Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο με το νέο Ε9

Κοινοποίηση στα Social Media

«Παγίδες» για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων κρύβει το νέο Ε9 του οποίου η υποβολή ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα. Βέβαια χρειάστηκαν διευκρινίσεις επί της… διευκρινιστικής ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών, για να αποκαλυφθεί ότι η πολυσυζητημενη Απόφαση για το Ε9 μόνο αθώα δεν είναι, αφού φέρνει και ταλαιπωρία και επιβαρύνσεις σε τουλάχιστον 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Για ποιους κρύβει παγίδες το Ε9

  • Ιδιοκτήτες που τακτοποίησαν ημιυπαίθριους

Οσοι τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους με το νόμο Μπιρμπίλη του 2011 έως τώρα είχαν υποχρέωση αναγραφής των χώρων αυτών μόνο στο Ε1, αφού η υποχρέωση αναγραφής τους στο Ε9 υπήρχε μόνο στη περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου. Τώρα θα πρέπει τώρα να τους δηλώσουν  στο νέο έντυπο του Ε9. Ετσι, αυτομάτως αυξάνεται η επιφάνεια της κατοικίας του φορολογούμενου και συνεπώς το ποσό του φόρου που θα κληθεί να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες στην Εφορία.

  • Ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν αυθαίρετα

Επίσης Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν και όσοι νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα και όσοι έχουν ακίνητα (π.χ. αγροτικά κτίσματα) τα οποία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ή πληρώνουν μειωμένο φόρο.

Αν και η επίμαχη Απόφαση αναφέρεται μόνο σε αυθαίρετους χώρους, η διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών συμπεριλαμβάνει και τους ημιυπαιθριους, ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου επικαλούνται ως νομική βάση σχετικό άρθρο του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινητων, το οποίο αφορά στην επιφάνεια υπολογισμού του νέου φόρου.

Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν φέτος Ε9

1. Όσοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του 2013, οι οποίες υπάρχουν και την 1η Ιανουαρίου 2014. Σʼ αυτή την κατηγορία υπάγονται όσοι το περασμένο έτος:

  • πώλησαν ή αγόρασαν ακίνητα,
  • μεταβίβασαν ή απέκτησαν ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές,
  • κληρονόμησαν ακίνητα,
  • μεταβίβασαν ή απέκτησαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων,
  • είχαν οποιεσδήποτε μεταβολές στα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους.

2. Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.

3. Τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον έχουν ακίνητα τα οποία απαλλάσσονται του φόρου ή προβλέπεται μείωση αυτού. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα πρέπει να δηλώσουν τους χώρους αποθήκευσης προϊόντων φυτικής ή ζωικής παραγωγής, μαντριά, στάνες, θερμοκήπια κ.λπ. Για τα κτίσματα αυτά προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

4. Όσοι έχουν ακίνητα που έχουν τακτοποιηθεί ή νομιμοποιηθεί ή ημιυπαιθρίους χώρους, μόνο στις περιπτώσεις που δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9. Οι χώροι και τα κτίσματα που «τακτοποιήθηκαν» ή νομιμοποιήθηκαν πρέπει να δηλωθούν πλέον στη νέα τους («τακτοποιημένη» ή «νομιμοποιημένη») κατάσταση ώστε η εικόνα του Ε9 συμφωνεί με τις δηλώσεις των μηχανικών για την τακτοποίηση.

5. Όποιος έχει ακίνητο σε πολυκατοικία η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης. Οι χώροι αυτοί θα δηλωθούν εφόσον είναι παρακολουθήματα του ακινήτου (αναγράφεται στο συμβόλαιο) και υπάρχει αποκλειστική χρήση κοινόχρηστου χώρου. Δεν πρέπει να δηλωθούν περιπτώσεις που δεν αποτελούν παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας.

6. Ο εργολάβος για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει τέσσερα χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτόν τα ακίνητα πριν από την παρέλευση της τετραετίας. Επίσης το Ε9 θα υποβάλλει και ο οικοπεδούχος, για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα. 7. Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ), ο οποίος κατέχει το ακίνητο χωρίς τη συναίνεση του φορέα. 8. Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», ο οποίος κατέχει το ακίνητο με τη συναίνεση των εταιρειών αυτών. 9. Οι ΟΤΑ για τα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμεύσει και έχει προσδιορισθεί η αποζημίωση, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης. (Ο κύριος του δεσμευμένου από ΟΤΑ ακινήτου εξακολουθεί να είναι υπόχρεος να δηλώνει το ακίνητο).

Πηγή:  iefimerida.gr