Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αποστόλου και γιατί η Στερεά μαζί του;

Κοινοποίηση στα Social Media

papaioannoythΓράφει ο  πολιτικός μηχανικός  Θεόδωρος Κ. Παπαϊωάννου* 

Με τον θάνατο του Κώστα Φιλίνη πολλοί κατέβασαν από τις βιβλιοθήκες  κάποια έργα του και ένα από αυτά  ‘’ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ’’ εκδ ’’ΚΕΙΜΕΝΑ’’ του  1972 .

Θέλοντας  να επεκτείνω  τις μαθηματικές μου γνώσεις σε εφαρμοσμένα πεδία ,παράλληλα με τις πολιτικές ανησυχίες , το διάβασα ‘’μονορούφι ‘’.

Ήταν το πρώτο στο είδος του στην ελληνική  βιβλιογραφία.  Μέχρι τότε το μάθημα διδάσκονταν στα Οικονομικά  και Μαθηματικά Πανεπιστημιακά   τμήματα από λίγους  διδάσκοντες και  μεταφρασμένες σημειώσεις.

Σήμερα  υπάρχουν πολλά  και ένα απ΄ αυτά του γνωστού καθηγητή Γιάννη Βαρουφάκη  με τίτλο : ‘’Θεωρία Παιγνίων’’.  Θα σημειώσω ότι  στον τομέα αυτό διεθνώς διαπρέπει ο (30χρονος καθηγητής στο ΜΙΤ) Κωνσταντίνος Δασκαλάκης διπλωματούχος ΕΜΠ πού έλυσε το γρίφο του Τζον Νας.

Περισσότερα στην ‘’Ελευθεροτυπία’’ http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=409143 υπό τον τίτλο :  ’’ Ένα ελληνικό υπέροχο μυαλό’’, στις  12.1.2014.

Ξαναδιαβάζοντάς το  μετά πολλά χρόνια είδα με έκπληξη ότι η υποψηφιότητα Αποστόλου για τη θέση του περιφερειάρχη Στερεάς υπακούει σε κάποιους  από αυτούς τους κανόνες.

Το αν δεν ακούστηκε η φωνή των οργανώσεων στην επιλογή  ή μόνο αυτή  των νομαρχιακών επιτροπών  και δεν ξέρω κατά πόσο ,  ‘’αποζημιώνεται’’  από την ορθότητα της επιλογής όπως θα καταδείξω παρακάτω:

1. Είναι από την Εύβοια τον μεγαλύτερο σε πληθυσμό Νομό της Περιφέρειας ,που παρ΄ότι δεύτερο μετά την Κρήτη νησί της Ελλάδας , βιώνει έντονα την μόνιμη εγκατάλειψη και ότι αυτό συνεπάγεται

2. Οι Ευβοείς είχαν αντιταχθεί σθεναρά εξ αρχής στην ένταξη των στο σημερινό σχήμα , διεκδικούσαν την έδρα της Περιφέρειας ,ήθελαν να πάνε στην Αττική και δεν είναι  τυχαίο που  οι διπλωματούχοι  μηχανικοί   ίδρυσαν ιδιαίτερο περιφερειακό τμήμα ΤΕΕ

3. Απ εδώ ξεκινούσαν τα αίτια που είχαν δημιουργήσει κατ επανάληψη εντάσεις μεταξύ περιφερειάρχη(Περγαντά )και αντιπεριφερειάρχη ( Μπουραντά ).

Τολμώ να πώ ότι το βάθος του πορθμού του Ευρίπου είναι τίποτε μπροστά στο αβυσσαλέο χάσμα στις   μεταξύ των σχέσεις δύο ανδρών  και ίσως κληθεί να δώσει η δικαιοσύνη τη λύση  .

4. Το ρήγμα όμως με  την Εύβοια δεν  έμεινε στα  πλαίσια του περιφερειακού συμβουλίου ,αλλά  επεκτάθηκε στις σχέσεις του περιφερειάρχη με το Εργατικό Κέντρο της Ευβοίας.

Ο Ευάγγελος Αποστόλου γνωρίζει  άριστα το σύνολο των παραγωγικών  δραστηριοτήτων  που ασκούνται στην περιφέρεια γιατί:

Έχει  μακρά κοινοβουλευτική του θητεία και  προέρχεται από ένα νομό που λόγω της θέσης και της φυσιογνωμίας του καλύπτει  όλο το φάσμα των παραγωγικών  δραστηριοτήτων.

Εχει εγκύψει λόγω ειδικότητας στην πρωτογενή παραγωγή  (αγροτικά, δασικά, κτηνοτροφικά, αλιευτικά, μελισσοκομικά, συνεταιριστικά )  .    Αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του στην ‘’Ελευθεροτυπία’’  19.2.2014 με τίτλο: ‘’Γιατί οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους’’  Με τα πολλά εργοστάσια  στο Νομό ,  που σήμερα βιώνει την  ολοσχερή  αποβιομηχάνιση και αποεπένδυση ,γνωριζει τα προβλήματα  στη δευτερογενή  παραγωγή 

Με το  θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και τα χαλύβδινα ‘’δάση’’ των ανεμογεννητριών να αφανίσουν τον  φυσικό δασικό πλούτο του νησιού γνωρίζει όσο λίγοι τον ακρως νευραλγικό ενεργειακό τομέα

Στον τουρισμό επίσης με τις εκτεταμένες παραλίες, τα βουνά  και τις ιαματικές πηγές της Εύβοιας.

