Προοπτική παράτασης στη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ

Κοινοποίηση στα Social Media

Το γεγονός ότι την εβδομάδα που διανύουμε θα συζητηθεί από το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, το θέμα παράτασης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ έκανε γνωστό η Διοίκηση του Οργανισμού, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., κ. Ιορδάνη Τζαμτζή. Ο Βουλευτής Πέλλας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Τσαυτάρη, κάνοντας παράλληλα παρέμβαση τόσο στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχο Βασίλη, όσο και στον Αντιπρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Μποτό Αργύρη, μεταφέροντας τα αιτήματα των παραγωγών, ζητώντας να δοθεί παράταση των ασφαλιστικών εισφορών. Εν τω μεταξύ όπως έγραψε πρώτος ο ΑγροΤύπος, ο ΕΛΓΑ, εξετάζει το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών στις ασφαλίστηκες εισφορές (πραγματοποιώντας βελτιώσεις και μειώσεις σε κάποιες από αυτές).

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ έκανε γνωστό ότι πλέον ο Οργανισμός έχει στην διάθεσή του στοιχεία 3 ετών και έτσι μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το αν οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν κάποιες κατηγορίες παραγωγών είναι δίκαιες ή όχι. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα των αιγοπροβατοτρόφων οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΕΛΓΑ πληρώνουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με όσους ασχολούνται με τη φυτική παραγωγή. Αυτές λοιπόν οι ασφαλιστικές εισφορές θα αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω.

Όσον αφορά στο θέμα της παράτασης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών ο κ. Τζαμτζής τόνισε στην διοίκηση του ΕΛΓΑ ότι «τα έντονα καιρικά φαινόμενα από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 2013 (παγετός, χαλάζι, ανεμοθύελλα, βροχόπτωση) που έπληξαν κυρίως τους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, είχαν ως αποτέλεσμα την μεγάλη ζημία καλλιεργειών και την καταστροφή της παραγωγής. Οι αγρότες των Νομών Πέλλας και Ημαθίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω της απώλειας παραγωγής τους» και ζήτησε τόσο από τον Πρόεδρο όσο και από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ να κατανοήσουν την δεινή οικονομική θέση των αγροτών και να δώσουν παράταση για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ για το έτος 2013, καθώς η προθεσμία πληρωμής λήγει στις 31 Μαρτίου 2014.

Τόσο ο κ. Έξαρχος όσο και ο κ. Μποτός απάντησαν στον κ. Τζαμτζή ότι κατανοούν το πρόβλημα και την επόμενη εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί Διοικητικό Συμβούλιο στον ΕΛΓΑ, θα συζητηθεί και το θέμα παράτασης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ.

από http://www.agrotypos.gr/