Συνέδριο από την ΚΕΔΕ, μεταξύ των ομιλητών ο αντιδήμαρχος Ορχομενού Γ. Τσιάμης
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και θέμα «Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση του Πολίτη με Διαφάνεια σε μια Έξυπνη Πόλη» στο πλαίσιο της 5ης Προγραμματική Περίοδος 2014-2020.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία προκειμένου να μπορέσουν οι πόλεις να μεταβούν σε μια νέα εποχή όπου η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται ευκολότερη μέσα από τις νέες τεχνολογίες.
Χρήσιμες επίσης ήταν οι πληροφορίες για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία έξυπνων πόλεων.
Μεταξύ άλλων απασχόλησαν ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των δήμων και γενικότερα της δημόσιας διοίκησης μέσα από τη χρήση εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το πώς μπορεί να λειτουργήσει μια «έξυπνη πόλη» και φυσικά το πως μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα σχετικά προγράμματα;
Παράλληλα έγινε παρουσίαση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης των δήμων σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ έγινε αναφορά και σε βέλτιστες πρακτικές.
Επιπλέον έγινε παρουσίαση των επιχειρησιακών προγραμμάτων «Ψηφιακής Σύγκλισης» και «Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
Μεταξύ των εισηγητών ήταν και ο Αντιδήμαρχος Ορχομενού στη Βοιωτία και μέλος της επιτροπής «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Διαφάνειας» της ΚΕΔΕ Γιάννης Τσιάμης.
Ο κ. Τσιάμης τόνισε τον σημανικό χαρακτήρα της ηλεκτρονική διακυβέρνηση και σε ότι αφορά στην ελληνική οικονομία και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
«Και αυτό –όπως είπε- γιατί η χρήση των νέων τεχνολογιών από μεγάλες μάζες του πληθυσμού και η αξιοποίησή τους τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από το δημόσιο τομέα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά και στην οικονομία μιας χώρας και στην πιο ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών της, η οποία γίνεται πιο άμεση αλλά και ταχύτερη».
Σημείωσε δε πως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα παρουσιάζει τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που εμφανίζει συνολικά η δημόσια διοίκηση στον τομέα αυτόν.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα παρατηρούνται μεγαλύτερες αδυναμίες και καθυστερήσεις στη διείσδυση και ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ από ότι στους άλλους οργανισμούς της κεντρικής ή περιφερειακής διοίκησης κυρίως λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Η έλλειψη δεξιοτήτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ στη χρήση των ΤΠΕ εργαλείων , μας γυρνάει στο αποτέλεσμα των προηγούμενων ΚΠΣ, δηλαδή των ανεκμετάλλευτων έργων πληροφορικής», είπε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο είναι ενθαρρυντικό «ότι η κατάσταση εμφανίζει τα τελευταία χρόνια βελτίωση η οποία αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση της συμμετοχής των ΟΤΑ στα ΕΠ του 3ου ΚΠΣ όπου οι 336 από τους 1033 δήμους της χώρας έχουν εντάξει τουλάχιστον ένα έργο που αφορούν την Κοινωνία της Πληροφορίας» αν και αρκετά από αυτά τα ενταγμένα έργα έχουν απαξιωθεί ή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί όσο θα έπρεπε.
Προϋπόθεση όμως για να προχωρήσουν οι στόχοι είναι σύμφωνα με τον Γ. Τσιάμη να αμβλυνθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός «ούτως ώστε όταν λέμε για παράδειγμα Wi-Fi θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό από τους 325 Δήμους».
Ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση για να καλύψει την απόσταση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών πρέπει να πραγματοποιήσει άμεσα ψηφιακό άλμα συνεισφέροντας στη κοινωνία όπου ο πυλώνας της είναι οι Δήμοι.
«Η τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να παίξει το ρόλο του καταλύτη στη διοργάνωση αλλά και υλοποίηση παραγωγικών σχεδίων, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών, που ας μην κρυβόμαστε είναι ο καθρέφτης της πατρίδας μας», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ξεκαθάρισε ότι «αυτό λοιπόν που κάποιοι βιαστικοί θα θεωρούσαν έργο βιτρίνας αποδεικνύεται έργο μεγάλης και πολύπλευρης κοινωνικής ωφέλειας» και κατέληξε: «Με αυτά τα δεδομένα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης και δικαίως κατατάσσεται ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής των επιχειρησιακών προγραμμάτων».