Συνεχίζονται τα παζάρια για τα φορολογικά -«Προσγειώνονται» στην πραγματικότητα τα πρόστιμα

Κοινοποίηση στα Social Media

«Κορδελάκια» εξακολουθούν να κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά στα ανοικτά φορολογικά θέματα, αφού μπορεί οι δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, ωστόσο η εμμονή των τεχνοκρατών, κυρίως στο θέμα του Φόρου Υπεραξίας, έχει προκαλέσει εκνευρισμό.

Συγκεκριμένα, ενώ η Τρόικα συμφωνεί στο να εξαιρεθούν από τον Φόρο Υπεραξίας τα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί προ του 1994, εξακολουθεί να έχει ενστάσεις για τον αποπληθωρισμό της υπεραξίας, δηλαδή για τον συνυπολογισμό του πληθωρισμού στη διάρκεια των ετών που έχουν μεσολαβήσει από την κτήση του ακινήτου έως τη πώληση του, παρά το ότι αυτό προβλέπεται ρητώς στην προ πολλού ψηφισμένη διάταξη για τον Φόρο Υπεραξίας! Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή η ελληνική θέση για υπολογισμό της υπεραξίας με βάση την πραγματική τιμή πώλησης και όχι την αντικειμενική αξία, κάτι που σε πρώτη φάση θα βοηθήσει την κτηματαγορά με δεδομένο ότι οι Τιμές Ζώνης είναι πλέον πλασματικές. Υπενθυμίζεται πως ούτως ή άλλως το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί να ενεργοποιήσει έως το 2016 ένα σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών στα επίπεδα των τρεχουσών εμπορικών αξιών.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για τα φορολογικά πρόστιμα, τα οποία θα προσγειωθούν στη πραγματικότητα. Έτσι, ενώ το… φρεσκοψηφισμένο πλαίσιο προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα απλογραφικά βιβλία και 2.500 ευρώ για τα διπλογραφικά, στη περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ ή μη έκδοσης αποδείξεων, τα πρόστιμα αυτά θα περιοριστούν στα 250 ευρώ και 500 ευρώ αντιστοίχως! Επιπλέον, χωρίς πρόβλημα περνάει η διάταξη για την αύξηση του ακατάσχετου μισθών- συντάξεων στα 1.500 ευρώ, όπως και η αύξηση από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, του ορίου για την ενεργοποίηση των κατασχέσεων έναντι οφειλών προς το Δημόσιο.

Πηγή: www.iefimerida.gr