Οι Δούλοι της Αρχαιότητας στο Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο Μορφωτικός Σύλλογος της πόλης μας πιστός στην άποψη ότι η ζωή δεν είναι μόνο υλικά αγαθά και διασκέδαση αλλά πάνω απ’ όλα είναι η αποκάλυψη του εαυτού μας, του κόσμου μας και του βαθύτερου «είναι» των πραγμάτων συνεχίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων αφιερωμένων στο πνεύμα και στον πολιτισμό και φυσικά στον κορυφαίο όλων των πολιτισμών, στον αρχαιοελληνικό.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποίησε πρόσφατα  στην κατάμεστη από το πυκνό ακροατήριο αίθουσά του, εκδήλωση αφιερωμένη στους δούλους της αρχαιότητας.

Για τη ζωή των δούλων, τα κοινωνικά δεδομένα της εποχής και τις συνθήκες που γέννησαν τη δουλεία μίλησαν οι κ.κ. Κατερίνα Μαρτιναίου, Μαριάννα Παπαγεωργίου, Βασιλική Ποντικοπούλου, Ανδριάνα Πανταζή, Άννα Νικολάου και οι μαθήτριες Νικολέτα Αθανασίου και Μαριάνθη Κοτσώνα. Ποιήματα σχετικά με το θέμα της δουλείας απήγγειλαν με εξαιρετική παραστατικότητα η κ. Βασιλική Ποντικοπούλου και ο κ. Αλέξανδρος Βούτσας. Τη βραδιά διάνθισε μουσικά ο κιθαρίστας κ. Φρίξος Καλούδης.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Κωσταγιάννης τόνισε ότι, για να κατανοήσουμε έναν απολιτισμό στο σύνολό του, πρέπει να μελετούμε όλες τις εκφάνσεις του, ακόμη και αυτές που θεωρούμε αντίθετες με την ιδεολογία και την ηθική της εποχής μας. Μόνο τότε θα κατανοήσουμε τόσο το μεγαλείο του όσο και τα λάθη του. Από το πρώτο θα πάρουμε τα παραδείγματα προς μίμηση και από τα δεύτερα τα παραδείγματα προς αποφυγή.

Για τον παραπάνω λόγο ο Μορφωτικός Σύλλογος επέλεξε ν’ ασχοληθεί και με τα κοινωνικά φαινόμενα της αρχαιότητας που είτε τα αγνοούμε είτε επιλέγουμε να τα βάλουμε στο περιθώριο, όπως το θέμα των δούλων ή των εταίρων, το οποίο είχε προηγηθεί.

Γιατί η γνώση είναι αλήθεια και την αλήθεια πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα.