εμβολιασμός έχει οδηγήσει στον έλεγχο αρκετών λοιμωδών νοσημάτων, έχει ως αποτέλεσμα οι επαγγελματίες υγείας καθώς και οι γονείς να μην φοβούνται πλέον αυτά τα νοσήματα. Η γνώμη του κοινού σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων επηρεάζεται από διάφορες ομάδες, το διαδίκτυο ή τον τύπο.
Επιπρόσθετα, σε μία εποχή ανταγωνιστικών προτεραιοτήτων όσον αφορά στην υγεία, η ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού αποτελεί μέτρο ζωτικής σημασίας, αλλιώς η Ευρωπαϊκή Ήπειρος κινδυνεύει από την επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων υψηλής μεταδοτικότητας, τα οποία προκαλούν αναπηρίες και θανάτους, δημιουργώντας τροχοπέδη στα συστήματα υγείας.
Οι πρόσφατες επιδημίες που εμφανίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο τονίζουν την ευθύνη που έχουν όλες οι χώρες να ελέγξουν τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Αναγνωρίζοντας ότι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα για ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή του, οι χώρες μπορούν και οφείλουν να ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση όσον αφορά στη σημασία του εμβολιασμού και να στραφούν στην ενδυνάμωση των προγραμμάτων εμβολιασμού.