Νέες προθεσμίες για τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών

Κοινοποίηση στα Social Media

Όσοι ασφαλισμένοι επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη πρέπει να έχουν πάρει τις οριστικές αποφάσεις μέχρι τις 20 Απριλίου.

Nέες προθεσμίες ισχύουν φέτος για την υποβολή των παραιτήσεων από τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Συγκεκριμένα με τον νόμο 4186/2012 το «παράθυρο» των παραιτήσεων που άνοιγε κάθε Ιούλιο μεταφέρθηκε στο τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Έθνος,  όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου πρέπει να έχουν πάρει τις οριστικές αποφάσεις μέχρι τις 20 Απριλίου. Η αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν από τις 20 έως τις 30 Απριλίου, ενώ στη συνέχεια και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους ο εκπαιδευτικός θα παραμένει κανονικά στην υπηρεσία.

Με το πέρας της ημερομηνίας λήξης του διδακτικού έτους, η παραίτηση θα γίνεται αυτοδίκαια αποδεκτή και με τον τρόπο αυτό θα λύεται η υπαλληλική σχέση και θα ενεργοποιείται η διαδικασία της συνταξιοδότησης με την προώθηση του φακέλου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Από τον επόμενο μήνα δεν θα καταβάλλονται στον εκπαιδευτικό οι αποδοχές του αλλά το 50% του βασικού μισθού του Οκτωβρίου   2011 (το 60% για τους τρίτεκνους) ως προσωρινή σύνταξη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4153/2012.

Όσον αφορά στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης  δεν υπάρχει αλλαγή για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Το νέο σύστημα  υπολογισμού –με τη βασική και την αναλογική σύνταξη- έχει εφαρμογή για όσους κλειδώνουν το δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

Δείτε μερικά παραδείγματα.

 

από .enikos.gr