Ευρωβαρόμετρο: “Ναι” στο ευρώ λένε οι Έλληνες-“Όχι” στην Ευρώπη

Κοινοποίηση στα Social Media

Την πλέον αρνητική εικόνα έχουμε οι Έλληνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των 28 λαών της ΕΕ (54%) ταυτόχρονα, όμως, έχουμε πολύ θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση και το ευρώ (62%) και εκτιμούμε ιδιαιτέρως τόσο την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (62%), όσο και το επίτευγμα της ειρήνης (53%).

Τα αποτελέσματα αυτά έδωσε το ευρωβαρόμετρο που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2013 κι έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικότερα, Έλληνες και Κύπριοι συμμεριζόμαστε μιαν αρνητική εικόνα για την ΕΕ (54% αμφότεροι, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται στο 28%) και μας ακολουθούν (με 39%) οι Πορτογάλοι και οι Βρετανοί. Αντίθετα, την πιο θετική εικόνα έχουν οι Βούλγαροι (49%) και οι Πολωνοί (45%).

Το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας συγκεντρώνουμε ακόμη οι Έλληνες ως προς το μέλλον της ΕΕ (69% έναντι του 28,43% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) και ως προς την πεποίθηση ότι η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση (72% έναντι 47% που είναι ο μέσος όρος). Στην ΕΕ αποδίδουμε εξάλλου την «κύρια ευθύνη» για τη λιτότητα που πλήττει την Ευρώπη (79% έναντι 63% που είναι το μέσο ποσοστό της ΕΕ).

Παρά ταύτα και μολονότι η ελληνική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, οι Έλληνες εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του ευρώ, αποδίδοντας ένα ποσοστό 62% που είναι μεγαλύτερο από το μέσο ευρωπαϊκό (52%).

Τα υψηλότερα ποσοστά επ΄αυτού δίνουν το Λουξεμβούργο (79%) και η Σλοβακία (78%), ενώ τα χαμηλότερα η Βρετανία (19%) και η Σουηδία (23%).

Οι Έλληνες ακόμη θέλουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική (69%) και κοινή πολιτική άμυνας, ασφάλειας (71%) και είμαστε μάλλον δύσπιστοι σε μια περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ (51%).

Δυσπιστούμε έναντι της ελληνικής κυβέρνησης (87%) και της Βουλής (86%), αλλά επίσης συγκεντρώνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας προς τον θεσμό της ΕΕ (77% προς 58% που είναι ο μέσος όρος των 28 μελών), αλλά και προς τους επιμέρους θεσμούς της.

Τεράστια δυσαρέσκεια εκφράζουμε ακόμη για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας (98% έναντι 68% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος), ενώ οι Κύπριοι (87%) και οι Έλληνες (71%) πιστεύουμε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη.

Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθανόμαστε επίσης ότι είμαστε πολίτες της ΕΕ (75% και 72% αντιστοίχως έναντι 52% που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος). Επίσης Κύπριοι και Έλληνες δεν αισθανόμαστε ότι τα συμφέροντά μας εκπροσωπούνται καλά στην ΕΕ (85% και 83% αντιστοίχως με μέσο όρο στα 53%).

Τέλος, στα επιτεύγματα της ΕΕ αξιολογούμε πολύ θετικά την ελεύθερη επικοινωνία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών (60% έναντι 57% του μέσου ευρωπαϊκού όρου) και την ειρήνη στις ενδοευρωπαϊκές σχέσεις (53% ακριβώς όσο είναι και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος).

από .enikos.gr