Πρώτη σε θανάτους από γρίπη η Ελλάδα σε όλη την Ευρώπη- Πώς το εξηγούν οι γιατροί, τι ζητάνε

Κοινοποίηση στα Social Media

Αν και οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν ευνοούν την εξάπλωση της γρίπης όπως συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, το γεγονός ότι εκείνες έχουν πιο αποτελεσματική εμβολιακή κάλυψη έχει ως αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Το συμπέρασμα προέκυψε από παρουσίαση που έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας παρουσιάζοντας τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Ως και το περασμένο Σάββατο στην Ελλάδα οι θάνατοι ήταν 106 – σαφώς περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα ως ποσοστό του πληθυσμού.Στη Γαλλία με τον εξαπλάσιο πληθυσμό, έως το Σάββατο τα θύματα της γρίπης ήταν 52, στη Ρουμανία που έχει διπλάσιο πληθυσμό 4, στη Μεγάλη Βρετανία με εξαπλάσιο πληθυσμό κανένα και στη Σουηδία με πληθυσμό 9.234.209, 4. Η μόνη χώρα με υψηλότερο απόλυτο αριθμό θανάτων είναι η Ισπανία που έχει 155 θανάτους σε με 47 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με την Καθημερινή..

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, με ανακοίνωση του Συλλόγου, τονίζει την ανάγκη εθνικής εμβολιαστικής πολιτικής πρόληψης από τη γρίπη για το 2014-2015. Οπως σημειώνεται «στις χώρες με τους ελάχιστους έως μηδενικούς θανάτους σε πενταπλάσιους και εξαπλάσιους πληθυσμούς της δικής μας, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν κατά πολύ τη μετάδοση της γρίπης, σε σχέση με την Ελλάδα του ήλιου και της καλοκαιρίας. Αυτό, όμως, που αδιαμφισβήτητα έχουν όλες αυτές οι χώρες σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι μια σταθερή και αποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη».

Πηγή: www.iefimerida.gr