Αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος πρέπει να προσκομίσουν οι αγρότες

Κοινοποίηση στα Social Media

Μια κρυφή παγίδα επιφυλάσσουν για τους αγρότες οι φετινές φορολογικές δηλώσεις καθώς, όπως διευκρινίζεται σε πρόσφατη εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του εισοδήματός τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, όχι μόνο δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ αλλά, αντίθετα, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν και με πρόστιμο ίσο με το 22% του ποσού των δαπανών που δεν συγκέντρωσαν.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που το φορολογητέο γεωργικό εισόδημα θα προκύψει μέσω του γνωστού αντικειμενικού προσδιορισμού. Το εισόδημα αυτό θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

‘Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο, «το εισόδημα από την ατομική άσκηση γεωργικής δραστηριότητας θα φορολογηθεί φέτος αυτοτελώς με βάση την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων».

Ωστόσο, στην κλίμακα αυτά ισχύει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ η οποία για να διατηρηθεί θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια του 2013 αποδείξεις δαπανών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του ετήσιου εισοδήματός του. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είχε διευκρινισθεί πέρυσι στους αγρότες, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να μην το έχουν αντιληφθεί και να τρέχουν τώρα εκ των υστέρων για να βρουν του 2013 αξίας ίσης με το 25% (1/4) του εισοδήματός τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το νόμο, ο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων που δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με πρόστιμο 22%.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι οι συντελεστές για μισθωτούς και συνταξιούχους ξεκινάνε από 22% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ και φτάνουν στο 42% για εισόδημα άνω των 42.000 ευρώ.

από http://www.agronews.gr/