Ο Οργανισμός Εσωτερικής Λειτουργίας του δήμου απασχόλησε το Δ.Σ. Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Βολές προς κάθε κατεύθυνση εκτοξεύτηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς με αφορμή το θέμα της τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Λεβαδέων.

Το θέμα είχε συζητηθεί αρχές Φεβρουαρίου ωστόσο αφενός η απόφαση που ελήφθη τότε δεν προχώρησε για υλοποίηση αφετέρου εκφράστηκαν αντιρρήσεις από μεγάλη μερίδα εργαζομένων.

ds2

«Το θέμα έφτασε και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από αίτημα 81 εργαζομένων που ζήταγαν να ανακληθεί η απόφαση η οποία ελήφθη στις 5 Φεβρουαρίου και τροποποιούσε τον Οργανισμό ώστε εκτός από υπαλλήλους συγκεκριμένων τομέων να έχουν τη δυνατότατα υπάλληλοι και άλλων ειδικοτήτων να μπορούν να κριθούν για προϊστάμενοι και διευθυντές» είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Καλλιαντάσης.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα είχαμε αυτή την εξέλιξη επειδή διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν και σε αυτό αδικίες ενώ τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.  Σήμερα αποδεδείχθηκε ότι η απόφαση δεν προχώρησε και το υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν συνεδρίασε παρά μόνο σήμερα και αποφάσισε να περιμένει τη νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβούλου».

Κοινή δε ήταν η διαπίστωση ότι μετά την νέα απόφαση για να παραμείνει η προηγούμενη δεν υπάρχει ο χρόνος για να προχωρήσει.

Παράλληλα τόνισε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτεροι χειρισμοί από την δημοτική αρχή.

«Το θέμα δεν το χειρίστηκα εγώ. Θα έπρεπε να είχε γίνει καλύτερος χειρισμός και να είχε ληφθεί μέριμνα,  η δημοτική αρχή όμως εγκλωβίστηκε στα στενά χρονικά περιθώρια», είπε μεταξύ άλλων.

«Για άλλη μια φορά στο ΔΣ είδαμε εικόνα διάλυσης του δήμου και εγκατάλειψης της διοίκησης από τη δημοτική αρχή», σημείωσε η επικεφαλής της «Δυναμικής Συνεργασίας» Γιώτα Πούλου. «Για άλλη μια φορά τέθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν στην εκκαθάριση της ΔΕΠΑΛ που ακόμα δεν έχει έρθει στο Δ.Σ., για τις απλήρωτες από τον Σεπτέμβρη καθαριστήρες, ένα θέμα για το οποίο ο δήμαρχος δεν έχει ενεργήσει, για την σύμβαση με τον Λεβαδειακό που εδώ και τρία χρόνια δεν έχει γίνει, για την σύμβαση με το νερόμυλο που ακόμα δεν έχει υπογραφεί και δεν λειτουργεί ενώ στο τέλος ζήσαμε και τον εφιάλτη να είναι σε αντιπαλότητα οι εργαζόμενοι στον δήμο», τόνισε η κ. Πούλου.

Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε αδικία το να μην κρίνονται οι εργαζόμενοι, είναι εργασιακό τους δικαίωμα και αδικία να μην πληρώνονται τα επιδόματά τους λόγο της θέσης τη στιγμή που ενσυνείδητα κάνουν τη δουλειά τους. Κάτω από αυτή τη λογική αν και είχαμε υποστηρίξει την άποψη ότι η νέα δημοτική αρχή θα έπρεπε να ξαναδεί τον Οργανισμό και ανάλογα με το πώς θέλει να λειτουργήσει το δήμο να προβεί σε αλλαγές μετά από διαβούλευση με τους αργαζόμενους σήμερα είπαμε οτι οι εργαζόμενοι έχουν ένα συλλογικό όργανο και αφού ζητούσαν επανεξέταση έπρεπε να σεβαστούμε την απόφαση τους. Εύχομαι η επόμενη διοίκηση να φέρει ηρεμία και ισορροπία στους εργαζομένους και το δήμο».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νώντας Κοτσικώνας εξέφρασε την άποψη τι «το αδιέξοδο δεν είναι μεταξύ των εργαζομένων» και ότι «οι εργαζόμενοι έχουν άποψη και εκφράζονται μέσα από το συλλογικό τους όργανο και τη Γενική τους Συνέλευση».

