Αντιδράσεις για το 5ευρω στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ

Κοινοποίηση στα Social Media

Την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσε η «αιφνιδιαστική και βεβιασμένη», όπως χαρακτηρίζεται, ανακοίνωση του υπουργού Υγείας για την επιβολή των 5 ευρώ στα πολυϊατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) που αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από τις 20 Μαρτίου.

Για το «νέο φρικιαστικό επεισόδιο στο έργο διάλυσης της δημόσιας υγείας επί ημερών Γεωργιάδη και κυβέρνησης Σαμαρά» κάνει λόγο την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι».

«Τέτοιες ανακοινώσεις και μέτρα μόνο αρνητικό κλίμα δημιουργούν και αποδυναμώνουν την προσπάθεια για ένα ποιοτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη, συμπληρώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει μετά από συνάντηση του με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να επανεξεταστούν όλα τα παραπάνω θέματα».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, γνωστοποίησε ότι η επίσκεψη στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ, τα οποία θα γίνουν κέντρα υγείας αστικού τύπου, θα στοιχίζει 5 ευρώ, όπως ισχύει ήδη στο ΕΣΥ.

Το 5ευρω, όπως πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, δεν ισχύει για τους συμβεβλημένους γιατρούς, αλλά για την επίσκεψη στα πολυϊατρεία, ενώ το «εισιτήριο» θα ισχύει για την επίσκεψη στη μονάδα και ο ασφαλισμένος «θα πάει σε όσους γιατρούς θέλει».

«Καταδικάζουμε το νέο χαράτσι που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν 5 ευρώ στα μελλοντικά πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ για να εξεταστούν» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

«Η επιβολή 5 ευρώ εισιτηρίου που θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ είναι το νέο φρικιαστικό επεισόδιο στο έργο διάλυσης της δημόσιας υγείας επί ημερών Γεωργιάδη και κυβέρνησης Σαμαρά» σημειώνει την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Ο κ. Γεωργιάδης έχει, μάλιστα, το θράσος να αποκαλεί «ευτελές» το ποσό των 5 ευρώ, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στις ανάγκες των πολιτών. Ο υπουργός Υγείας δεν προσφέρει κοινωνικό έργο προς τους ανασφάλιστους, όπως υποκριτικά υποστηρίζει, αλλά στερεί απο χιλιάδες πολίτες τη δυνατότητα στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στην τραγική ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «τα σχέδια τους θα μείνουν στα χαρτιά. Ένα πλατύ μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους θα σταθεί εμπόδιο στη διάλυση και την καταστροφή που οραματίζονται».

«Αποδεικνύεται ότι ο βασικός λόγος διάλυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κατάργησης του ΕΟΠΥΥ είναι για να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι εισιτήριο για τη συνταγογράφηση» σχολίασε επίσης ο τομεάρχης Υγείας των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Μελάς.

«Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ των επιβαρύνσεων και των αιφνιδιασμών στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υπογραμμίζει την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχει περιέλθει η δημόσια υγεία. Η περίφημη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ είναι τυπική απορρύθμιση» σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνει: «Η επιβολή του χαρατσιού των 5ευρώ για την επίσκεψη στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ αναδεικνύει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα στην υγεία, αλλά και συνολικά δεν έχουν τελειωμό. Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι το 5ευρω θα καλύπτει την εξέταση των ανασφάλιστων, επιβεβαιώνουν κυνικά ότι στην υγεία, όπως και σε άλλους τομείς, θα χαρατσώνονται οι φτωχοί στο όνομα του να ανακουφισθούν τάχα οι πάμφτωχοι.

»Τα χαράτσια στην υγεία δεν αποτελούν “αλληλεγγύη” για τους ανασφάλιστους, αλλά υποκαθιστούν μέρος των μειωμένων κρατικών δαπανών για τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προκειμένου να στηριχτούν με επιπλέον χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι’αυτό και ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί αυτόν τον εμπαιγμό. Να διεκδικήσουν την κατάργηση όλων των χαρατσιών στην υγεία. Οι εργαζόμενοι έχουν χρυσοπληρώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γι’ αυτό η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή της πρέπει να είναι καθολικό δικαίωμα».

από in.gr