Ποιοι θα πάρουν το επίδομα από το κοινωνικό μέρισμα -Αναλυτικά τα κριτήρια

Κοινοποίηση στα Social Media

Τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν για τις οριστικές ανακοινώσεις επί του κοινωνικού μερίσματος, καθώς στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επί της ουσίας επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που είχε μεταδώσει το iefimerida εδώ και ημέρες.

Το εισόδημα αναφοράς ορίστηκε στις 6.000 ευρώ για άγαμο και με σύστημα ανάλογο αυτού που εφαρμόζεται για το οικογενειακό επίδομα, θα προσαυξάνεται κατά 1/3 για τη σύζυγο και 1/6 για κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για μια 3μελή οικογένεια ο «κόφτης» μπαίνει στις 9.000 ευρώ, για μια 4μελή στις 10.000 ευρώ κ.ο.κ.

Τονίζεται ότι σε αντίθεση με το οικογενειακό επίδομα, δεν προβλέπεται απομείωση του επιδόματος για όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα, κάτι που σημαίνει ότι όσοι υπερβαίνουν τον πήχη έστω κατά μερικά ευρώ, θα χάνουν το επίδομα.

Οσον αφορά στο ύψος του επιδόματος, ανέρχεται στα 500 ευρώ για ένα άτομο, με προσαύξηση 166,70 ευρώ για τη σύζυγο και 83,30 ευρώ για κάθε παιδί. Έτσι, μια 3μελής οικογένεια θα λάβει 750 ευρώ και μια 4μελής οικογένεια 833,30 ευρώ.

Το επίδομα θα δοθεί εφάπαξ και θα χρειαστεί να υποβληθούν ηλεκτρονικές αιτήσεις, έτσι ώστε να γίνουν οι αναγκαίες διασταυρώσεις με τα στοιχεία του ΚΕΠΥΟ.

Πλαφόν αξίας ακίνητης περιουσίας

Πέρα από τα εισοδηματικά όρια προβλέπεται και πλαφόν αξίας ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα στις 125.000 ευρώ για άγαμο και στις 250.000 ευρώ για ζευγάρι, χωρίς προσαύξηση λόγω παιδιών και χωρίς να εξαιρείται η πρώτη κατοικία.

Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί πώς ακριβώς θα εντοπίσει το υπουργείο Οικονομικών τους φοροφυγάδες, με δεδομένο ότι δικαιούχοι δεν θα είναι μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξαρτήτως αν έχουν κάνει διακοπή εργασιών, όπως και οι αγρότες οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκονται κάτω από τα σχετικά εισοδηματικά όρια, αφού φορολογούνταν με βάση αντικειμενικά επίπεδα εισοδήματος.

Πηγή:www.iefimerida.gr