Είναι ήπιος, με γνώσεις , ήθος , χαμηλών τόνων, δεν προκαλεί αντιθέσεις, έμπειρος κοινοβουλευτικός ,μαχητικότατος όπου και όταν πρέπει, καλός στο βήμα της Βουλής, με σαφείς  πάντα και όχι συγκυριακά στην περιφερειακή ανάπτυξη και αποκεντρωτική  αντίληψη -που είναι και το  μέγα ζητούμενο- απολαμβάνει της διαπαραταξιακής εκτίμησης των Ευβοέων και εκλέγεται συνεχώς.

Απτό δείγμα είναι ότι κατά τις εμφανίσεις του στο  κανάλι  STAR Κεντρικής Ελλάδος  παρέκαμψε και αγνόησε εύστροφα τον πειρασμό να χαρακτηρίσει το έργο του απερχόμενου περιφερειάρχη κ. Κλ. Περγαντά, αφού δεν θα τον έχει αντίπαλο  .

Έδωσε όμως  με σαφήνεια και ευθυβολία το πολιτικό διακύβευμα  : α) με άρθρο  υπό τον τίτλο ‘’Η σύγκρουση δύο κόσμων ( μάχη αξιών οι εκλογές για δήμους και περιφέρειες) ’’ στην ‘’Ελευθεροτυπία ‘’ 6.2.2014 (2)    και β) στην ‘’Αυγή’’ 20.2.2014 με θέμα: ’’Αντιμνημονιακό το μήνυμα που θα δοθεί από αυτές τις εκλογές (VIDEO)’’

Αντίθετα ο κ. Μπακογιάννης με αρκετή δόση ειρωνείας ,αυταρέσκειας, αλαζονείας και έπαρσης  πλήρως καυστικός και απορριπτικός   απέναντι στην πολιτική Περγαντά , είπε  κατά λέξη  :  ‘’…..Τα τελευταία χρόνια η περιφέρεια θυμίζει ένα κοιμώμενο γίγαντα.  Αν σας ρωτήσω τι κάνει η Περιφέρεια για εσάς, για τον κάθε πολίτη, θα δυσκολευτείτε να απαντήσετε, όχι γιατί η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητες ή της φταίνε τα μνημόνια, όπως συχνά ακούμε, αλλά γιατί η Περιφέρειά μας είναι διστακτική, φοβική, αναξιοποίητη, χωρίς ενότητα, και δεν παίρνει κανένα ρίσκο για να κάνει βήματα πέρα από την αγκαλιά της κεντρικής διοίκησης….’’  Προσπάθησε με την ενδυματολογική επιμελημένη ατημελησία(φούτερ)  να περάσει ένα πνεύμα life style , πολιτικά ουδέτερο, μια εξιδανικευμένη εικόνα.

Με την απειρία του διατάραξε σοβαρά  τις ‘’ψυχολογικές γέφυρες’’ για να προσεγγίσει τις όποιες δυνάμεις απελευθερωθούν από εκεί.  Το παιδαριώδες αυτό ολίσθημα εντέχνως απέφυγε ο καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών  ,επί σειρά ετών  βουλευτής Φθιώτιδος της Ν.Δ , έμπειρος κοινοβουλευτικός και υπουργός κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος  υποψήφιος  και αυτός Περιφερειάρχης.

Η υποψηφιότητα Αποστόλου ενίσχυσε ‘’εξ αντανακλάσεως’’  τον Αθ. Γιαννόπουλο   που στο πρόσωπό του η Φθιώτιδα ως ισουψής σχεδόν νομός  με την Εύβοια και εδρα περιφέρειας θέλει να ‘’πάρει την ρεβάνς’’  του 2010

Διερωτώνται γιατί άραγε να επιβάλλεται για υποψήφιος περιφερειάρχης νυν δήμαρχος, με φιλόδοξη μητέρα για αξιώματα πέρα του υπουργικού χαρτοφυλακίου , ανιψιός υπουργού για την ώρα , εγγονός πρωθυπουργού, που  θα χρησιμοποιήσει τη  Στερεά Ελλάδα ως πασαρέλα για το επόμενο άλμα στην κεντρική πολιτική σκηνή ;  Μήπως το ίδιο δεν είχε κάνει και η μητέρα του στην Ευρυτανία και τον Δήμο Αθηναίων; Δεν υπήρχε άλλη επιλογή;

Ετσι σταδιακά το στοίχημα της ανανέωσης της πολιτικής στη Στερεά αρχίζει να απεγκλωβίζεται και να μην εξαντλείται στα ηλικιακά διλήμματα,που αφήνουν κατά  τα άλλα στο περιθώριο  τον πυρήνα της πολιτικής.

 

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων( σημερινή Δ.Ε. Θηβών)  -τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ

 

https: //www.facebook.com/theodore.papaioannou

(1) http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=416392

(2) http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=413817

(3) http://www.avgi.gr/article/1915705/b-apostolou-antimnimoniako-to-minuma-pou-tha-dothei-apo-autes-tis-ekloges-video

https://www.facebook.com/theodore.papaioannou http://kadmos35.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html