Παγώνουν οι αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ

Κοινοποίηση στα Social Media

Ανάσα για έναν ακόμη μήνα φαίνεται ότι παίρνουν οι καταναλωτές για τη μη εφαρμογή των αυξήσεων της τάξης του 98% μεσοσταθμικά στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), πρώην τέλος ΑΠΕ, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να βρεθεί λύση με την τρόικα για τα ελλείμματα της αγοράς ενέργειας, χωρίς να επιβληθούν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Παράταση

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε επιστολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΕ), με την οποία ζητά την παράταση της προθεσμίας μέχρι την 1η Απριλίου, προκειμένου η κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή τις ρυθμίσεις για «κούρεμα» της τάξης του 40-50% στις εγγυημένες τιμές που εισπράττουν σήμερα οι παραγωγοί ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά).

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έχει ήδη παρατείνει για δύο μήνες (μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου) την επιβολή αυξήσεων από 82% έως και 157% στο ΕΤΜΕΑΡ, μετά από επίσης σχετικό αίτημα του ΥΠΕΚΑ.

Στόχος του υπουργείου και της ΡΑΕ είναι να εξευρεθεί το ποσό του 1,5 δις.ευρώ εντός του 2014 ώστε να μηδενιστεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ενέργεια από ΑΠΕ.

Οι εν λόγω αυξήσεις δεν θα ισχύσουν σε περίπτωση που θεσμοθετηθεί το νέο «κούρεμα» κυρίως στα φωτοβολταϊκά, καθώς τα ελλείμματα θα καλυφθούν από τις χαμηλότερες αμοιβές των παραγωγών.

από enikos.gr