Αναγνωριστική η επίσκεψη του Κ. Μπακογιάννη στη Βοιωτία

Κοινοποίηση στα Social Media

Χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και αρνούμενος πεισματικά να ταχθεί κατά του μνημονίου που έχει οδηγήσει τη πλειοψηφία των Ελλήνων στην εξαθλίωση εμφανίστηκε στη Βοιωτία ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας με την στήριξη της Ν.Δ. Κώστας Μπακογιάννης.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο τοπικά ΜΜΕ ο κ. Μπακογιάννης ανέδειξε τους κύριους άξονες της υποψηφιότητας του, τις απόψεις του για τα σημαντικά ζητήματα της περιφέρειας και έκανε γνωστές και τις προθέσεις του για τη στελέχωση του ψηφοδελτίου επιχειρώντας παράλληλα να αποτινάξει από πάνω του τον κομματικό μανδύα κρατώντας αποστάσεις από τα πολιτικά χαρακτηριστικά των εκλογών.

«Η επόμενη πενταετία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ενδεχομένως να είναι η πενταετία της ανόρθωσης, σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι η πενταετία των μεγάλων προκλήσεων και των μεγάλων προβλημάτων», είπε ο Κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να κινηθούμε όσο γίνεται πιο υπερκομματικά. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εξ ορισμού είναι ένας χώρος που προσφέρεται για συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασία. Πέρα και πάνω από τα κόμματα και τις σκοπιμότητες τους. Ασφαλώς όλοι μας έχουμε την πολιτική μας άποψη και κάνουμε την πολιτική μας επιλογή. Νομίζω όμως και πιστεύω ότι αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας σήμερα ότι έχουμε την δυνατότητα να βρούμε του αναγκαίους και ικανούς τόπους συνεργασίας, ότι μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες».

Σχετικά με την κατάρτιση του ψηφοδελτίου είπε ότι «είναι μια προσπάθεια που συνεχίζεται» και έκανε γνωστό ότι αναζητά «ανθρώπους είτε νέους στην ηλικία είτε σε νοοτροπία, ανθρώπους που πάνω απ όλα να μπορούν να προσφέρουν την επόμενη μέρα».

Ερωτηθείς για όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την θέση του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη να καλύπτεται από τον δήμαρχο Λιβαδειάς Νίκο Παπαγγελή δεν τα επιβεβαίωσε αλλά ούτε και τα διέψευσε.

«Διαβάζω ατελείωτα δημοσιεύματα που κάθε μέρα αναφέρουν και ένα νέο όνομα. Δεν έχει κλειδώσει καμία θέση υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη σε όλη την περιφέρεια Στερεάς. Με τον δήμαρχο Λεβαδέων είμαστε συνάδελφοι, φίλοι, τον εκτιμώ ως αυτοδιοικητικό αλλά ως εκεί μένουμε την στιγμή αυτή που μιλάμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης.

Σχετικά με την υποψηφιότητα του προερχόμενου επίσης από τη Ν.Δ. Θανάση Γιαννόπουλου στο πλευρό του οποίου βρίσκονται πρώην στελέχη που στήριζαν την μητέρα του Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι αυτό δεν τον προβληματίζει.

«Οι κινέζοι λένε ότι πρέπει να αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίζουν», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα πολιτικό «με μεγάλη εμπειρία», εξέφρασε την εκτίμηση και τον θαυμασμό στο πρόσωπο του λέγοντας ότι «εφόσον πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει καλά κάνει» και του ευχήθηκε «να φτάσει μέχρι το τέλος».

Ερωτηθείς αν η υποψηφιότητα του για την Περιφέρεια Στερεάς αποτελεί «ένα σκαλί για την κεντρική πολιτική σκηνή» ξεκαθάρισε ότι τον ενδιαφέρει η αυτοδιοίκηση με την οποία δήλωσε ερωτευμένος.

Για το πρόγραμμά του είπε ότι ακόμα δεν είναι έτοιμο και ότι «υπάρχει μια ομάδα επιστημόνων συλλέγει στοιχεία για να διαμορφωθεί» ενώ εκτιμά ότι μέσα στον Μάρτιο θα μπορέσει να παρουσιάσει μια «πειστική πρόταση για το μέλλον».

Όπως είπε θα παρουσιάσει «ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο όμως θα έχει κάτι το διαφορετικό, θα είναι κοστολογημένο» με στόχο να πάει μπροστά η Περιφέρεια.

Έμφαση έδωσε στο πρόβλημα της ανεργίας υπογραμμίζοντας ότι «από εκεί θα κριθεί αν η επόμενη θητεία θα είναι επιτυχημένη, από το πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Στερεά.

