Γυναίκες της Διασποράς

Κοινοποίηση στα Social Media

Από τα ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως μέχρι και τα πρώτα βήματα του ελεύθερου ελληνικού κράτους, ο Ελληνισμός έχει να διηγηθεί άπειρες ιστορίες ηρωισμού, θυσίας αλλά και εκτυφλωτικής πνευματικής ακτινοβολίας.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η –άγνωστη για πολλούς– ιστορία των γυναικών που έζησαν και μεγαλούργησαν στην Εσπερία. Γυναίκες που η πνευματική τους λάμψη, στηριγμένη στη βάση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και του ανθρωπισμού, συγκίνησε όλους τους Ευρωπαίου διανοούμενους της εποχής και τους χάρισε μια από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων.

Γυναίκες με υψηλές κοινωνικές θέσεις και ανάλογες περιουσίες, που όμως δεν τις γέμισαν έπαρση και εγωισμό· αντίθετα τις χρησιμοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο για την υπεράσπιση των ελληνικών ζητημάτων, σε εποχές κρίσιμες για την έκβασή τους.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας, τιμώντας το έργο τους και θέλοντας να υπενθυμίσει στους νεότερους αλλά και μεγαλύτερους τη δύναμη και τις δυνατότητες του καθενός μας, για την υπεράσπιση του γενικού συμφέροντος, οργανώνει την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσά του (Στέγη Στάθη Σταθά) μια βραδιά αφιερωμένη στις «Γυναίκες της Διασποράς».