«Μεγάλος αδελφός» η εφορία για 116.000 άτομα-Ετοιμάζουν το φορολογικό προφίλ

Κοινοποίηση στα Social Media

Το φορολογικό προφίλ πολιτών και επιχειρήσεων, με πλήρη καταγραφή κινητής και ακίνητης περιουσίας, αρχίζει να σκιαγραφεί το υπουργείο Οικονομικών. Περισσότεροι από 316.000 προσωποποιημένοι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνουν μέσα στο 2014, προκειμένου να «χτυπηθεί» το φαινόμενο της φοροδιαφυγής και βέβαια να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Αυτός ο ασύλληπτος αριθμός ελέγχων προβλέπεται από το Επιχειρηματικό Σχέδιο Δράσης 2014-2015 του ΥΠΟΙΚ, το οποίο παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής». Στο πλαίσιο αυτού θα γίνονται συνεχείς διασταυρώσεις στοιχείων για καταθέσεις πιστωτικές κάρτες, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, δηλώσεις ΦΠΑ και τιμολόγια, ενώ ούτε οι συνταγές γιατρών δεν θα ξεφύγουν από το «μάτι» του «Μεγάλου αδελφού».

Αντλώντας πληροφορίες για κάθε μορφής στοιχεία για την περιουσία των φορολογουμένων, που σκιαγραφούν το επίπεδο διαβίωσης του καθενός, θα ενεργοποιούνται αυτόματα οι έλεγχοι προς κάθε κατεύθυνση σε περίπτωση που διαπιστώνεται δυσαρμονία ανάμεσα στα εισοδήματα που δηλώνονται και τα περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης, θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο στοιχείο που υποδηλώνει φορολογητέα ύλη, όπως είναι η λίστα Ελλήνων ιδιοκτητών μεγάλων ακινήτων, κατόχων σκαφών αναψυχής ολλανδικού νηολογίου, εμβάσματα εξωτερικού, στοιχεία υποβαλλόμενα στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κτλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει 116.000 φορολογικούς ελέγχους πρόληψης και καταστολής μέσα στη χρονιά, όπως και άλλους 200.000 τελωνειακούς ελέγχους με αντίστοιχη βεβαίωση προστίμων και πολλαπλών τελών τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, το Επιχειρησιακό σχέδιο των 125 σελίδων προβλέπει και απευθείας ανάληψη από τραπεζικούς λογαριασμούς για εκείνους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρόκειται για χαμηλές οφειλές, κάτω των 1.000 ευρώ, για παράδειγμα για τέλη κυκλοφορίας.

Παράλληλα, στο στόχαστρο θα μπουν συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, που θεωρούνται κλάδοι… υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή, όπως οι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και οι πολυεθνικές εταιρείες.

Ειδικότερα, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη- όπου στόχος είναι να εισπραχθούν περίπου 2,2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 53 δισ. στα οποία εκτιμούνται περίπου οι παλιές οφειλές- οι εισπρακτικές υπηρεσίες θα έχουν απευθείας πρόσβαση στο υπόλοιπο των τραπεζικών λογαριασμών μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζεται να διαγράψει οφειλές ύψους 3 δισ. ως ανεπίδεκτες είσπραξης, ενώ θα προχωρήσει σε ανασκόπηση της νομοθεσίας των διαδικασιών σχετικά με τον χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμων χρεών ως ανεπίδεκτων είσπραξης και προς διαγραφή έως τις 30 Ιουνίου 2014.

Παράλληλα, θα εφαρμοστεί ένας διευρυμένος συμψηφισμός μεταξύ χρεών πολιτών και επιστροφών του κράτους προς πολίτες και επιχειρήσεις. Εντός έξι μηνών θα ξεκινήσει μία πιλοτική εφαρμογή στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας με την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου.

Πηγή:  iefimerida.gr