Ανάσα για τους ιδιοκτήτες ΙΧ: Ερχονται και τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Κοινοποίηση στα Social Media

Κινήσεις που θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, για τη φορολογία των αυτοκινήτων, καθώς θα μειωθούν τα τεκμήρια διαβίωσης και θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής των τελών κυκλοφορίας. Με δύο νέα φορολογικά νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μετά το Πάσχα, θα προβλέπεται μεταξύ άλλων η καταβολή αναλογικών τελών κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα: για όσα ΙΧ έχει γίνει άρση ακινησίας και οι κάτοχοί τους επιθυμούν οποιαδήποτε στιγμή εντός του έτους να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας δεν θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν ολόκληρο το ποσό των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αλλά μόνο τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στους υπολειπόμενους μήνες του έτους, δηλαδή για το διάστημα που το Ι.Χ. θα τεθεί ξανά σε κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει προβεί σε άρση ακινησίας του οχήματός του και τον Ιούνιο θέλει να πάρει πίσω τις πινακίδες από την εφορία, θα καταβάλει μόνο το 50% του τελών κυκλοφορίας.

Παράλληλα, έρχεται μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης των αυτοκινήτων κατά τουλάχιστον 30%. Τα τεκμήρια έχουν παραμείνει καθηλωμένα στα ύψη παρά τη συνεχιζόμενη μείωση των εισοδημάτων. Η αρμόδια επιτροπή έχει εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τη μείωση των τεκμηρίων για τα Ι.Χ. κατά 30% τεκμηρίων και κατά συνέπεια του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης για Ι.Χ. από 1.929 κ.ε. και άνω, ο οποίος υπολογίζεται βάσει του τεκμηρίου διαβίωσης. Με τις αλλαγές που προωθούνται, το τεκμήριο για ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.ε. από 8.800 ευρώ θα μειωθεί στις 6.160 ευρώ, ενώ ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης από 440 ευρώ θα περιοριστεί στα 308 ευρώ.

Πηγή: www.iefimerida.gr