Βγήκαν τα «μαχαίρια» στη Βουλή και την Περιφέρεια για την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδας

Κοινοποίηση στα Social Media

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με το οποίο, μεταξύ των άλλων, καταργείται ο Οργανισμός Κωπαΐδας και οι αρμοδιότητές του περνάνε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τόπο όμως που διαφωνούν η αυτοδιοίκηση και οι φορείς της περιοχής.

Διαφορετική άποψη ωστόσο εκφράζουν βουλευτές της κυβέρνησης αλλά και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης.

karampelas12« Όσοι υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός Κωπαΐδας καταργείται δεν έχουν πατήσει ποτέ σε λάσπες», σημείωσε ο βουλευτής Βοιωτίας της Ν.Δ. Γιάννης Καράμπελας απαντώντας  στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδας, στα πλαίσια της συζήτησης , του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα τόνισε ότι «με το εν λόγω νομοσχέδιο δεν κλείνει ο Οργανισμός, αλλά διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του, με την μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεών του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Επιπλέον υποστήριξε πως όσοι διατυμπανίζουν ότι ο Οργανισμός λειτουργεί για λόγους αποξήρανσης της λίμνης της Κωπαΐδας είναι είτε αδαείς ή προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, αφού το έργο που πραγματικά επιτελεί είναι η άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου, 300 χιλιάδων στρεμμάτων, εξυπηρετώντας 14 χιλιάδες αγρότες, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε πως «επιτέλους μπαίνει τάξη στο ποια αρχή θα είναι υπεύθυνη για τον Οργανισμό».

Επίσης επισήμανε πως «οι βελτιώσεις και οι προσθήκες που εφαρμόστηκαν στο νομοσχέδιο, ικανοποιούν σχεδόν όλα τα αιτήματα των τοπικών φορέων αφού κατέστη δυνατό α) η διοίκησή του από την Περιφέρεια να έχει ισχύ από 01 Οκτωβρίου 2014, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα μεσούσης της καλλιεργητικής περιόδου, β) η κινητή περιουσία του να περάσει στην Περιφέρεια και γ) η αποκλειστική χρήση, διαχείριση και εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του να γίνεται από την Περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι περνάει στο Ελληνικό Δημόσιο».

mpako620Για το συγκεκριμένο θέμα ο Κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι «με την έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβασή του και της ομάδας συνεργατών από τη Βοιωτία, στο γραφείο του Υπουργού, έγινε δεκτό σε πρώτη φάση το αίτημα των αγροτών και μετατέθηκε ο  χρόνος κατάργησης του Οργανισμού για την 30η Σεπτεμβρίου 2014, ώστε να έχει ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η καλλιεργητική περίοδος».

Είπε ακόμα ότι «βελτιώθηκε και αναδιατυπώθηκε σημαντικά η διάταξη του νόμου σε σχέση με το αρχικό κείμενο».

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «δόθηκε η δυνατότητα στην Περιφέρεια να αποφασίζει τον τρόπο διαχείρισης του αντικειμένου που της μεταφέρει το κράτος, χωρίς η διαχείριση των νερών της Κωπαΐδας να δεσμεύεται, όπως προβλεπόταν στο αρχικό κείμενο, από του δημόσιους υπαλλήλους των ήδη υποστελεχωμένων  υπηρεσιών της Περιφέρειας».

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη «έτσι άνοιξε ο δρόμος για σύγχρονες πρακτικές, συμπράξεις, επενδύσεις και προγράμματα» που θα περιγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμά του.

Σημειώνει ακόμα ότι οκινητός εξοπλισμός του Οργανισμού μεταφέρεται στην κυριότητα της Περιφέρειας ενώ καταργήθηκε η πρόβλεψη υποχρέωσης πληρωμής του 50% του μισθώματος των ακινήτων στο Δημόσιο (νόμος 4223/13).