Έμφαση έδωσε επίσης στην ανάπτυξη του τουρισμό και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Στερεάς την οποία χαρακτήρισε «ζηλευτή» που συνδυάζει βουνό και θάλασσα ενώ έχει πλούσια αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία.

Για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει επεσήμανε ότι υπάρχουν τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή της η Περιφέρεια «για να συμβάλει περισσότερο στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα βοηθήσει στην δημιουργία θέσεων εργασίας» και συνέχισε: «Υπάρχουν σήμερα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και τα ευρωπαϊκά εργαλεία, το νέο ΣΕΣ, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του ΕΣΠΑ που στοχεύει ξεκάθαρα στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Αυτό είναι ένα πολύπλοκο εργαλείο που δεν το έχουμε χρησιμοποιήσει στην χώρας μας. Δικιά μας υποχρέωση είναι να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πάντα σε διάλογο με τους φορείς και θεσμοθετημένες διαδικασίες».

Η Βοιωτία σύμφωνα με τον Κώστα Μπακογιάννη «έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά έχει δοκιμαστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια» με κυριότερα προβλήματα την ανεργία και τα περιβαλλοντικά χωρίς να πηγαίνουν πίσω τα προβλήματα της Κωπαΐδας.

Όμως δεν έδωσε απάντηση αφού έχει έντονο ενδιαφέρον για την Κωπαΐδα γιατί δεν έκανε κάποια κίνηση δεδομένου ότι ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης που προωθεί την κατάργηση του Οργανισμού Κωπαΐδας είναι θείος του. Ωστόσο φρόντισε να αφήσει ένα «παράθυρο» ανοιχτό λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει κλείσει το θέμα και «θα κλείσει όταν γίνει η ψηφοφορία στην Βουλή»

Πάντως έδειξε να τον βρίσκει σύμφωνο η πρόταση της σημερινής Περιφερειακής αρχής για μεταφορά τον αρμοδιοτήτων του Οργανισμού με συγκεκριμένες προϋποθέσεις

Υποστήριξε ότι «πρέπει να δούμε από την αρχή την ανάπτυξη της Κωπαΐδας» κάτι που προϋποθέτει να μεταφερθεί στην Περιφέρεια ο Ο.Κ. και «όχι μόνο κατά χρήση αλλά κατά κυριότητα η κινητή και ακίνητη περιούσια».

Είπε επίσης: «Θα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την συνολική ανάπτυξη της Κωπαΐδας, η οποία είναι αναγκαία για να μπορέσουμε μετά να προχωρήσουμε στο τελικό στόχο που είναι η υλοποίησή της. Οι αγρότες όπως λένε χρειάζονται δρόμους, αρδευτικά, γεφύρια, πρέπει λοιπόν να έχουμε με μια ολοκληρωμένη μελέτη και μετά να δούμε πως θα την χρηματοδοτήσουμε. Και κατά την άποψή μου υπάρχουν δυο τρόποι ο ένας είναι μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος και ο δεύτερος μέσω ενός μοντέλου συγχρηματοδότησης ενός ΣΔΙΤ» δηλαδή σύμπραξης Δημόσιου και ιδιώτη.

«Βεβαίως η τελική απόφαση για το ποιο εργαλείο θα χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με το ποιο θα είναι το κόστος προϋπολογισμού του έργου που θα προκύψει μετά την μελέτη», σημείωσε.

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο κ. Μπακογιάννης ερωτηθείς αν εμμένει στην άποψή του ότι η Στερεά είναι «κοιμώμενος γίγαντας» λέγοντας: «Έκανα μια διαπίστωση που νομίζω ότι όλοι λίγο πολύ κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Η Περιφέρεια μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα. Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση το έργο κανενός, δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση την προσπάθεια κανενός, μακριά από εμένα ο εύκολος μηδενισμός. Από εκεί και πέρα όταν κανείς ξεκινά μια νέα προσπάθεια σκέπτεται το αύριο και όχι το χθες».

Σχετικά με το θέμα των διοδίων έκανε λόγο «τρομακτική» αύξηση και σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με κραυγές αλλά με προτάσεις όπως για παράδειγμα ο υπολογισμός βάσει χιλιομετρικής απόστασης καθώς και η εφαρμογή πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Τέλος ερωτηθείς για το αν ο ίδιος ως υποψήφιος Περιφερειάρχης τάσσεται υπέρ ή κατά των μνημονίων που έχουν άμεση επίπτωση στην αυτοδιοίκηση προσπάθησε με ελιγμό να αποφύγει την καταφατική απάντηση ως υποψήφιος της Ν.Δ. λέγοντας ότι «δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες».

Από το: tabloid24.gr