Προλάβετε, δύο ακόμα παραστάσεις: «Από κηπουρός Πρωθυπουργός», στον Ορχομενό (Φωτο – video)

Κοινοποίηση στα Social Media

Δύο εντυπωσιακές παραστάσεις ακόμα στον Ορχομενό το Σάββατο και την Κυριακή στις 8 το βράδυ για την θεατρική σάτιρα του Πέτρου Χουτζούμη «Είσαι ο, τι δηλώσεις» ( Από κηπουρός πρωθυπουργός) σε σκηνοθεσία Καίτης Παπανίκα.

Η παράσταση στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ορχομενού σημειώνει μεγάλη επιτυχία με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς να ξεδιπλώνουν με τον καλύτερο τρόπο το ταλέντο τους πάνω στη σκηνή αποσπώντας σε κάθε παράσταση το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Παίζουν: Γιώργος Βούτσας, Γιώργος Γυφτοκώστας, Εριφύλη Παπαγεωργίου, Αλέκος Βούτσας, Ευαγγελία Κουκογιάννη, Φαίδρα Κυριάκου, Βασίλης Δέλλιος, Μάκης Ζωγράφος, Χαρά Αυγέρη, Κατερίνα Γιαννάκη, Στέλλα Στεργιούλα, Γιώργος Ραμαντάνης, Κώστας Φαρδέλας και Λάζος Καλατζής.

p1

«Η κοινωνικο-πολιτική Σάτιρα «Είσαι ο, τι δηλώσεις» του Πέτρου Χουτζούμη ανεβαίνει για πρώτη φορά πανελλαδικά στην Θεατρική σκηνή του Πνευματικού Κέντρου από την θεατρική ομάδα του Ορχομενού, που εδώ και χρόνια ανεβάζει σπουδαίες παραστάσεις», σημειώνει η Κ. Παπανίκα και συμπληρώνει: «Στόχος μας, μέσα από τον πολιτισμό και την θεατρική τέχνη, ν” αναβαθμίσουμε και να δώσουμε ποιότητα στη ζωή μας που τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζεται σκληρά. Σας θέλουμε όλους κοντά μας και σαν θεατές αλλά και σαν ηθοποιούς, δημιουργούς. Δεν ψάχνουμε για μεγάλα ταλέντα – ψάχνουμε την χαρά, την γνώση μέσα από τη θεατρική δράση».

Για τον θεατρικό συγγραφέας Πέτρο Χουτζούμη και το θεατρικό του έργο «Είσαι ο, τι δηλώσεις» τονίζει ότι «κάνει πιο πλούσια τη σύγχρονη Ελληνική θεατρογραφία και αναδεικνύεται ένας από τους πιο σπουδαίους συγγραφείς».

Ο Π. Χουτζούμης μέσα από το ανάλαφρο σατιρικό πνεύμα του και ύφος καυτηριάζει τους πολιτικούς, τα κακώς κείμενα από την ίδρυση του Ελληνικού Έθνους έως σήμερα.

Σύμφωνα με την κ. Παπανίκα «ξαναζωντανεύει με τόλμη και χιούμορ την φαιδρή πλευρά του παλαιοκομματισμού, ο οποίος καταφέρνει να οδηγεί τους πολίτες στην διαφθορά αλλά και στην επιλογή ανάξιων πολιτικών».

Παράλληλα «παρουσιάζει σκληρές διαχρονικές αλήθειες! Μέσα από τους Λαϊκούς του ήρωες, και τις ειδικές συμπεριφορές τους, καταγγέλλει την ανέντιμη άσκηση εξουσίας, την έλλειψη αυτογνωσίας και ικανοτήτων, την δίψα για πλούτο και καλοπέραση εις βάρος του λαού. Την μεγαλομανία και την διαφθορά».

Επισημαίνει επίσης: «Ο Αριστοφάνης τελειώνει τα έργα του με έναν γάμο. Στην κωμωδία «Είσαι ο, τι δηλώσεις», ο Πέτρου Χουτζούμη κατάφερε με τέχνη και μαεστρία λόγου να εντάξει το διονυσιακό δρώμενο της Θήβας τον «Βλάχικο γάμο» στην κοινωνικό πολιτική σάτιρα «Είσαι ο, τι δηλώσεις». Ο γαμπρός πρωθυπουργός παντρεύεται την ξενόφερτη τρανσεξουαλ νύφη την εξουσία η οποία αποκαλύπτεται γριά».