Για το θέμα του προσωπικού είπε χαρακτηριστικά: «Λάβαμε τη διαβεβαίωση πως, εκτός από τα 4 άτομα που μετατάσσονται αυτόματα, οι υπόλοιποι θα διατεθούν στην Περιφέρεια στο πλαίσιο της διαδικασίας της διαθεσιμότητας (εντός μηνός από την κατάργηση του Οργανισμού)».

Τονίζει δε ότι «παραμένει, το αγκάθι των υποχρεώσεων του Οργανισμού στους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας και των χρεών των αγροτών σε αυτόν, τα οποία μεταφέρονται στην Περιφέρεια» και υπογραμμίζει ότι δεσμεύεται να εξαντλήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα της Περιφέρειας, ακόμα και την άρνησή της να αναλάβει τα βάρη αυτά.

apostoloyvagelisΑπό την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Βαγγέλης Αποστόλου στην ομιλία του στη Βουλή σημείωσε σχετικά απευθυνόμενος στη κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο: «Βασικός σας στόχος είναι η διαθεσιμότητα και απόλυση του προσωπικού, παράλληλα είτε με τη παράδοση πολλών δραστηριοτήτων αυτών των φορέων στους ιδιώτες, είτε με τη κατάργησή τους μέσω της πλήρους απαξίωσή τους. Το τελευταίο συμβαίνει με τον Οργανισμό Κωπαϊδας».

Και πρόσθεσε: Σύμφωνα με το άρθρο 14 τον καταργείτε και τα 400.000 στρέμματα γης, τα 1.200 χλμ χωμάτινα κανάλια και τα 920 χλμ χωμάτινο οδικό δίκτυο τα μεταφέρετε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα με τη πρόθεση αυτή η μεταφορά να αποτελέσει την πιλοτική εφαρμογή της ανάγκης για αλλαγή σε όλους τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Φαντασθείτε πόσο επεξεργασμένη είναι η πρότασή σας που η ίδια η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που καλείται σήμερα να την υλοποιήσει τη πληροφορήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης. Καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε. Έγινε γνωστή η πρότασή σας τον Ιούνιο του 2013, και μάλιστα μέσα από ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Γιάννη Σταθά. Παρόλα αυτά η Περιφέρεια σας γνωστοποίησε τις απόψεις της τις οποίες και αγνοήσατε».

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου όντως χρειαζόταν παρέμβαση στη λειτουργία του Οργανισμού, αλλά προς άλλη κατεύθυνση.

«Κι εμείς, όπως και η Περιφέρεια πιστεύουμε, ότι ο υφιστάμενος Οργανισμός Κωπαΐδας, πρέπει να µμετεξελιχτεί σε νέο φορέα δημόσιου χαρακτήρα, μετά όμως από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως προς την οργάνωση της µμεταβιβαζόμενης αρμοδιότητας, την νομική μορφή και λειτουργία του, µε συμμετοχή της Περιφέρειας, των Δήμων και των φορέων των αγροτών, αφού προηγηθεί εκκαθάριση και απογραφή µε ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκει, μεταβίβαση της περιουσίας του στον νέο φορέα και διατήρηση του υπηρετούντος προσωπικού», είπε και συμπλήρωσε ότι αντί γι αυτά το σχέδιο νόμου προβλέπει «την μεταφορά του Οργανισμού Κωπαΐδας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως υπηρεσία, µμεταβιβάζοντας όλα τα χρέη και κρατώντας το ελληνικό δημόσιο την κινητή και ακίνητη περιουσία, µε ταυτόχρονη θέση του προσωπικού, σε διαθεσιμότητα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κίνδυνο ο Οργανισμός, ως μεταφερόμενη Υπηρεσία να είναι αιωρούμενος, στη θέση της Περιφέρεια Στ. Ελλάδας έχει δεσμευθεί ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα ασκήσει προσφυγή ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε άλλα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό θα το υπηρετήσουμε  κι εμείς μετά τις περιφερειακές εκλογές που  οι Στερεοελλαδίτες  θα μας αναθέσουν τη διοίκηση της Περιφέρειας».