Συγκροτήθηκε Διακομματική Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Κοινοποίηση στα Social Media

Μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχει υποβάλει την έκθεσή της η Ειδική Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε ομοφώνως η Ολομέλεια της Βουλής.

Η Ειδική Διακομματική Επιτροπή θα έχει 19 μέλη, κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων. Το αίτημα για τη συγκρότηση της Επιτροπής είχε υποβληθεί αρχικά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια από τον βουλευτή, Μανώλη Γλέζο.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ομοφώνως να εισηγηθεί στην Ολομέλεια τη συγκρότησή της και στη συνέχεια το Σώμα ενέκρινε τη σχετική εισήγηση.

Στην επιτροπή από τη Ν.Δ. συμμετέχουν οι: Βούλτεψη Σοφία, Κεφαλογιάννης Ιωάννης,  Κουτσούμπας Ανδρέας, Νταβλούρος Αθανάσιος, Ορφανός Γεώργιος, Παυλόπουλος Προκόπιος, Στύλιος Γεώργιος, Τζαβάρας Κωνσταντίνος

Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι: Γλέζος Μανώλης, Σταθάς Ιωάννης, Κανελλοπούλου Μαρία,  Κουρουμπλής Παναγιώτης

Από το ΠΑΣΟΚ οι: Σαλτούρος Δημήτριος και Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος

Από Ανεξάρτητους Έλληνες ο  Νότης Μαριάς, από την Χρυσή Αυγή ο Παναγιώταρος Ηλίας, από τη ΔΗΜΑΡ ο Ψαριανός Γρηγόριος, από το ΚΚΕ ο Χαλβατζής Σπυρίδων και από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς ο Σταυρογιάννης Νικόλαος.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Βοιωτίας Γιάννης Σταθάς η Επιτροπή θα εξετάσει τα στοιχεία που υπάρχουν και τα πορίσματα μεταξύ άλλων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η έκθεση που θα υποβληθεί θα περιλαμβάνει ότι αφορά στο κατοχικό δάνειο, τις επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των Μαρτυρικών πόλεων όπως το Δίστομο καθώς και τα αρχαία που άρπαξαν οι γερμανοί από την Ελλάδα.