Δεν θα επιλέξει ο υπουργός το πότε θα πεθάνουμε λένε οι νεφροπαθείς του νοσοκομείου Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο Λιβαδειάς πραγματοποίησαν την Δευτέρα το πρωί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ τα μέλη του συλλόγου νεφροπαθών του νοσοκομείου Λιβαδειάς «Η Ελπίς» ζητώντας μεταξύ άλλων την άμεση καταβολή των μεταφορικών από και προς τις μονάδες Μ.Τ.Ν., αποζημίωση για την μεταφορά ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση και το σύνολο της αναμονής, κατάργηση της απόφασης που επιβάλλει συμμετοχή στα φαρμακεία, καμιά περικοπή σε συντάξεις και επιδόματα και χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Με τον ενιαίο κανονισμό παροχών υγείας που ψηφίστηκε 18 Νοέμβρη 2012 κόβουν τις μετακινήσεις εκτός πόλης. Πιο συγκεκριμένα μέχρι 50χλμ θα μας δίνουν 400 ευρώ εφάπαξ για μεταφορά με μέσο της επιλογής μας, από 51-80 το ποσό φτάνει τα 550 ευρώ και πάνω από 80χλμ. 800 ευρώ το μήνα, για 13 αιμοκαθάρσεις. Αν κάνουμε λιγότερες μας κόβουν αν κάνουμε περισσότερες πληρώνουμε από την τσέπη μας» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Σεχρεμέλης.

«Θέλουν να μας εξαθλιώσουν. Κάνουμε αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα υποχρεωτικά αν θέλουμε να ζήσουμε. Μας βάζουν να πληρώνουμε συμμετοχή σε φάρμακα 25%. Επίσης με το μεσοπρόθεσμο μας κάβους συντάξεις και αναπηρικά επιδόματα», προσθέτει ο κ. Σεχρεμέλης.

«‘Έρχομαι από το Μαρτίνο με ταξί που κοστίζει 1330 ευρώ το μήνα. Κάνω επτά χρόνια αιμοκάθαρση. Τώρα μας τα κόψανε και μας δίνουν 400 ευρώ να πάμε με όποιο μέσο θέλουμε. Που θα βρούμε εμείς τα επιπλέον χρήματα», τονίζει η κ. Κωνσταντάκη.

Παράλληλα οι νεφροπαθείς επισημαίνουν ότι αναγκάστηκα απαιτείτε η μεταφορά από άλλο άτομο αφού με τα την αιμοκάθαρση δεν είναι δυνατό να οδηγήσουν οι ίδιοι.

Προβλήματα ωστόσο έχουν και οι μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς όπως υπογραμμίζει η Άννα Λιάκου. «Κάποτε ήμουν και εγώ στη θέση του και έκανα αιμοκάθαρση. Σήμερα κινδυνεύω να γυρίσω πάλι στη θέση αυτή γιατί μας έφτασαν στο σημείο να μην μπορούμε να πάρουμε τα φάρμακά μας. Επιπλέον τα κέντρα μεταμόσχευσης είναι μακριά, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, τα έξοδα των μετακινήσεων δεν μας τα δίνουν με αποτέλεσμα κάποιες φορές να αναβάλουμε τις εξετάσεις θέτοντας την υγεία μας σε κίνδυνο», λέει χαρακτηριστικά.

«Εμείς παλαίουμε για δημόσια δωρεάν υγεία. Δεν ζητάμε να μας πληρώνουν για τις μετακινήσεις αλλά το σύστημα υγείας να αναλάβει την μεταφορά μας.

Να μη γίνει καμία περικοπή σε συντάξεις, επιδόματα και μισθούς, να καταργηθούν τα αναχρονιστικά ΚΕΠΑ και να δοθούν χρήματα στον ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχει δωρεάν υγεία.

«Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ έχει να μου πληρώσει οδοιπορικά όλο το 2012, μου χρεωστάει 14.000 ευρώ. Έτσι αναγκάστηκα –και δεν ντρέπομαι που το λέω- μετά απο 35 χρόνια εργασίας να πάρω δάνειο από την τράπεζα για πληρώσω το ταξί και να καλύψω τα έξοδα μεταφοράς μου», υπογραμμίζει ο κ. Σεχρεμέλης και καταλήγει: «Το πότε θα πεθάνομε δεν θα το επιλέξει κανένας υπουργός υγείας ή εργασίας δεν θα μας επιβάλουν να πεθάνουμε όπως το θέλουν αυτοί.