Οι εργαζόμενοι όπως είπε «ζήτησαν να γίνει συνέλευση και μετά να αποφασίσει το Δ.Σ. για τον Εσωτερικό Οργανισμό».

Επίσης ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας «είναι θέμα της εκάστοτε δημοτικής αρχής για το πώς κρίνει ότι πρέπει να λειτουργήσει διοικητικά ο δήμος», είπε και συνέχισε: «Από αυτή την άποψη η σημερινή δημοτική αρχή είναι φανερό ότι έχασε τον έλεγχο. Η εξήγηση που δίνουμε εμείς είναι ότι λίγο πριν τις εκλογές δεν μπορείς να συζητάς τέτοια θέματα πόσο μάλλον όταν είναι δεδομένο ότι αλλάζει το αστικό πολιτικό σύστημα, με αλλαγές που εκφράζονται και τοπικά και μέσα στην πλειοψηφία  της οποίας οι σύμβουλοι τοποθετούνται έτσι και αλλιώς. Αυτή η δημοτικοί σύμβολου ανάλογα με τον τρόπο του εκφράστηκαν θα τους δείτε στα ψηφοδέλτια του ενός και του άλλου στις δημοτικές εκλογές».

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νίκος Μπούρας δήλωσε σχετικά: «Το ανώτερο  όργανο των εργαζομένων είναι η Γενική Συνέλευση η οποία είχε τοποθετηθεί και πριν την πρώτη συνεδρίαση και το Διοικητικό Συμβούλιο είχε την ίδια τοποθέτηση την οποία όμως κάποιοι προσπάθησαν να αποκρύψουν». Να σημειωθεί ότι στην πρώτη συνεδρίαση ο πρόεδρος απουσίαζε λόγω συμμετοχής σε προγραμματισμένη Πανελλαδική σύσκεψη.

Σχετικά με το αν οι εργαζόμενοι έχουν συγκειμένη άποψη δεδομένου ότι ορισμένοι έχουν υπογράψει και τα δύο αιτήματα προς το Δ.Σ. το πρώτο των 31 αλλά και το δεύτερο των 81 που διαφωνούσαν, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος σημείωσε: «Δεν κρίνω κανένα συνάδελφο, ο καθένας κρίνεται γι αυτό που γράφει και υπογράφει και πραγματικά αυτό είναι μια διαδικασία διχαστική εμείς όμως έχουμε καταγγείλει τις ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα. Δεν γίνεται να ισορροπούμε σε δυο βάρκες».

Τόνισε ακόμα: «Τον σύλλογο τον ενδιαφέρει όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι, συλλογικά να διεκδικούμε το δίκιο που αναλογεί. Ο Σύλλογος δεν θα μπει στην διαδικασία να κάνει παιγνίδια ενόψει της προεκλογικής περιόδου. Δεν είναι ο σύλλογος αρμόδιος για τον Οργασμό Εσωτερικής Υπηρεσίας είναι το Συμβούλιο. Οι αιρετοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν να σπέρνουν ζιζάνια μεταξύ των εργαζομένων γιατί στο τέλος ο δήμος δεν θα μπορεί αν λειτουργήσει εύρυθμα για το δημόσιο συμφέρον και την εξυπηρέτηση των πολιτών». Και κατέληξε: «Ζητάμε να εφαρμοστεί ο νόμος, το δίκιο με ηθικό τρόπο χωρίς αποκλεισμούς για το συμφέρον του δήμου και της σωστής λειτουργίας του».

ds3