Γ. Σταθάς: Μείζον ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γερμανικές επανορθώσεις

Κοινοποίηση στα Social Media

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ευθέως ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων που έκαναν οι δύο άντρες μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

«Έθεσα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της», επισήμανε ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στο Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ. «Απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκάουκ κινήθηκε στο πλαίσιο που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες το Βερολίνο. «Δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση απ’ αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση», απάντησε ο Γερμανός πρόεδρος στον κ. Παπούλια.

Όπως αναμενόταν η θέση αυτή του Γερμανού προέδρου δεν ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.

Ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς με αφορμή της τελευταίες εξελίξεις εξέφρασε την λύπη του και την αγανάκτησή του για την θέση του κ. Γκάουκ διότι όχι μόνο «δεν αναγνωρίζει τις γερμανικές επανορθώσεις» αλλά «εκφράζει και το αστείο επιχείρημα ότι πρόκειται για κάτι που δεν είναι ενημερωμένη η γερμανική κοινή γνώμη».

Συνεχίζοντας σε δηλώσεις του ο κ. Σταθάς επεσήμανε: «Η Ελλάδα ναι με δεν έχει παραιτηθεί από την διεκδίκηση ωστόσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διεκδικήσουν το δάνειο και όσα εκλάπησαν. Ούτε έχουν βοηθήσει και των αγώνα της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από το Δίστομο και τις άλλες μαρτυρικές πόλεις» και συμπλήρωσε: «Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι μετά την επανένωση της Γερμανίας είναι υποχρέωση του Γερμανικού κράτους να καταβάλει τις επανορθώσεις».

Επεσήμανε ακόμα ότι το κατοχικό δάνειο είναι το πρώτο που έδωσε η Ελλάδα σε άλλη χώρα και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο όπως το 1942 όταν ο λαός μας πείναγε κυριολεκτικά. Μάλιστα καταβλήθηκαν κάποιες δόσεις και μετά η Γερμανία σταμάτησε να πληρώνει.

«Πρόκειται για ένα πόσο πάνω από 100 δις ευρώ που με τους τόκους ξεπερνά τα 300», είπε και συμπλήρωσε πως ούτε για τις οφειλές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου που δεν έχουν διεκδικηθεί έχει γίνει κάτι.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως το θέμα των επανορθώσεων και των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με την σημερινή κατάσταση.

«Ο αγώνας της διεκδίκησης έχει ξεκινήσει πολύ πριν την κρίση, πολύ πριν το 2010. Έχει ξεκινήσει δυναμικά από το 1995 που δημιουργήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Γερμανικών Επανορθώσεων. Η υπόθεση αυτή δεν έχει σχέση με το χρέος της χώρας ούτε με τα δάνεια που άλλωστε δεν πάνε στους κατοίκους αλλά στους τραπεζίτες», είπε ο Γ. Σταθάς.

Και κατέληξε τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο ζήτημα και αναμένει την επίσημη ενημέρωση για το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου για το ακριβές ποσό που χρωστά η Γερμανία ώστε νε προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.