Στους 36 οι νεκροί από τον ιό της γρίπης

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε απότομη έξαρση βρίσκεται ο ιός της γρίπης. Οι νεκροί έχουν ήδη ανέλθει στους 36, ενώ 137 άτομα έχουν νοσήσει σοβαρά και 133 χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όπως αναφέρει το “Έθνος”.

«Υπεύθυνος» είναι ο γνωστός και ως πανδημικός ιός του 2009 Α (Η1Ν1), ο οποίος εμφανίζεται φέτος ως εποχικός. Εννέα στα δέκα δείγματα γρίπης -που επιβεβαιώνονται και εργαστηριακά- αφορούν τον συγκεκριμένο ιό.

Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σημειώνουν ότι η γρίπη βρίσκεται στην κορύφωσή της. Μία στις 16 επισκέψεις Ελλήνων σε γιατρό αφορούν «γριπώδη συνδρομή», η οποία περιλαμβάνει συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός πάνω από 38, πόνο στους μυς ή και πονοκέφαλο.

Για τον έλεγχο της πορείας του ιού, οι γιατροί συλλέγουν από τους ασθενείς ρινικό, ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό δείγμα, το οποίο αποστέλλουν για εργαστηριακή ανάλυση στα κέντρα αναφοράς γρίπης. Ενδεικτικό της πορείας της επιδημίας είναι ότι τα μισά από τα «ύποπτα» δείγματα, βγαίνουν τελικά θετικά για τον ιό.

(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση)

Στοιχεία
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επισκέψεις ασθενών βρίσκονται σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Είναι, δε, αναλογικά περισσότερα από εκείνα της αντίστοιχης εβδομάδας των περιόδων γρίπης 2011 – 2012 και 2012 – 2013. Διαφαίνεται, πάντως, μία μικρή τάση ύφεσης, η οποία χρειάζεται να επιβεβαιωθεί με νεότερα στοιχεία, προς το τέλος της εβδομάδας.

Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται ότι οι νεκροί από τη φετινή επιδημία της γρίπης (19 άνδρες και 13 γυναίκες) ήταν κυρίως άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία δεν είχαν εμβολιαστεί.

Στους 28 από τους 32 ασθενείς που έχασαν τελικά τη ζωή τους ανιχνεύτηκε ο πανδημικός ιός Α (Η1Ν1), ενώ σε μία περίπτωση ανιχνεύτηκαν δύο ιοί (πανδημικός και τύπου Β). Ανάλογη είναι η εικόνα και στα σοβαρά κρούσματα: Στους 105 από τους 137 ασθενείς (78,9%), απομονώθηκε ιός τύπου Α (Η1Ν1).

Η ηλικιακή ομάδα «υψηλού κινδύνου» είναι εκείνη μεταξύ 50 και 69 ετών, στις οποίες κατατάσσονται τα 69 σοβαρά περιστατικά γρίπης. Οι άνδρες κατέχουν την πρωτιά, με 81 σοβαρά περιστατικά. Εως την περασμένη Παρασκευή, νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας 60 επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος η οποία προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

από .enikos.gr