Φάρμακα, γάλα και ταξί απειλούν την κυβέρνηση -Οι αντάρτες και το παρασκήνιο

Κοινοποίηση στα Social Media

Πολλά είναι τα μέτωπα που έχει μέτωπα η κυβέρνηση ενόψει του νομοσχεδίου που θα πρέπει να ψηφιστεί ως την Κυριακή. Γάλα, φαρμακεία, ταξί είναι τα μεγάλα αγκάθια που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και οι υπουργοί προσπαθούν να κάμψουν τις αντιδράσεις βουλευτών για να μην υπάρξει κάποια έκπληξη στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Μετά το αντάρτικο που ξεσηκώθηκε με αφορμή το γάλα, τώρα τα μέτωπα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι αυτά των φαρμακοποιών και των ταξί.

Σε θέση μάχης οι αυτοκινητιστές

Με το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή έρχονται πολλές αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των ταξί, γεγονός που αναμένεται να πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις από τους αυτοκινητιστές, οι οποίοι δηλώνουν πως παίρνουν θέσεις μάχης.

Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει πως θα παρέχεται η δυνατότητα σε ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό να εκτελούν μεταφορές επιβατών με αυτοκίνητα κάτω των 1.500 κυβικών. Επιπλέον ο οδηγός δεν θα δεσμεύεται για 12 ώρες αλλά για 6 ώρες. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών να εκτελούν μεταφορικό έργο που μέχρι σήμερα εκτελούν αποκλειστικά τα ταξί.

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί, που θα αποφασίσει για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, καθώς υποστηρίζεται πως με τις αλλαγές αυτές οι οδηγοί θα γίνουν όμηροι εταιρειών ταξί.

Κινητοποιήσεις επ’ αόριστον από τους φαρμακοποιούς

Την ίδια ώρα στα κάγκελα παραμένουν και οι φαρμακοποιοί. Ανοιχτά έως τις 14.30 το μεσημέρι θα παραμείνουν τα φαρμακεία της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και η απεργία θα αρχίσει αμέσως μετά, οπότε θα λειτουργούν μόνο τα διημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ο πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης ανέφερε ότι προωθούνται διατάξεις που βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ και τα παιχνιδάδικα, που επιτρέπουν σε έναν μόνο φαρμακοποιό να έχει δυνατότητα να κατέχει άδειες 100 και πλέον φαρμακείων, τα φαρμακεία να ανοίγουν όποτε και ό,τι ώρα θέλουν, καταργεί τις αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, με συνέπεια τη συσσώρευση φαρμακείων στα κέντρα των πόλεων, ενώ το φάρμακο με την απελευθέρωση τιμής από 1-1-2017 γίνεται εμπόρευμα.

«Τα φαρμακεία δεν θα πάνε ως πρόβατα σε σφαγή. Όσοι θέλουν φάρμακα ας πάνε να τα προμηθευτούν στο γραφείο του κ. Χατζηδάκη. Οι βουλευτές που σκοπεύουν να ψηφίσουν αυτές τις διατάξεις ας εξασφαλίσουν φάρμακα και για τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Επεσαν οι τόνοι για το γάλα -Προς λύση μετά και την πρόταση των αγελαδοτρόφων

Βήματα προσέγγισης έγιναν και από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος σε συνεννόηση με τους αγελαδοτρόφους προώθησε πρόταση διεξόδου, η οποία μπορεί να αποδεχθεί ικανοποιητική για όλες τις πλευρές, καθώς προστατεύει την εγχώρια παραγωγή φρέσκου γάλακτος, που θα διακινείται στις τοπικές αγορές, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για να πέσουν οι τιμές στο παστεριωμένο γάλα.

Η πρόταση των αγελαδοτρόφων δεν απέχει πολύ από την ρύθμιση που έχει δρομολογηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Συγκεκριμένα οι αγελαδοτρόφοι πρότειναν να δημιουργηθεί «γάλα ημέρας», το οποίο θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών και το γάλα θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες.

Γι΄ αυτό και στην κυβέρνηση αρκετοί είναι εκείνοι που αισιοδοξούν ότι θα υπάρχει επιτυχής κατάληξη στο ζήτημα του γάλακτος και μόνον όσοι βουλευτές έχουν προαποφασίσει να αποστασιοποιηθούν από την κυβέρνηση θα επιμένουν στις αρνητικές τους θέσεις.

Ποιοι βουλευτές απειλούν με αντάρτικο

Υπενθυμίζεται πως εκτός του κ.Χαρακόπουλου, με αντάρτικο είχε απειλήσει και ο γαλάζιος βουλευτής Γιώργος Βλάχος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης, Μιχάλης Κασσής και Νίκος Σηφουνάκης

Πηγή: www.iefimerida.gr