Στην Αθήνα – αλλά και στην τηλεόραση – σήμερα οι <<Κουδουναραίοι του Διστόμου>>

Κοινοποίηση στα Social Media

Μεταξυ 5 και 6 μ.μ.σήμερα (Τσικνο) Πέμπτη θα παρουσιάσει  ομάδα των Κουδουναραίων  του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου, ζωντανά στην εκπομπή της στο ”Ε” η Φαίη Μαυραγάνη!

Μετά την εκπομπή, γύρω στις 7.30 μ.μ. οι Κουδουναραίοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Διστόμου, με τις προβιές, τα κουδούνια και τις μαγκούρες τους, θα είναι στην Πλατεία Συντάγματος όπου θα κάνουν την 
βόλτα της Πλατείας και θα κινηθούν για λίγο στην οδό Ερμού τραγουδώντας τα Αποκριάτικα πιπεράτα σατυρικά τραγούδια τους!Οι Κουδουναραίοι της Αποκριάς  είναι ένα έθιμο που συνεχίζεται αδιάλειπτα παραδομένο από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες στο Δίστομο Βοιωτίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως σχεδόν πουθενά στη Νότια Ελλάδα (πλην μερικών νησιών) δεν συναντάμε τους Τραγόμορφους Κουδουναραίους με τις προβιές να γυρίζουν τα σοκάκια των χωριών και να αποτελούν τον πυρήνα των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Τα διαφόρων είδη κουδούνια που τα ζώνουν γύρω στη μέση νέοι, τα βροντούν περνώντας μπροστά από κάθε σπίτι κρατώντας ραβδιά στα χέρια που στην κορυφή τους δένουν ένα κλωνάρι ελιάς, απομεινάρι του αρχαίου θύρσου – συμβολισμό του ξυπνήματος της φύσης και της ήρεμης, ειρηνικής και πλούσιας καρποφορίας.