Πήραμε το EURO της… διαφθοράς και λόγω μνημονίου

Κοινοποίηση στα Social Media

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στη διαφθορά του δημοσίου τομέα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση διεθνούς διαφάνειας (Transparency International).

Το φακελάκι, το γρηγορόσημο και το μπαχτσίσι όχι μόνο δεν έχουν επηρεαστεί από κρίση, αλλά έχουν φέρει την Ελλάδα στην κορυφή της πανευρωπαϊκής διαφθοράς. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως οι Έλληνες, αντί να κόψουν τις κακές συνήθειες, που πολλοί τις θεωρούν και υπεύθυνες για την κρίση των τελευταίων ετών, έχουν επιδοθεί με μεγαλύτερη θέρμη στο λάδωμα και στο βόλεμα από το παραθυράκι.

Μέσα σε ένα χρόνο η Ελλάδα υποχώρησε από την 80η θέση στην 94η στον πίνακα διαφάνειας ανάμεσα σε 176 χώρες, κάτω ακόμα και από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που έχουν τη φήμη ότι οι θεσμοί και οι νόμοι τους λειτουργούν πιο χαλαρά. Χώρες όπου η έννοια «φακελάκι» δεν υπάρχει είναι η Νέα Ζηλανδία, η Δανία και η Φινλανδία, ενώ μπορούμε να υπερηφανευόμαστε πως είμαστε λιγότερο διεφθαρμένοι από το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα και τη Σομαλία.

Παράδειγμα προς μίμηση θα μπορούσε να είναι η Ρωσία, η οποία παρά τη γενικότερη αντίληψη ότι διαθέτει από τις πιο διεφθαρμένες κρατικές δομές παγκοσμίως, έχει καταφέρει, σε αντίθεση με εμάς, να ανεβεί 10 ολόκληρες βαθμίδες.

Ναι η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια της διαφθοράς, πάντα το λέγαμε, πάντα το ζούσαμε στο πετσί μας. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, παρουσίασε αυτή την έκθεση, δίνοντας ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο. Σε όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει μνημόνιο, όπως η Ελλάδα, η διαφθορά αυξάνεται. Το καταλάβατε ? ” Τα είχαμε χύμα, μας ήρθαν και τσουβαλάτα. ”

από HELLAS-NEWS.gr