Επιστροφή-εξπρές ΦΠΑ στους συνεπείς

Κοινοποίηση στα Social Media

Την επιστροφή ΦΠΑ στις «καθαρές» επιχειρήσεις σε διάστημα μιας εβδομάδας προωθεί το υπουργείο Οικονομικών σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ, που θα βασίζεται το ιστορικό κάθε επιχείρησης.

Όσες επιχειρήσεις έχουν «λευκό μητρώο», δηλαδή δεν έχουν παραβάσεις ή ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα λαμβάνουν άμεσα τον ΦΠΑ χωρίς κανέναν έλεγχο. Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται και ο συμψηφισμός του ΦΠΑ που οφείλουν οι επιχειρήσεις  στο Δημόσιο με τον ΦΠΑ που χρωστούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, εξετάζεται η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο 20.000-25.000 ευρώ.

Στο μέτωπο της είσπραξης των οφειλών, τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης ετοιμάζουν κοινές διαδικασίες με διοικητικά ποινικά μέτρα όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία. Στο μεταξύ, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των ελεύθερων επαγγελματιών τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν έως και τις 31 Μαρτίου 2014 και αφορούν τη χρήση 2013.

από http://www.enikos.gr/