Τέλος ευχαριστεί τον δήμαρχο Ορχομενού Κώστα Ξηρογιάννη, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Βούλα Καραλή, τον υπεύθυνο της θεατρικής ομάδας Γ. Βούτσα και την θεατρική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου Ορχομενού, τους εκλεκτούς ηθοποιούς από την Λιβαδειά, που συνεργάστηκαν με την ομάδα, την ενδυματολόγο μας Κατερίνα Πετρογιαννάκη, τον Δημήτρη Ταμπρατζή, που έκανε τη δημιουργική εκτέλεση του σκηνικού μας, τον Κ. Πατσαλή για τη μουσική επιμέλεια, τον Δημήτρη Μπέη και τον Κ. Πατσαλή για την μίξη ήχου.

«Η Σάτιρα είναι το πιο δύσκολο θεατρικό είδος, σαν γραφή αλλά και σαν υποκριτική. Δουλέψαμε σκληρά, ελπίζω ότι κάτι καταφέραμε. Εσείς θα αποφασίσετε! Καλή Διασκέδαση Πάντα κοντά σας», καταλήγει στο σημείωμά της η σκηνοθέτης, ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής τέχνης Καίτη Παπανίκα.

p2

Η Μάρω Καβαφάκη με πολλές μεταφράσεις διηγημάτων Ευρωπαίων και Αμερικανών συγγραφέων και λογοτεχνικές συνεργασίες με σειρά εντύπων σχετικά με το «Είσαι ο,τι δηλώσεις» το οποίο χαρακτηρίζει «ευφυέστατο σατιρικό θεατρικό εύρημα» σημειώνει: «Με αριστοφανική κριτική διάθεση, ο Πέτρος Χουτζούμης, σατιρίζει τα πολιτικώς «κακώς κείμενα». Αξιοποιεί τη νοοτροπία και τον χαρακτήρα της «μαγκιάς», των «νταήδων», των «κουτσαβάκηδων» και του «εθνικού μας τσαμπουκά» μέσα από τον ρόλο που έπαιξαν και τη θυμηδία που προκάλεσαν στην πορεία της κομματικής πολιτικής από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους έως σήμερα».

Και συμπληρώνει: «Η Θεατρική Πολιτική Σάτιρα του Πέτρου Χουτζούμη, «Είσαι ό,τι δηλώσεις», ΔΩΔΩΝΗ 2009, ξαναζωντανεύει τη φαιδρή πλευρά του παλαιοκομματισμού περασμένων δεκαετιών. Επιτυγχάνει όμως ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει και την κωμική πλευρά των πάντα θλιβερών συνειρμών των σχετικών με τον σύγχρονο πολιτικοκοινωνικό μας εξευτελισμό. Σατιρικό πνεύμα, ανάλαφρο ύφος, τολμηρό κωμικό μαστίγωμα, ακόμη και με «παρρησία»: όποτε -μέσα από τη νοοτροπία, τις πράξεις, και τις κουβέντες των αστείων στη γελοιότητα τους «λαϊκών» χαρακτήρων- παρουσιάζονται σκληρές αλήθειες που θα μπορούσαν να αναλογούν σε παραδείγματα της επικαιρότητας.

Το πολύ αστείο εύρημα της θεατρικής διαχείρισης της κωμικής νοοτροπίας και ασυνείδητης συμπεριφοράς του μάγκα του κουτοπόνηρου και του «πολλά βαρύ», η τεχνική δεξιότητα στη σύνθεση των σκηνών, τα καλοδουλεμένα λόγια για τις «γνωστές βρομοδουλειές» και ο τρόπος εκφοράς των σατιρικών διαλόγων, καθώς και η διάπλαση των χαρακτήρων του έργου «Είσαι ό,τι δηλώσεις», είναι τα κύρια προσόντα του θεατρικού συγγραφέα Πέτρου Χουτζούμη. Και είναι αυτά που έχουν τη δύναμη να παραπέμπουν στην ακατάβλητη διαχρονικότητα της επιβίωσης πολιτικών νοοτροπιών και συμπεριφορών».

p5

p3

p4

p6

p9

p10

p11

p12

p13

p17

p15

p14

p16

p19
)

)

)

Από το  www.tabloid24.gr