Μείωση εισακτέων έως 35% ζητούν ΑΕΙ και ΤΕΙ

Κοινοποίηση στα Social Media

Σημαντική μείωση στον αριθμό των εισακτέων σε σχέση με πέρυσι ζητούν τα μεγαλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 35%.

Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν ικανοποιητικά τον αριθμό των φοιτητών που στέλνει κάθε χρόνο το υπουργείο Παιδείας, λόγω ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Γι αυτό τον λόγο, οι φετινές τους προτάσεις απέχουν από τον αριθμό που ανακοινώθηκε την περσινή χρονιά.

Πρυτάνεις και πρόεδροι ΑΕΙ-ΤΕΙ επισημαίνουν ότι τα ιδρύματα δεν απορροφούν μόνο τον αρχικό αριθμό εισακτέων που ανακοινώνεται από το υπουργείο Παιδείας, καθώς στη συνέχεια, δέχονται έναν πρόσθετο αριθμό φοιτητών από μετεγγραφές, υποψηφίους με σοβαρές ασθένειες κλπ που μπορεί να αφορά ακόμη και το 20-30% επί τον αρχικό αριθμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το φετινό ακαδημαϊκό έτος εισήχθησαν 1.405 φοιτητές. Η διοίκηση του ιδρύματος στην πρότασή του για το νέο ακαδημαϊκό έτος ζητά να απορροφηθούν 910 πρωτοετείς φοιτητές, με τη μείωση συγκριτικά με πέρυσι να φτάνει το 35%.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα και σχολή ΑΕΙ-ΤΕΙ για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος,  πρόθεση του υπουργείου είναι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων να παραμείνει ίδιος ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ανακατανομή των θέσεων σε αρκετά τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

από http://www.enikos.gr/