Αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα με το νέο δελτίο τιμών

Κοινοποίηση στα Social Media

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.

Διπλασιασμό της εισφοράς των πολιτών για την αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων έχει επιφέρει το τελευταίο δελτίο τιμών που εκδόθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι αδίκως γίνονται αποδέκτες παραπόνων.Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ εξηγεί ότι, το ισχύον δελτίο τιμών εκτός από μείωση των λιανικών τιμών, περιλαμβάνει και μείωση στην τιμή αναφοράς των φαρμάκων.

Η τιμή αναφοράς, είναι αυτή με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν τα φάρμακα. Την διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, καλείται να πληρώσει ο ασφαλισμένος.

Οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν λοιπόν ότι η μείωση της τιμής αναφοράς των συνταγογραφούμενων φαρμάκων είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες πλέον να καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερη εισφορά.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι ασφαλισμένοι, μη γνωρίζοντες το νέο αυτό ‘χαράτσι’ το οποίο έχει ‘επιμελώς’ αποκρυφτεί από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δυσανασχετούν με τους φαρμακοποιούς θεωρώντας ότι την επιβάρυνση αυτή την επέβαλλαν τα φαρμακεία.

Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο ώστε να διαπιστώσουν αν πράγματι ο φαρμακοποιός κράτησε τη σωστή συμμετοχή ή όχι. »

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής διευκρινίζει λοιπόν ότι, η η επιβάρυνση αυτή, εντάσσεται στα μέτρα της μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και ταυτόχρονα της αύξησης της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης που επιβάλλουν Τρόικα και Κυβέρνηση.

Πηγή: health.in.gr