Ο αγρότης θα κόβει πλέον τιμολόγια στον έμπορο και θα αποδίδει ΦΠΑ

Κοινοποίηση στα Social Media

Την έκδοση τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων από τον αγρότη προς τον έμπορο – και όχι το αντίθετο – καθιστά υποχρεωτική η ένταξη ενός παραγωγού στο νέο καθεστώς τήρησης στοιχείων. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ο συγκεκριμένος αγρότης να παίρνει και το ΦΠΑ από τον έμπορο και να το αποδίδει κάθε χρόνο στην εφορία.

Βέβαια, με μία διάταξη που προστέθηκε στον κώδικα ΦΠΑ, όλη αυτή η διαδικασία θα μπορεί να γίνεται και μέσω συνεταιρισμών. Είναι γεγονός ότι όλο αυτό μοιάζει με… βουνό για όσους καλλιεργητές και κτηνοτρόφους δεν είχαν μέχρι τώρα καμία σχέση με έκδοση τιμολογίων και απόδοση ΦΠΑ, όμως υπάρχουν περιοχές που οι συνεταιρισμοί βρίσκονται υπό διάλυση ή απλά δεν μπορούν να σηκώσουν τέτοιο βάρος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Φοροτεχνικών Καρδίτσας, Γιώργο Παπαδημητρίου, ο νέος νόμος δίνει αυτή τη διευκόλυνση στους αγρότες, να τιμολογούν δηλαδή μέσω συνεταιρισμών, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα πώς θα το κάνει αυτό. «Αυτή την περίοδο δεν έχουμε πολλές πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, εκτός από τους κτηνοτρόφους για γάλα και κρέας και όσους έχουν αποθέματα από την περυσινή σοδειά. Οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν ενημερωθεί ότι ανεξάρτητα από την ημερομηνία που θα δηλώσουν τη μεταβολή των στοιχείων τους στην Εφορία, οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2014».

Αυτό σημαίνει ότι είτε πάει κάποιος να δηλώσει στην Εφορία μεταβολή στοιχείων για να μεταταχθεί στο νέο καθεστώς στις 10 Απριλίου, είτε στις 20 Μαΐου που λήγει η προθεσμία είτε και μετά τις 20 Μαΐου, όποιες πράξεις κάνει τώρα θα θεωρούνται άκυρες αν δεν εκδώσει τιμολόγιο. «Αυτή τη στιγμή, οι έμποροι εκδίδουν προσωρινά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να αντικατασταθούν είτε από τον ίδιο τον παραγωγό, είτε από τον συνεταιρισμό του».

Πάντως, η έκδοση τιμολογίων πώλησης μέσω συνεταιρισμών έχει και τα θετικά της, λέει ο κ. Παπαδημητρίου, γιατί «ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει κι επειδή δεν μπορούν όλοι οι αγρότες να έχουν λογιστή ή να συναλλάσσονται απευθείας με λογιστή». Στο τέλος της χρονιάς, ο αγρότης του νέου φορολογικού καθεστώτος θα πρέπει να έχει στα χέρια του τιμολόγια από την αγορά εφοδίων και τιμολόγια από την πώληση των προϊόντων του, είτε έχουν εκδοθεί από τον ίδιο είτε από τον συνεταιρισμό του. Και στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα πρέπει να έχει πληρωθεί και τον αντίστοιχο ΦΠΑ για να τον αποδώσει στην Εφορία.

από http://www.agronews.gr/