«Όπως πέρυσι έτσι και φέτος πιστεύω ότι θα το δώσουμε πριν τις 4 Μαρτίου», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης σχετικά με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος σε δηλώσεις του. Επίσης, έκανε γνωστό ότι η ενίσχυση στους παραγωγούς θα φθάνει περίπου τα 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, φέτος από τα 2,5 εκατ. στρέμματα με βαμβάκι που καλλιεργήθηκαν παρήχθησαν περίπου 800.000 τόνοι εξαιρετικής ποιότητας βάμβακος. Απαντώντας σε ερώτημα του ΑγροΤύπου για το ύψος της συνδεδεμένης ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Νίκος Σκοπιανός, δήλωνε ότι «με βάση τα στρέμματα καλλιέργειας και αφαιρώντας τις κρατήσεις θα κυμανθεί στα 75 ευρώ το στρέμμα».
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, το προηγούμενο έτος, οι συνολικές πληρωμές στους 48.000 βαμβακοπαραγωγούς ανήλθαν στα 900 εκατ. ευρώ (εμπορική αξία: 400 εκατ. ευρώ, ενιαία ενίσχυση: 240 εκατ. ευρώ, συνδεδεμένη ενίσχυση: 200 εκατ. ευρώ, επιστροφές του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και ΦΠΑ: 60 εκατ. ευρώ).
Άλλες πληρωμές
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, που βασίζεται σε δηλώσεις στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι τα μέσα Μαρτίου ο Οργανισμός πρόκειται να πραγματοποιήσει πληρωμές για υπόλοιπα της εξισωτικής αποζημίωσης από προηγούμενα έτη.
Εν τω μεταξύ ανακοίνωση στην οποία αναλύεται η διαδικασία υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων προκειμένου οι κτηνοτρόφοι να πληρωθούν την Εξισωτική Αποζημίωση του 2013 εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει μεταξύ άλλων είναι απαραίτητη η προσκόμιση του μητρώου αιγοπροβάτων (παλαιό και νέο κατά περίπτωση) ενημερωμένο ως προς την ετήσια απογραφή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του αναφέρει: «Σας ενημερώνουμε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των προβλεπόμενων κατά περίπτωση συμπληρωματικών παραστατικών αιτήσεων Εξισωτικής Αποζημίωσης 2013-Μέτρα 211 και 212 του ΠΑΑ 2007-2013. Η υποβολή πραγματοποιείται στις κατά τόπους ΕΑΣ και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα εν λόγω δικαιολογητικά (άδειες μετακίνησης, ετήσια απογραφή αιγοπροβατοτρόφων,κλπ) δεν είχαν προσκομιστεί αρχικά, κατά την υποβολή της αίτησης Εξισωτικής Αποζημίωσης λόγω αντικειμενικής αδυναμίας.
Επισημαίνουμε ότι για τους κτηνοτρόφους αιτούντες εξισωτική αποζημίωση απαιτείται για τον έλεγχο των διατηρούμενων ΜΜΖ, να προσκομιστεί το μητρώο αιγοπροβάτων (παλαιό και νέο κατά περίπτωση) ενημερωμένο ως προς την ετήσια απογραφή. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι κατά το στάδιο διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων θα μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας για τυχόν εκκρεμότητες του φυσικού φακέλου».
από .agrotypos.gr