Ανοίγει πόρτα για φάρμακα στα σούπερ μάρκετ, στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί

Κοινοποίηση στα Social Media

Κατάργηση του άρθρου το οποίο απαγόρευε τη συστέγαση φαρμακείων με άλλα καταστήματα, απελευθέρωση της τιμής των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) από 1 Ιανουαρίου 2017 και διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- στο πολυνομοσχέδιο.

Για «αγώνα μέχρις εσχάτων» κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί και δηλώνουν ότι θα κλείσουν τα φαρμακεία τους επ’ αόριστον.

Συγκεκριμένα, με το πολυνομοσχέδιο καταργείται το άρθρο 13 του Νόμου 5607/1932 με το οποίο «απαγορεύεται η συστέγασις φαρμακείου, φαρμακεμπορείου ή φαρμακαποθήκης μεθ’ οιουδήποτε ετέρου καταστήματος».

Με την κατάργηση της παραπάνω διάταξης, δεν εισάγονται παραπλεύρως μόνο τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) στα σούπερ μάρκετ, αλλά και τα Συνταγογραφούμενα, δηλαδή αυτά που περιλαμβάνονται στη «θετική» λίστα και αποζημιώνονται από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

Στο νομοσχέδιο ρυθμίζεται επίσης και το θέμα της ίδρυσης φαρμακείων κοντά σε δημόσιο νοσοκομείο και σε απόσταση 100 μέτρων από την πύλη. Ο αριθμός των νέων φαρμακείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων στην περιοχή.

Όσον αφορά τα ΜΥΣΥΦΑ, οι τιμές πώλησης τους (χονδρική, νοσοκομειακή και λιανική) καθορίζονται ελεύθερα, από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ για όσα κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα ή θα κυκλοφορήσουν μετά τη δημοσίευση του νόμου, οι τιμές δεν αυξάνονται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας καθορίζεται κάθε σχετική λεπτομέρεια για τη διάθεση και την τιμολόγηση των ΜΥΣΥΦΑ.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται επίσης, ότι όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό.

Το διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη και δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται ή να συμπίπτει με αυτό των εφημεριών, όπως αυτές ορίζονται από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο.

Για αγώνα μέχρις εσχάτων έκανε λόγο ο Γιάννης Δαγρές, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

«Τα φάρμακα μπαίνουν από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ» ανάφερε ο κ. Δαγρές, καθώς όπως είπε, παρέχεται η δυνατότητα σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, αλλαγές επέρχονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, απελευθερώνεται η τιμή των ΜΥΣΥΦΑ, και καταστρατηγείται το ωράριο λειτουργίας.

από http://news.in.gr/