Οι ιδιοκτήτες πωλούν ακόμα και 70% κάτω από τις αντικειμενικές αξίες -Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ανά περιοχή [λίστα]

Κοινοποίηση στα Social Media

Στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, άνθρωποι της αγοράς υποστήριξαν πως πλέον ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να πουλούν σε τιμές πολύ κατώτερες των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και το 70%.

Οπως γράφει και η Καθημερινή, επικαλούμενη τα στοιχεία που παρουσίασε η οικονομολόγος Μαρία Φιλιππακοπούλου, οι τιμές πώλησης σε Αθήνα και βόρεια προάστια υποχώρησαν κατά μέσο όρο κατά 20% το 2013, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η απόσταση από τις αντικειμενικές αξίες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

  • Κυψέλη: οι τιμές πώλησης των παλιών διαμερισμάτων διαμορφώνονται μεταξύ 300 – 400 ευρώ/τ.μ., η ελάχιστη αντικειμενική αγγίζει τα 900 ευρώ/τ.μ., απόκλιση της τάξεως του 70%. Νεόδμητα διαμερίσματα της Κυψέλης πωλούνται αντί 1.000 ευρώ/τ.μ., η ελάχιστη αντικειμενική τιμή διαμορφώνεται κατά 33% υψηλότερα στα 1.500 ευρώ/τ.μ.
  • Συνολικά στο κέντρο της Αθήνας: Οι αντικειμενικές τιμές στα νεόδμητα ακίνητα είναι υψηλότερες σε ποσοστό από 3% έως 33%, ανάλογα με την περιοχή. Στα παλιότερα διαμερίσματα η απόκλιση κυμαίνεται από 20% έως 70%
  • Στις περιοχές των βορείων προαστίων, στα παλιότερα διαμερίσματα, οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες από 3,5% έως 60%, ενώ στα νεόδμητα η αντίστοιχη διαφορά φθάνει έως και 15%.

Την ίδια στιγμή, οι μεταβιβάσεις ακινήτων μειώθηκαν το 2012 σε μόλις 10.000, ενώ και το 2013, ο αριθμός ήταν εξίσου, αν όχι ακόμα πιο χαμηλός. Σημειωτέον ότι το 1997, οι μεταβιβάσεις ακινήτων είχαν αγγίξει τις 100.000.

Πηγή: www.iefimerida.gr