Πόσο επιρρεπείς είστε στις κρίσεις πανικού; Το ψυχολογικό τεστ που θα σας δώσει την απάντηση

Κοινοποίηση στα Social Media

Η κρίση πανικού κατατάσσεται στις αγχώδεις διαταραχές. Χαρακτηρίζεται από την ταχυπαλμία, το βάρος στο στήθος και τη ζαλάδα.

Πολλές φορές, κατά την κρίση πανικού το άτομο αντιμετωπίζει παροδική δυσλειτουργία στην όραση (θολούρα, στίγματα, ευαισθησία στο φως κ.α.).

Εάν εκδηλώνετε συχνά επεισόδια στα οποία κατακλύζεστε από έντονο φόβο ή αδικαιολόγητη δυσφορία και ταραχή, κάντε το παρακάτω τεστ για να διαπιστώσετε εάν έχετε τάση προς τη διαταραχή πανικού.

Εκδηλώνετε συχνά τα παρακάτω συμπτώματα; Σημειώστε ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

1. Ταχυπαλμία
2. Κρύος ιδρώτας
3. Τρέμουλο και ρίγη
4. Δύσπνοια
5. Πόνος/σφίξιμο στο στήθος
6. Ναυτία
7. Αδυναμία στα γόνατα
8. Ζαλάδα
9. Φόβος για το θάνατο
10. Μούδιασμα

Όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικές ενδείξεις της διαταραχής πανικού.

Εάν απαντήσατε θετικά σε περισσότερες από 5 ερωτήσεις, καλό θα είναι να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σύμφωνα με το onmed, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παραπάνω συνδυάζονται με έντονες φοβίες (π.χ. αγοραφοβία, κλειστοφοβία) και ανασφάλειες όταν το άτομο είναι μόνο.

Ο συνδυασμός ψυχικών διαταραχών καθιστά δυσκολότερη τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της διαταραχής πανικού. Μεταξύ άλλων, η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών περιπλέκουν την εκδήλωση των κρίσεων.

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται παραπάνω περιλαμβάνονται στη διαταραχή πανικού όπως αυτή περιγράφεται στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εργαλείο Ψυχικών Διαταραχών (4η έκδοση).

Πηγή:  iefimerida.gr